Protector forsikring: årsredovisning 2013

Tags , , Posted on 7 maj, 2014Categories Protector forsikring

12 thoughts on “Protector forsikring: årsredovisning 2013”

 1. Hej Kenny,

  Tack för en mycket bra analys!

  Jag är fortfarande något orolig för Q1:an på grund av insiderförsäljningarna (tror även att många aktörer på marknaden känner likadant). Dvs kommer det in en bra rapport så blir det antagligen ett rejält lättnadsrally:-)

  Mvh

 2. Hej Zen!

  Det blev ju offentligt vid årsstämman att Heffermehl ska lämna styrelsen, så det är nog inte så konstigt att han sålde av hela sitt innehav. Jag är därmed inte särskilt orolig. Själv hoppas jag nästan att Protector ska vara lågt värderad under så lång tid att de hinner ner i en så låg andel av min portfölj att jag kan öka, men det skulle ett lättnadsrally effektivt förstöra :-)

  Protectors rapport borde bli ganska trist, eller åtminstone hoppas jag det. Tillväxt lite lägre än förra året, och combined ratio kanske lite högre än förra året ska man väl räkna med.

  Desto intressantare kommer Lollands banks rapport den 14 maj att bli! Nu har de stängt sina fyra småkontor och det blir första rapporten som en fusionerad bank. Där vet jag inte riktigt vad jag förväntar mig. Ökade kostnader pga. fusionen men också minskade nedskrivningar, förhoppningsvis.

 3. Hej Kenny,

  Det blev en kanon rapport:-)

  Q1 2014 shows following development compared to Q1 2013:

  – Gross premiums written NOK 1 208,6m, up 34% from NOK 904m

  – Net combined ratio 79,9%, up from 77,4%

  – Operating profit of NOK 162,4m, up from NOK 143m

  – Return on investments NOK 83,8 (1.9%), up from NOK 77,9m (2.2%)

  The overall expectations to 2014 are an operating profit of NOK 430m up from previously guided NOK 330m, a 20% growth (up from 16%) in GWP and a net combined ratio of 88% (down from 90%).

  Mvh

 4. :-) Tyvärr (nu när det går upp) har bestämt mig att inte ha en allt för stort exponering mot enskilda bolag (max 20% av portföljen vid inköp).

  Mvh

 5. Jo, det är nog klokt, Zen. Det rycker i mina fingrar att stoppa in lite mer pengar i bolaget men det får vara nog nu om inte portföljandelen skulle sjunka under ca 20 %, hur nu det skulle gå till…

  Det finns ju annars andra intressanta försäkringsbolag som man kan köpa ;-)

 6. När det gäller ägarskiftesförsäkringar så är mäklarna nöjda helt enkelt för att de slipper en massa arbete/klagomål/dåligt rykte. En win-win situation som du säger.
  I övriga segment kanske det är mer ”mjuka” värden; Protector kanske helt enkelt har en effektiv organisation och därmed är enkla att ha att göra med? Jag vet inte. Protector själva lyfter ju fram ”unika relationer”, vilket kan vara allt från att vara värt ganska mycket till ren dynga… jag räknar med det sistnämnda.

  I en tuffare marknadssituation är ägarskiftesförsäkringarna sköna att ha med, så länge bostadsmarknaden går hyfsat. Där bör konkurrensen fortfarande vara begränsad – men man vet ju aldrig. Ser dock hyfsade inträdesbarriärer i form av ”effective scale” här, man måste ha en del volym för att kunna ha en egen juridikavdelning etc. och denna marknad är inte så stor.

  Lovande med återköp. Har inte läst rapporten än, men kan rekommendera en presentation där det kom fram en del relevant information:
  https://www.protectorforsikring.no/cms/site/0/forside/om-protector/investor-relation/_attachment/739?_download=true&_ts=1449b6a2b8c

  Angående överkapitaliseringen så tror jag man är bekväma med att ha lite extra kapital så länge man växer så mycket, men om den håller i sig på lite längre sikt bör man reducera den, tycker jag. Återköp vore en välkommen
  nyhet, hellre det än utdelning om du frågar mig: det blir ju som en ökning i aktien, utan att betala skatt först.
  Det var ju också trevliga nyheter att de har över 20% marknadsandelar inom mäklade försäkringar!

  De skriver ju också:
  ”Selskapet jobber aktivt med forberedelsene til Solvens II.
  Foreløpige beregninger tilsier at Protector Forsikring har en
  tilfredsstillende soliditet også under det nye regelverket.”

  Roligt att de skriver i ÅR att ”cost ratio i Sverige är inte tillfredsställande ännu – dock är den inte långt ifrån normen på marknaden”. Vi får hoppas att de klarar att få ned den i framtiden, så att de inte har satt för låga priser bara.

 7. Bolaget höjer sin guidningen till 4 Nkr och de har ju alltid varit försiktiga. Min prognos är 4,40 och utdelning på 2,40 vilket nu vid kurs 29 ger p/e 6,5 och 8,3 i direktavkastning. Är det billigt eller är det billigt. Gissar att rekarna kommer nästa vecka och då går vi vidare så var det vid förra uppstället vid bokslutsbeskedet, Utdelningen kommer väl i mitten av nästa vecka som en del lär återinvestera vid nuvarande låga nivå antar jag.

  Norska börsen håller även Gjensidge på ca 6 % direktavkastning fast de delar ut hela 75 % av vinsten och inte har sikkerhetsavsättningar. Med min försiktiga prognos är en utdelning på 2,40 nu och med 6 % direktavkastning så ska vi upp till 40 Nkr nu vilket därmed är min riktkurs. Ttilläggas kan I sin guidning säger bolaget att de väntar sig ett starkt Q2 och vi har redan gjort halva kvartalet… känns som en straffspark nu.

 8. Varför är aktien då så himla billig kan vän av ordning undra. Ett försök till förklaringar kan vara att bolaget dels är utanför radarn för de flesta än det märks ju vid en googling vilken liten uppmärksamhet rapporten fått i massmedia i Norge och absolut inget alls i Sverige. Precis som med bokslutsbeskedet så kommer väl rekar de närmaste dagarna.
  Många verkar dessutom inte förstå detta med säkerhetsavsättningnarna som ju bara är en skatteteknisk sak. .
  En del fonder köpte nog dessutom billigt under finanskrisen och vill nu diversera innehavet när det finns en marknad tidigare har ju aktien varit väldigt illikvid och detta omöjligt.
  En sista sak är att bolaget nog får en del badwill i massmedia av missnöjda köpare av bostäder med deras ägarförsäkringar men bolag med sådan badwill är ju istället billiga att köpa Buffet gillar ju sådana aktier…

 9. finansnovis,
  Ja, att inte vara krångliga och inlåsta i en stel byråkrati skulle kunna vara en orsak till att mäklarna är nöjda med Protector!

  Instämmer, ägarskiftesförsäkringarna blir en väldigt trevlig diversifiering om marknaden skulle hårdna för hela marknaden eller specifikt inom kommersiella försäkringar för stora företag och offentlig sektor.

  Ska kolla presentationen också, det brukar stå en del intressant i presentationer som inte står någon annanstans eller åtminstone är enklare att ta till sig.

  Nej, med den kapitalisering Protector har borde Solvency II inte vara några konstigheter utan det blir mest en höjning av barriären mot ny konkurrens. Vad jag förstår är aktier och återförsäkring hos svaga återförsäkrare något som kommer få höjda riskvikter i Solvency II och jag vet inte riktigt hur mycket det påverkar Protector. De har ökat aktieandelen i portföljen successivt under det senaste året men återförsäkrarna verkar vara de stora och starka. Sedan finns en del oratade obligationer och hur dessa klassas under Solvency II har jag ingen aning om. Förhoppningsvis får de i alla fall räknas in i kapitalbasen.

  Hehe, angående att cost ratio i Sverige är inte tillfredsställande men inte långt ifrån normen på marknaden beror nog på att de stora bjässarna i Sverige inte är särskilt effektiva. Det finns nog extremt mycket som man kan göra bättre, billigare och smartare än de stora och det är egentligen bara den låga intäktsvolymen som gör att kostnadsprocenten ändå blir hög. Om bolaget fortsätter växa kommer de snart att spöa brontosaurierna i Sverige.

  Curt,
  Jag förstår verkligen inte heller värderingen, utan det måste ha att göra med en kombination av ouppmärksammat (övergående problem), dåligt rykte i Norge och kanske också koppling mot norsk bostadsmarknad samt försäkringsbolag som upplevs som en tråkig och mogen bransch. Men på marginalen händer det verkligen grejer. En låg värdering är bara tacksamt för oss som köper. Tyvärr äger jag alldeles för mycket Protector för att våga öka, annars hade jag köpt mer till dagens kurs efter den här rapporten!

  Straffspark är nog rätt ord. Om utdelningen behålls trots kraftig vinstökning under årets viktigaste kvartal får man ändå 6 % direktavkastning till ett mycket lågt P/E-tal i ett snabbväxande bolag under kraftig lönsamhet. Fantastiskt bolag och fantastisk aktie!

 10. Jag står i valet och kvalet att köpa Protector, och det vore intressant med era tankar om följande scenario:
  Om man antar att den större delen av ersättningarna som betalats ut under 2013 gäller försäkringar tecknade 2012 och tidigare, och räknar med nolltillväxt under 2013 så går de back på försäkringsdelen.
  Dvs, om tillväxten skulle bli noll från ett år till nästa skulle det ge ett Gross claims ratio på över 100%.
  Några tankar?

 11. Fredrik,
  Ja, så är det, men att tillväxten skulle ta tvärstopp verkar ganska osannolikt. Bolaget har ju faktiskt en ledning som kan svara på ett sådant scenario – de kommer inte att passivt se på.

  Mitt grundscenario är snarare att tillväxten saktar av i takt med att Protector hittar en lagom del av kakan. Sverige och Norge är olönsamma i nuläget men ska växa vidare och beräknas nå kritisk massa under 2014. Tillväxten kommer att fortsätta ett tag till, men i långsammare procentuell takt – och förhoppningsvis stannar tillväxten framöver av på ett snyggt sätt. Men visst är det ett problem som bolaget måste hantera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *