Rösta ja till fusion mellan Lollands bank och Vordingborg bank (om du kan)!

Tags , Posted on 24 november, 2013Categories Lollands bank

39 thoughts on “Rösta ja till fusion mellan Lollands bank och Vordingborg bank (om du kan)!”

  1. Tack för informationen Kenny!

    Vi får verkligen hoppas att fusionen går igenom. Känns som att ifall ledningen bara kan argumentera för de fördelar som fusionen ger i form av synergieffekter, besparingar, ökad lånestock m.m. så borde den tämligen enkelt gå igenom.

    Det enda jag är lite bekymrad för är om det har skapats någon falang som eventuellt är oroliga för Vordingborgs finanser och som därför skulle vara motståndare till fusionen. (Ett argument som dock är ganska tamt, nu när tillsynsmyndigheten gått igenom Vordingborgs lån. Samt att dansk ekonomi äntligen har börjat vända upp och vinsterna ganska snart kommer börja rulla in;-)

    Mvh

  2. Zen,
    Ja det är väl du och jag i Sverige som sitter och hoppas på det ;-)

    Jag har ingen aning om vilka regler som gäller, vad som händer om de dels inte får in tillräckligt mycket röster och hur stor majoritet som krävs för en fusion. Är det 1/2 eller 2/3 av rösterna som krävs? Och hur behandlas uteblivna röster som mina? Det lär visa sig.

    Jag har försökt googla och surfa runt lite efter kritik mot fusionen men inte hittat något. Kritik som inte finns på nätet har man ju ingen aning om, utan skulle behöva vara nere på Lolland för att ha ordentlig koll… Men det visar sig inom kort! Sedan får vi se om man får med sig Möns bank om något år också, vilket vore ganska naturligt…

  3. WildWonders,
    Jag rekommenderar min bevakningslista!

    https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AiDqwnDDgUI_dFRoRTFicnl1b3lTZnY0VWptdlpwaFE&usp=sharing#gid=0

    Svaret på din fråga är ja, men då förutsätter jag att fusionen med Vordingborg bank går igenom och att Lollands bank därmed kommer att tjäna ca 34 kr/aktie över tid. Då är 190 kr ganska billigt. Om fusionen inte går igenom räknar jag med en lägre vinst, 24-27 kr/aktie över tid fritt från huvudet, och då ser det lite dyrare ut men inte superdyrt. Ett annat sätt att se på saken är att banken borde handlas kring det egna kapitalet när oron har lagt sig om den danska finanssektorn. Eget kapital är 345 kr/aktie.

    Andreas,
    Jag prenumererar på den och gick igång en del när jag såg lanseringen av Completebankdata! Jag är lite obekväm med att ge mig in på den amerikanska bankmarknaden då värderingarna verkar vara högre än vad de har varit i Danmark och jag har en tro/fördom om att amerikanska kunder är mycket mer lättrörliga än danska, och för att inte tala om svenska, kunder vilket leder till en svårare sits för banker och kanske speciellt för småbanker. Men om tid ges kanske jag börjar gräva i den amerikanska bankmarknaden också tids nog… :-)

    Så tack för ett supertips! ;-)

  4. Hej Kenny,

    Jag vet inte heller vad som gäller. Med tanke på hur röstreglerna är upprättade (begränsningarna i rösträtten) så borde det i alla fall vara så att det endast är de röster som är närvarande på stämman (fysiskt eller genom fullmakt) som räknas.
    Dvs ett beslut kommer antagligen att drivas igenom på stämman, vare sig det krävs enkel eller kvalificerad majoritet.

    Mvh

  5. Zen,
    Jag kände mig tvungen att kolla upp vad som gäller. Det som krävs är att 2/3 av rösterna som är representerade på stämman röstar för:

    Vedtagelse på generalforsamlingen af forslag om fusion og vedtægtsændringer (dagsordenens punkt C1 og C2) og bemyndigelse (dagsordenens punkt C4) kræver, at mindst 2/3 såvel af de afgivne stemmer som af den på generalforsamlingen repræsenterede aktiekapital stemmer for forslagene.

    De øvrige forslag kan vedtages med simpel majoritet.
    källa: http://lollandsbank.dk/lollandsbank/layout.nsf/webRessources/Dagsorden_ekstraordinaer_generalforsamling_2013.pdf/$file/Dagsorden_ekstraordinaer_generalforsamling_2013.pdf

  6. Tack!
    Då kommer vi förhoppningsvis få det slutgiltiga beskedet den 4 december, om nu Vordingborg godkänner fusionen på deras stämma ikväll;-)

    Mvh

  7. Hej Kenny,

    Det positiva är att en överväldigande majoritet av de som var med på stämman var för fusionen. Är därför inte alls orolig för utgången av Vordingborgs nya stämma.

    Det känns dock lite jobbigt att fusionen ska dra ut på tiden, man vill ju gärna se att den drar igång så fort som möjligt.

    Mvh

  8. Zen,
    Jag är inte heller orolig, även om det hade varit mycket bättre om beslutet hade gått igenom på en gång. Så här kan det bli med en spretig ägarbild med rösträttsbegränsningar.

    Förstår jag artikeln rätt så räcker det med att 2/3 av de närvarande på nästa extrastämma röstar ja oavsett hur stor andel av aktiekapitalet som deltar och då 99 % av de närvarande röstade ja nu, vilket motsvarar 63 % av det totala aktiekapitalet så vore det märkligt om inte fusionen gick igenom från Vordingborgs sida den 19 december.

    Det är fortfarande Lollands bank som är det lilla orosmomentet. Kanske blir det långbänken där också med en extra extrastämma efter nyår… Nåväl, lite osäkerhet har ingen dött av men det kanske kan skapa lite oro för börskurserna också på kort sikt?

  9. vad var det som gjorde att det inte gick att få igenom fusionsbeslutet på Vordingborg igår? Var det ett formellt fel som hade begåtts i kallelsen till stämman eller något annat?

  10. Rullstolsinvesteraren,
    Nej, inga formella fel såvitt jag förstår. Enligt artikeln jag länkade till ovan hade det krävts att 9/10 av aktiekapitalet var på plats (fysiskt eller genom brevröst/fullmakt) men de fick bara ihop dryga 60 % vilket är en konsekvens av den spretiga ägarbilden. Om jag förstår saken rätt så kommer fusionen att gå igenom oavsett hur stor andel av aktiekapitalet som kommer till nästa extrastämma så länge de får ihop 2/3 av rösterna som närvarar.

  11. Kenny: Osäkerheten kan därmed också skapa köplägen för oss andra som inte hann med. :-)

  12. Javisst! Det jag själv hoppas lite på är att det skapas ett stort glapp i värderingarna mellan Vordingborg och Lollands. Osäkerheten bör ju vara störst för Vordingborgs aktieägare eftersom de blir lottlösa om fusionen inte går igenom… Om skillnaden blir för stor i värdering mellan LB och VB kan det ju vara värt att köpa lite VB-aktier…

  13. tack för snabbt svar. För övrigt måste jag nog få säga att det var en konstig bolagsordning som de har. inte alls uppdaterad för dagens behov.

  14. Ja, det blir lite tokigt i sådana här lägen men syftet är som jag förstår det att förhindra uppköp genom fientliga bud så som sker uppe i norra Danmark där Spar Nord äger 50 % av Nörresundby bank, som inte alls vill bli slukade av en större bank vilket leder till en ganska låst och konstig situation.

  15. Kenny,
    Ja det skulle ju kunna bli lite volatila börskurser, speciellt om det blir trubbel på Lollands stämma.

    Jag hoppas att fusionen går igenom före nyår på grund av de förlustavdrag som kan hänföras till innevarande år (dock vet jag fortfarande inte exakt vilka regler som gäller i Danmark, den svenska lagen är i alla fall EU-anpassad).

    Mvh

  16. P.S. tycker dock att ledningen i de båda bankerna borde ha koll på vilka skatteregler som gäller för fusionen!

  17. Zen,
    Jajjamensan, men om det krävs 90 % av aktiekapitalet på stämman så finns det en risk för att det kan bli svårt att få igenom fusionen i år om Lollands ska gå samma vända som Vordingborg. Men visst borde ledningarna ha koll på reglerna, fast de kanske bara missbedömde tidplanen. Det är inte varje dag de fusionerar sina banker, om man säger så…

  18. Hej Kenny,

    Tänkte exakt samma sak när jag läste nyheten, 6,5% är ju extremt lågt! Känns som att fusionen kan dra ut lite på tiden. Tycker själv att det är väldigt dåligt skött av ledningen om det är så att de skulle gå miste om förlustavdrag på grund av denna pärs!

    Mvh

  19. Precis, Zen. Inte fasen kommer 83,5 % av aktieägarna att vara på plats i gympahallen i Nakskov på onsdag vilket är vad som krävs för att få igenom fusionen här och nu, så det är bara att förbereda sig på en nagelbitare över julhelgen!

    Hm, fast hellre uteblivna förlustavdrag än att fusionen hade skett innan Finanstilsynets inspektion så helt ute och cyklar är ju inte ledningen även om de säkert har missbedömt svårigheterna och tiden det tar att fusionera två banker när det finns formalia att övervinna.

  20. Zen,
    För det första är det lte humor att de skickar brevet till ”NASSAQ OMX” och för det andra är 10,1 % faktiskt mer än 6,5 %! ;-) Konstigt att det där inte ligger ut på Lollands egen hemsida?

  21. Kenny,

    Oj! hade inte märkt det. Riktigt pinsamt, känns inte så proffsigt (ligger nästan i samma klass som Fingerprint Cards falska pressmeddelande;-)

    Angående hemsidan, tycker jag att uppdateringarna generellt sett är väldigt bristfälliga.

    Mvh

  22. Det är sådant som jag lägger märke till… Mindre bolag är inte lika proffsiga när de inte har en hel stab som kan sköta formalia och jag tycker inte det är särskilt konstigt. Uttalar man ”Nasdaq” på danska blir det säkert ungefär så där ;-) Det vore värre om de lade vikt vid att fel saker men visst kan man önska mer av information på hemsidan ibland! Det hör ju till. Huvudsaken är att pengarna rullar in och förs vidare i lagom omfattning till aktieägarna!

  23. Har en fråga som jag hoppas att jag kan få svar på :) Om man handlar ett av dessa bolag till under P/B = 1.
    Vad finns det för risker? Det ända som jag kan se är att de skulle gå med förlust så att det egna kapitalet skulle minska. Om man tex kollar på BankNordik har de ju inte gått mer förlust på lång tid(så långt jag kollade, 2008). Är det någonting jag missat? Verkar ju för bra för att vara sant :) Läst en massa på bloggen och den är superbra men kan inte hitta svaret på detta.
    Mvh!

  24. Hej WildWonders,
    Jag lägger ganska stor vikt vid en god historik i de bolag som jag köper. Alla tre danska banker som jag äger – BankNordik, Nordjyske bank och Lollands bank, har förlustfria år sedan åtminstone 1995.

    Det finns ju inget som säger att ett bolag inte kan handlas till P/B under ett ”för evigt” om lönsamheten är dålig. En risk är att lönsamheten inte återvänder till forna nivåer, men det är som jag ser det mest en fråga om att nedskrivningarna ska minska. Förluster så att det egna kapitalet minskar är förstås en annan risk. Se på Vordingborg bank, som Lollands ska fusionera med, som fick nästan halva det egna kapitalet utraderat i ett svep nyligen. Ett annat exempel är Tönder bank som jag har skrivit om här:

    https://www.aktiefokus.se/2013/04/tonder-banks-konkurs-kan-det-handa-nordjyske-nordfyns-eller-lollands-bank/

    De hade rätt starka finanser men efter att ha undvikit att göra tillräckliga nedskrivningar fick myndigheten nys om detta och vips så var hela egna kapitalet borta och konkursen var ett faktum.

    Så visst finns det risker :-)

  25. Ägarregistrering av utländska aktier kan vara krångligt. Enligt 15 § svenska aktiebolagslagen, är förvaltare som Avanza och Nordnet tvungna att ägarregistrera innehavare av åtminstone svenska aktier inför bolagsstämma: http://www.notisum.se/Rnp/SLS/lag/20050551.htm#R111

    4 kap 2 § av finska aktiebolagslagen säger samma sak, så jag antar att förvaltare som Avanza och Nordnet även är tvungna att ägarregistrera innehavare av finska aktier: http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2006/20060624#L4P2

    Finns det något liknande i danska aktieselskabsloven (https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=27295)? Jag kan i vart fall inte hitta det. Avanza och Nordnet gör båda klart på sina webbsidor att ägarregistrering sker automatiskt för alla kunder till Euroclear Sweden AB, men det framgår inte när, om eller hur man ägarregistreras för utländska aktier (eller ens om man kan det). Vet inte var du bor, men jag antar att många i framför allt Skåne kan vilja åka över till Danmark för att gå på bolagsstämma även om man har rätt så små innehav. Dessutom kan man ju som du nämnde utfärda en fullmakt…

  26. VP Securities (den danska värdepapperscentralen) har upprättat något som kallas ”InvestorPortalen” för många olika danska bolag. T.ex. för Lollands Bank:
    https://www.vponline.dk/ip/ctrl/portal/Frontpage.do?asident=06520

    Om man kan logga in på InvestorPortalen, kan man avge röster till bolagsstämmor på nätet, skriva på fullmakt, ange om man vill ha årsrapporter och diverse andra saker. Det skulle alltså vara praktiskt om man på något sätt skulle kunna logga in där.

    Det finns tre sätt att logga in på InvestorPortalen:
    – NemID, något som man kan skaffa om man har danskt personnummer
    – VP-ID, skapat med danskt personnummer
    – VP-ID, skapat med ”VP-referencenummer”

    Om man vill skapa ett VP-ID, måste man först beställa en aktiveringskod. Om man anger att man vill beställa en aktiveringskod m.h.a. ett VP-referencenummer, kommer det upp ett meddelande: ”VP-referencenummeret bliver af de fleste pengeinstitutter oplyst på depotaftalen.”

    Är VP-referencenummer alltså något som ska tillhandahållas av Avanza, Nordnet och andra banker? Hur bär man sig i så fall åt för att finna sitt VP-referencenummer?

  27. klglklgsds,
    Tack för mer info! Vi får se om jag orkar ta tag i saken. Ska nog skicka mejl till kundservice i all fall, om inte du gör det. Om jag köper ett ännu mindre bolag än Lollands bank någon gång så att min röst räknas på riktigt kan det bli aktuellt att gräva i frågan, eller byta aktiemäklare…

  28. Jag har gjort lite eftersökningar och funnit att danska värdepapper har två separata ägarregister: värdepapperscentralens ägarregister och aktiebolagets ägarregister.

    Värdepapperscentralens ägarregister kommer endast värdepapperscentralen (VP Securities) åt. I detta register kan man antingen vara direktregistrerad (värdepapper på ett danskt VP-konto) eller förvaltarregistrerad (danska ”nomineeregistrering”, t.ex. om man har aktierna hos Avanza). Vid förvaltarregistrering ser värdepapperscentralen endast förvaltarens namn, men ser dock att förvaltaren är en förvaltare. Det verkar vara förvaltarregistrering som är orsaken till att Avanza drar för hög dansk källskatt: värdepapperscentralen vet inte vem mottagaren är, så värdepapperscentralen drar högsta möjliga skatt med resultatet att svenska aktieägare måste skicka in en blankett till danska skatteverket för att få tillbaka pengar.

    Aktiebolagets ägarregister (aktieboken) administreras av en så kallad ”ejerbogsfører” åt aktiebolaget. Endast bolaget och dess ejerbogsfører kommer åt aktieboken. Lite paradoxalt agerar VP Securities även som ejerbogsfører åt många bolag, men det finns även andra bolag som agerar ejerbogsfører. I Danmark finns det två sorters aktier: navneaktier (används av exempelvis Vestas) och ihændehaveraktier (används av exempelvis Novo Nordisk). Bolaget väljer vilken form av aktier som ska användas. Om man köper en navneaktie, måste aktieägarens namn föras in i aktieboken. När aktien sedan säljs, plockas aktieägarens namn bort igen. Om man köper en ihændehaveraktie, är det valfritt att föra in ett namn i aktieboken (kallas ”navnenotering”). Förs inte ägarens namn in, anges endast ihændehaveraktiens nummer i aktieboken. Om aktieboken enbart innehåller ett nummer, har bolaget ingen möjlighet att kontakta aktieägaren. Avanza kan låta föra in antingen ditt namn eller Avanzas namn i aktieboken.

    För att kunna rösta på bolagsstämman, verkar det normalt krävas att banken för in ett namn i aktieboken. Om Avanza för in ditt namn, verkar det som att du automatiskt får rösträtt och att du kan skicka in en blankett motsvarande den du hittade ovan om du vill rösta, alternativt åka till bolagsstämman i Danmark och närvara personligen. Om Avanza för in sitt eget namn, måste Avanza utställa en fullmakt till dig för att du ska kunna utöva dina rättigheter. Om inget namn alls förs in i aktieboken (endast möjligt för ihændehaveraktier), kan bolaget bestämma att aktierna saknar rösträtt med mindre att någon låter föra in ett namn före bolagsstämman.

    Det verkar som att innehavet kan vara förvaltarregistrerat i värdepapperscentralen men samtidigt registrerat på innehavaren i aktieboken (se https://www.finanstilsynet.dk/upload/finanstilsynet/mediafiles/newdoc/rapporter/6/ekspertunder.pdf sid 24: ”Det skal bemærkes, at der ikke nødvendigvis skal være overensstemmelse mellem (nominee-)registreringen af ejerforholdet i en værdipapircentral og i aktiebogen.”). För att så enkelt som möjligt kunna utnyttja dansk rösträtt, bör man alltså försöka få Avanza att låta namnnotera samtliga aktier i aktieägarens eget namn i aktieboken (även om Avanzas namn kanske anges i värdepapperscentralens register).

  29. Snyggt grävt! Udda upplägg, eller det kanske ser ut så i Sverige också? Jag har ingen koll här heller, inser jag =)

    Om man äger aktien via Avanza eller Nordnet (åtminstone Nordnetdirekt där jag har några aktier) så gör de inte ägarregistrering åt en pga. att det skulle vara för mycket administrativt jobb, skrev de till mig. Jag vet att Handelsbanken fixar detta utan problem så om man känner ett ömmande behov av att rösta eller delta på stämmor så får man väl byta mäklare helt enkelt. De andra storbankerna fixar det säkert också – det borde de göra med de priser som de har :-)

    Blev du klok på om det går att rösta eller delta på stämmor när man äger via Avanza eller Nordnet eller är det uteslutet?

  30. Sådana system verkar skilja sig väldigt från land till land. Det danska systemet verkar gå ut på att aktieägare ska kunna vara anonyma. Innehavare av ihændehaveraktier ska kunna vara anonyma inför bolaget, men behöver förstås något sätt att identifiera sig inför värdepapperscentralen för att ta emot utdelning m.m. Det är nog därför Danmark behöver de dubbla systemen. I Sverige går systemet istället ut på att vem som helst ska kunna få reda på aktieägarnas identitet (genom att kontakta bolaget eller Euroclear). Jag har inte försökt reda ut om Avanza kan göra något ännu. Det är ändå inga bolagsstämmor vid den här tiden på året.

    Sverige: Om man har innehavet på ett VP-konto, kan man automatiskt rösta genom att anmäla sig till bolaget. Har man innehavet förvaltarregistrerat, måste dessutom förvaltaren anmäla till bolaget vem ägaren är genom att göra en tillfällig registrering inför bolagsstämman. Många svenska banker gör denna tillfälliga registrering automatiskt för alla kunder så att man inte behöver göra något själv.

    Finland: Väldigt likt det svenska systemet, med skillnaden att tillfällig rösträttsregistrering inför bolagsstämman även automatiskt medför anmälan till bolagsstämman. Därför är det dumt att inrapportera alla ägare automatiskt. Jag antar att de svenska bankerna kan inrapportera kunder vid behov, men har inte testat. Precis som i Sverige, säger finsk lag att banken är skyldig att rösträttsregistrera kunden om kunden så önskar.

    Norge: Förvaltaren saknar rösträtt. Det är oklart om ägaren har rösträtt. Norska företag skaffar fram en anmälningsblankett inför varje bolagsstämma. Där står det ibland att man får rösträtt för förvaltarregistrerade innehav om förvaltaren intygar att man är ägare till dem, men ibland står det att man istället måste flytta innehavet till ett norskt VP-konto för att man ska få rösta. Enligt norsk lag får endast utländska ägare inneha förvaltarregistrerade norska aktier (motsvarande regel finns även i finsk lag om finska aktier), så jag antar att det inte är något stort behov bland den norska allmänheten att ändra på detta eftersom norrmän ändå har alla sina innehav direktregistrerade. Norska bolag kan se vem den riktige ägaren är (samma i Sverige).

    USA: Här verkar det som att amerikansk lag kräver att bolaget skickar ut något så kallat ”proxy material” per post till alla aktieägare. I de fall aktier är förvaltarregistrerade, verkar förvaltaren (t.ex. Avanza och Nordnet) vara tvungen att skicka ut detta ”proxy material” åt bolaget, för vilket förvaltaren får ersättning från bolaget. Detta material ska innehålla diverse dokument om bolaget samt allt som behövs för att kunna rösta på bolagsstämman (på distans eller på plats beroende på vilket man föredrar). Bolaget ska kunna skicka ut en förminskad version (per post eller elektroniskt) förutsatt att det skickas ut i så god tid att de aktieägare som så önskar ges tid och möjlighet att beställa det fullständiga paketet per post inför stämman. Även utländska bolag noterade på börserna i USA (ej den amerikanska OTC-marknaden) omfattas av dessa regler, åtminstone om man innehar aktierna i form av ADR:er. Jag har dock aldrig fått något sådant material för mina amerikanska innehav (som jag haft i flera år), så jag vet inte om jag har missuppfattat något eller om Avanza bryter mot lagen. Jag vet inte heller i vilken utsträckning amerikansk lag kan tillämpas om ett företag utanför USA förvaltar amerikanska aktier. Hur innehar du dina sydkoreanska aktier? Har du ADR:er köpta i USA eller har du riktiga sydkoreanska aktier köpta på Sŏul-börsen? Har du fått något ”proxy material” inför bolagsstämman? Det verkar för övrigt dyrt att skicka ut en massa dokument till alla aktieägare på det här viset…

  31. Vet du om Avanzas och Nordnets ovilja att hjälpa kunder att delta på utländska bolagsstämmor även gäller den rösträtt som medföljer vissa utländska fonder? I bland annat Danmark är det vanligt att fondbolagen är ömsesidiga, och fondinnehav ger rösträtt på fondbolagens årsstämmor. Fondandelar i Danske Invests fonder med dansk ISIN-kod ger till exempel rösträtt på Investeringsforeningen Danske Invests årsstämma i Danmark. Danske Invest verkar marknadsföra fem fonder med dansk ISIN-kod på den svenska marknaden (Afrikafonden, Latinamerikafonden, USA-fonden samt två obligationsfonder) och betydligt fler på den danska marknaden. Danske Invests danska hemsida innehåller information om rösträtten:

    http://www.danskeinvest.dk/web/show_page.text?p_nId=75&p_vPage=DIDKDK_GENERAL_ASSEMBLY

    Vet du hur det funkar med rösträtt om man innehar andelar av Danske Invests fonder i Sverige? Jag innehar för närvarande inga andelar av dessa fem fonder.

  32. Tyvärr, inte den blekaste, jag hade inte hört talas om de fonderna heller. Men det vore märkligt om viljan är större mot fonder än mot aktier. Man får nog skaffa en ”riktig” bank om man vill rösta eller delta på stämmor utomlands.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *