Ekonomiska vallgravar: föreläsning på KTH

Tags , Posted on 26 mars, 2014Categories Allmänt

26 thoughts on “Ekonomiska vallgravar: föreläsning på KTH”

 1. Lundaluppen,
  En bloggardag med varsitt tema som man får presentera och få feedback på hade varit intressant, faktiskt!

  Vi får se om det blir någon ”nästa gång” någonstans. Då kanske det kan bli något för ”allmänheten” (de närmast sörjande i alla fall) precis som 4020 körde och då ska jag hålla öronen öppna efter frågor på lundensiska ;-)

 2. Vet inte om jag har fördomar om studenter men fanns det verkligen förkunskaper för att tillgodogöra sig ditt föredrag?

 3. kalle56,
  Nu snackar vi inte om vilka studenter som helst, utan vi snackar om ingenjörsstudenter ;-) Jag hoppas i alla fall att jag inte krånglade till det allt för mycket utan lyckades förklara saker och ting på ett begripligt sätt och att döma av de frågor jag fick var nog nivån åtminstone hyfsat rätt!

 4. Det var en riktigt intressant presentation och superkul att vi fick ta del av dina investeringsidéer!
  Tycker det låter väldigt spännande med en bloggardag och presentation av teman.
  Stort tack Kenny!

 5. Superkul att du kom och föreläste för oss, fantastisk föreläsning! Riktigt roligt att få inspiration till nya företag att analysera, Posco verkar riktigt spännande!

 6. Fin presentation. Blir sugen igen på Pat Dorseys Wide-Moat Investing. Bloggardagar lät spännande :)

  # Kalle 56
  Kan säga att Rasmus och KTH-gänget kunde redan ganska mycket om investeringar :)

 7. Riktigt bra presentation! Tycker att du sammanfatta vad man ska tänka på när det kommer till vallgravsanalys (nytt begrepp?) på ett snyggt och pedagogiskt sätt. Kommer använda den som checklista nu när jag skriver min nästa analys.
  Mvh

  /långsiktigt investering

 8. Rasmus och Fredrik,
  Tack själv och det var kul att få komma och prata lite om detta. Hoppas det föder lite tankar och idéer hos er! :-)

  4020,
  Du fick också samma känsla, vad bra :-)
  Dorsey och vallgravar har ändrat en del på hur jag ser på bolag men jag viker ju heller inte min portfölj bara åt wide moat-bolag… Intressant koncept är det hur som helst och något jag tycker är värt att ägna en tanke åt när man analyserar ett bolag!

  Långsiktig investering,
  Ja, notera att jag nästan konsekvent vägrar använda engelska begrepp. Finns det en svensk översättning så är det det som gäller. Vallgravsanalys funkar därmed fint ;-) Kul om presentationen kan komma till nytta! Det finns också gamla inlägg på temat på följande länkar:
  https://www.aktiefokus.se/2013/10/competition-demystified-av-bruce-greenwald-och-judd-kahn/
  https://www.aktiefokus.se/2013/10/en-skicklig-foretagsledning-ar-ingen-ekonomisk-vallgrav-tankar-fran-the-little-book-that-builds-wealth-av-pat-dorsey/
  https://www.aktiefokus.se/2013/01/the-five-rules-for-successful-stock-investing-av-pat-dorsey/

  Spartacus,
  Tackar, du skulle ha varit där ;-)

 9. snyggt. Hur ser du på försäkringsbranschen och vallgravar enligt din definition. En av de viktigaste aspekten är väl att bedöma och prissätta risk och den egenskapen är väl svår att ”valgrava” (såvida man inte låser in nyckelpersoner i slottet och slänger nyckeln till bryggan;)) Eller finns det en vallgrav i företagskulturen? Handelsbanken kanske har vallgravat sin risk? Protector?

 10. Läste igenom det imorse men ser nu att du ju skrivit en del om företagskultur vallgrav etc. Omformulerar mig lite. Hur ser du på den långsiktiga uthålligheten hos Protector? Man har ju tagit en del små marknadsandelar relativt lätt (verkar det som) och verkar tjäna pengar på det. Man är en low cost provider men beror det på att man endast säljer via mäklare och inte har nån egen kundtjänst etc? Borde vara en hel del som blir sugna att kopiera deras koncept isåfall då den typen av kostnadseffektivitet borde vara vara lätt att kopiera. I övrigt kanske man har nyckelpersoner (Sverre?) som är bra på att identifiera lönsamma segment med låg risk och lättrörliga kunder men dessa kan väl byta till konkurrenten och få högre lön. Då man är en ganska liten aktör borde väl inte stordriftsfördelar etc finnas med i bilden. Har Sverre några fler ”vallgravar” i rockärmen?

 11. Zen,
  Noterat! Det låter rimligt. Ledningen bekräftar också att hybridkapitalet ska tillbaks så fort som möjligt, helst under H1-14. Det kommer att bli riktigt intressant att läsa Q1- och Q2-rapporterna för Lollands för att se hur det egentligen går med fusionen. Lite problem ska man nog räkna med, men helst bara lite lagom :-)

  Ernesto,
  Det har bara att göra med att Sverre är så lömsk ;-) Skämt åsido, jag ska nog ägna ett inlägg åt ämnet men i korthet utan att tänka efter allt för mycket:
  – Man verkar inom vissa nischer. Ger man sig in bland privatförsäkringar börjar jag bli orolig.
  – Ägarbytesförsäkringarna säljer man gratis via mäklare. Skulle mäklarna kräva betalt eller börja sälja andra försäkringsbolags produkter gratis skulle det slå hårt mot Protector
  – Som jag ser det kan Protector tack vare ägarbytesförsäkringarna till viss del subventionera andra försäkringar så att de håller låga priser och får nya kunder. När det gäller försäkringar till offentlig sektor vinner de säkert mycket på att priset är lågt och kvalitén är OK enligt vissa minimikrav
  – Men, det är inte bara gratis försäljning som gör att man håller lägst kostnader. Sälja via mäklare är förstås oerhört lätt att kopiera. Man har dessutom ”något mer”. Det kanske sitter i kulturen. Protector själva skriver att det sitter i alla områden: ”Protector’s low cost ratio is driven by cost effective operations in all areas (sales, UW, services, IT and admin.)”
  – Nöjdast kunder! Exakt varför kunderna är så himla nöjda vet jag inte (jag är och kan inte själv vara kund…) men nöjda kunder är ingen nackdel
  – Hela branschen är lönsam. Just i Norge händer det en hel del på försäkringsmarknaden så detta är jag också lite orolig för att det kommer ändras på sikt.

  Att jättarna plötsligt skulle ändra organisation och arbetssätt för att köra ”The Protector way” ser jag som osannolikt men mindre konkurrenter kan säkert inspireras. Se på Vardia som nu börsnoteras som verkar ha lite egna idéer. Om de lyckas återstår att se.

  Om det är vallgravar eller inte vet jag inte riktigt och det tycker jag inte är så himla noga egentligen men det finns i alla fall ett flertal faktorer som jag tycker talar för att Protector kommer att klara sig bra i många år framöver. Fast så säker att jag skulle kunna åka till en öde ö i tio år utan att titta till mitt innehav är jag inte…

 12. Jag tror nog nyckelpersoner är viktigare i försäkringsbranschen än i många andra branscher. Buffett talar ju sig varm om sina föräkringsalkemister i tid och otid. Såg förresten i en oecd-rapport att norge 2010-hamnade bäst på CR i non-lifesegmentet på 75.4% . ..Borde ju locka till sig en del mini-sverrar;)

 13. Kollade in föreläsningen snabbt och den ser riktigt bra ut. Ska faktiskt testa den på sambon, som jag försöker få intresserad av området :-) Just konceptet vallgravar är något jag gillar skarpt.

  Bloggardagar som någon nämnde låter som något väldigt intressant.

 14. Hej,

  Tack för en bra blogg.
  Jag Undrar om du sett de förhållandevis stora insiderförsäljningarna som varit i protector den senaste veckan?
  Skulle vara kul att höra din åsikt om detta då du har en del protector i portföljen.

  Trevlig helg

 15. Ernesto,
  Tack för det påpekandet! Jag har många gånger tänkt på Buffetts uttalande om hans enastående försäkringschef och kanske är det viktigt, men jag kan å andra sidan inte riktigt förstå det. Vad är det egentligen man kan göra så himla annorlunda när man sätter priser och villkor på försäkringar som de andra inte känner till och bara kan kopiera? Jag vet inte riktigt. Men visst är det så att det har kommit många mini-Sverrar på sistone. ”Övriga” försäkringsbolag (ej de 4 stora) har gått från 11 % till 25 % marknadsandel i Norge mellan 2007-2012 och det är oroväckande tycker jag.

  Gustav,
  Ja sno presentationen om du vill använda den. Mejla mig om du vill ha den som powerpoint istället för pdf.

  Bloggardag hittade ju jag på ovan, men jag är inte tillräckligt driftig för att dra igång något sådant. Det är någon annan bloggare som brukar vara driftigare med att dra igång ölkvällar och annat, men jag kommer inte ihåg vem det var? ;-)

  Anonym,
  Kul att du gillar bloggen! Protectors försäljningar har jag och några läsare diskuterat (off topic) i kommentarerna till följande inlägg: https://www.aktiefokus.se/2014/03/kopt-och-salt-hemfosa/

  Det kan lika gärna vara så att de två äldre herrarna som har sålt ska dra sig tillbaka. De har varit med från starten och cashar hem. Styrelseledamoten som sålde 10 000 aktier av 60 000 hyvlar väl bara av sitt innehav.

  Alternativet är att det har inträffat något katastrofalt; stora kunder har lämnat, konkurrensen har hårdnat, Sverre kommer sluta eller något i den stilen. Jag har ingen aning.

  Jag har funderat på att sälja av 10-20 % av mitt innehav eftersom Protector har blivit så stora i portöljen och efter insiderförsäljningarna ökade suget lite men det minskade samtidigt när kursen sjönk…

  Trevlig helg! :-)

 16. Hyr globen och kör ett bloggar-forum! Lundaluppen kan tala i nån slags darth waderkostym.

 17. Nu närmar sig dagen för teckning av Recipharm 140401 t o m kl.17.00
  Idag meddelar bolaget att prisintervallet snävas in, så bra, spannet var alldeles för stort tidigare 72-86 kronor, nu ligger det mellan 77-80 kronor. Det underlättar möjligtvis att ta beslut ?
  Hur tänker du ?

 18. Ernesto,
  Fick en hostattack som nästan tog kål på mig! :-) Nån kul utstyrsel måste man ju hitta på i sådana fall även om man inte är anonym. Steget från 15 studenter till välfyllt globen kanske inte är så stort? ;-)

  Mojo,
  Intressant! Spannet var stort tidigare men oavsett var i spannet det skulle hamna var priset eller bolaget inget som lockade mig på lång sikt. Däremot funderar jag på att teckna för kortsiktig spekulation. I princip alla börsnoteringar på senare tid har gått bra den första tiden och även om haussen inte har varit lika stor som i Hemfosa så kan det nog bli bra i Recipharm också. I värsta fall är det nu trenden bryts med bra starter för IPO:s och då tappar man några procent vilket går att leva med.

 19. Nej Avanza kan nog sponsra.. Darth Lundalupp får vara dragplåstret- the dark force of värdeinvestering. Sen får vi ha en hologramshow med Graham. Nordnet kommer kånka direkt!

 20. Jag börjar skissa på en ninja-outfit så sköter du både bokning och kostym till Lundaluppen då, Ernesto? Hologram-Graham kanske kan läsa högt ur Security Analysis, the classic 1934 edition, så att taket lyfter!

 21. Skulle va roligt att ta del av PPs från de andra föreläsningarna du har hållit också :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *