Värdering av överkapitaliserade banker med EV/E

Tags , , Posted on 13 november, 2013Categories Den danska bankmarknaden, Investeringsfilosofi

12 thoughts on “Värdering av överkapitaliserade banker med EV/E”

 1. Bra Kenny!

  Detta är givetvis en mycket grov jämförelse men bättre att ha värderingen i rätt socken än att vara i fel galax.

 2. kalle56,
  Ja, men jag inser att behovet finns av att värdera överkapitaliseringen och så här menar jag att man kan göra. Sedan är det jag beskriver i inlägget en schablon och då blir det alltid grovt. Om man som Nordjyske har ett tydligt definierat mål kan man använda det istället och då ser värderingen ännu attraktivare ut i just det fallet, men frågan är vad de gör av sina pengar när jordbruket på Nordjylland börjar må hyfsat.

 3. #Kenny
  Ja! Det skulle helt klart varit bättre om banken själva köpt upp dom 5%, som cementblandaren köpte. Har dock en viss översyn med att det kan vara svårt för banken att köpa några volymer för tillfället. Det krävs nog en ”Svart svan” för att det ska gå att komma över något större antal. Några höga utdelningar tror jag inte heller på i närtid, utan lägsta oddset får nog sättas på strukturomvandlingen.

 4. Vill börja med att tacka för en fantastisk blogg och mycket pedagogiskt förklarade analyser!

  Försökte göra motsvarande grova skattning för Sydbank samt de Svenska Bankerna för att förhoppningsvis lära mig lite och få en jämförelsemöjlighet. :) Föll rätt snabbt dock när jag började fundera på vad jag själv ville ha för värden i tabellen. För jämförelse kikade jag på Nordjyske, men upptäckte snabbt att de kapitalkrav de själva säger sig enl finansinspektionen är 844mkr? Ex sida 8 i halvårsrapporten. Då hamnar man i ett läge där EV/E är uppe i ca 7,5, dvs ett inte lika stor fördel av övertäckning. Har jag kollat fel?

  Funderar även på samma banks normalintjäning, är detta din skattning av den uthålliga basintjäningen för helåret?

 5. Tack för ännu ett intressant inlägg!

  Lollands Bank är ju den mest undervärderade danska bankaktien, oavsett hur man vänder och vrider på siffrorna;-)

  Skulle också vilja se aktieåterköp i Nordjyske, det funkar för exempelvis Glunz & Jensen som har lägre omsättning. Det gäller bara att följa vissa riktlinjer:

  http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&ved=0CDUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.glunz-jensen.com%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Finvestor%2F265_dk.pdf&ei=VP6DUvLSIqO24ASD-oGwDQ&usg=AFQjCNHfZqyHkCrDZW4btfsBX39RYTzNqQ&bvm=bv.56343320,d.bGE

  Mvh

 6. kalle56,
  Ja förmodligen, och med tanke på det är det ju lite extra osäkert med tanke på låsningen där uppe med Spar Nord/Nörresundby som ju är de stora aktörerna i området.

  Teo,
  Kul att du gillar det som skrivs! :-)

  Jag vet inte var du läser någonstans, men på sid 8 i halvårsrapporten ser jag siffran 759 MDKK. I riskrapporten framgår det väldigt tydligt vad som är vad, så den är förmodligen enklare att utgå från: http://alm.nordjyskebank.dk/media/Risikorapport_30.06.13.pdf

  Så ja, jag skulle tro att du har kollat fel.

  Vad gäller den ”normala intjäningen” för Lollands/Nordjyske/Nordfyns/BankNordik, som är de banker jag har analyserat djupast (analyserna finns på sidan om du gräver lite i arkivet), så är det min bedömning av vad den genomsnittliga årliga vinsten efter skatt ungefär borde bli över en intjäningscykel om kanske tio år. Det är baserat på ungefär nuvarande basintjäning minus genomsnittliga nedskrivningar över ca 15 år och schablonskatt på det. För Danske bank har jag bara valt ROE 9 % som är ledningens nya mål och för Grönlandsbanken körde jag genomsnittligt ROE över 15 år tror jag.

  Zen,
  Jo, jag tror väldigt mycket på Lollands bank jag med – det gäller nu att fusionen får gå igenom – men efter denna lilla räkneövning känner jag också lite mer för Nordjyske :-)

  Några sådana regler borde vara enkla att kopiera och även om det tar tid att återköpa några större mängder aktier så skulle det vara något som jag som aktieägare uppskattade så länge P/B är (mycket) lägre än 1. Vi får väl se snart om de har köpt på sig något mer sedan makuleringen som gjordes nyligen!

 7. Bra jobbat som vanligt Kenny :)
  Ja här framkommer verkligen hur billig Nordjyske fortfarande är.. och hur stor potential det finns i ev. återköp eller ett bra förvärv, eller iallafall en extrautdelning eller två om ett par år?
  Man får hoppas att ledningen inte är alltför defensiva med kassan, men samtidigt har ju verksamheten fortfarande en hel del problem så man får väl ha tålamod.

 8. Du skrämmer skiten ur dom rödvita med dina skriverier. Nu vart dom tvugna att höja EV/E för Nordjyske till 6,7 bara för din skull.
  :-)

 9. Finansnovis,
  Ja… några år till ger jag Nordjyske och ledningen har ju trots allt återköpt aktier tidigare vilket tyder på viss insikt om vad man kan göra :-)

  Kalle,
  Den magiska gränsen ;-)

 10. har du en liknande sammanställning ”Värdering av överkapitaliserade banker med EV/E”
  av de svenska bankerna?
  -ralf (som har stort aktie-innehav av nordea och swedbank)

 11. ralf,
  Nej, men jag har skrivit några inlägg där jag sneglar mot de svenska storbankerna. Jag själv tycker att de svenska bankerna är för dyra men kan tänka mig att köpa både Nordea, Swedbank och Handelsbanken om de skulle bli billigare vid nästa börsnedgång.

  Framförallt Swedbank och Handelsbanken har rejält starka finanser men SEB har också hyfsade sådana. Nordea har en lite mer utmanande balansräkning men så är de rejält stora också.

  https://www.aktiefokus.se/2013/10/de-23-storsta-europeiska-bankerna/

  https://www.aktiefokus.se/2013/02/analys-av-nordjyske-bank-och-banknordik-samt-jamforelse-med-de-svenska-storbankerna/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *