Analys av Deutsche Bank

Tags , , Posted on 3 november, 2013Categories Deutsche bank

13 thoughts on “Analys av Deutsche Bank”

 1. När jag inte hittar något egentligen köpvärt där jag känner mig mer ”hemma” till rimligt pris så tenderar jag själv titta på saker som förr aldrig intresserat mig. En del varningssignaler tenderar jag då antagligen att släta över. Det är nog mänskligt. Dock måste jag få vara lite kritisk här och säga att du verkar fått en del varningssignaler men ser ut att släta över dem. Du tenderar t.ex. här förlita dig ganska mycket på ”to big to fall” tesen. Är du fullkomligt övertygad om att det aldrig kan ske något sådant eller är det ett kalkylerat ökande risktagande från din sida för att försöka nå än högre avkastning?

 2. Hur ser Tyskland på bankräddningar? Jag ser på Deutsche Bank med viss avsmak då det ser ut att vara ett typfall av ”Go for a business that any idiot can run – because sooner or later, any idiot probably is going to run it.” och de svaga huvudägarna gör att jag har svårt att se hur man ska kunna rekrytera bättre idioter till ledningen.

  Jag vet inte om investeringen är bra eller dålig men jag tror att du bör ta ett steg tillbaka och fråga dig själv ”Skulle jag vågra göra den här investeringen om jag inte varit så framgångsrik tidigare?”. Därför att det är oerhört lätt att bli fartblind när det går bra och Deutsche Bank är precis som du säger inte ett lika klockrent case.

  Tanken att någon annan betalar för om Deutcsche bank går åt helskotta är onekligen tilltalande, men jag är väldigt nyfiken på hur bra betalt Tyska staten skulle ta för en sådan förändring. De kan helt klart vara en bra investering men det känns som du säger inte lika klockrent.

 3. Att något är för stort för att falla, är något som inte är av intresse för en aktieägare. Ägaren kommer spolas bort på samma sätt som vid en kk.

  DB är ett bra exempel på ett bolag som är lågnt utanför min kompetenscirkel och jag anser mig inte ha någon edge att kunna bedöma värdet bättre än marknaden.

  Jag önskar dig lycka till.

 4. Det jag själv funderar kring Deutsche är att de bör vara enormt inkompetenta om de inte med de starka tyska kunderna skulle kunna tjäna pengar. Den finansiella ställningen är acceptabel. Värderingen är låg troligen tillräckligt låg för att man ska ha en tillräcklig marginal om det går fel. Att banken ska behövas räddas av staten känns inte aktuellt. Som Kalle är inne på så blir aktieägarna i stort sätt lottlösa även om banken lever vidare. Det går inte att förlita sig på staten mao.

  Det stora frågetecknet för mig är att ledningen verkar enormt dålig och kostnadsmassan är ett skämt. Sen har man ideligen nedskrivningar och tillfälliga poster av olika karaktär. Det kommer att ta tid innan resultatet blir rent från all skit i den här ”skit-banken”.

  Jag är ännu inte övertygad om att DB är ett innehav som platsar i min portfölj. Men visst är det lockande att köpa en bank av den här digniteten och kundbasen till P/B 0,5-0,6.

 5. Med min extremt simpla syn på banker – att de på sikt bör handlas kring att P/B på minst 1 – så är DB ett intressant case. Detsamma kan å andra sidan sägas om flertalet typiska europeiska banker – de är kapitalsvaga, kreditförlusttyngda och handlas därmed med P/B under 1. Men ändå, DB är stora och relativt sett inte svaga. DBs svaghet verkar vara kostnader som du säger. Det borde de kunna göra något åt. Så jag skulle köpa – men kloka ord om försiktighet har sagts i kommentar redan.

  Storleken/TBTF kan vara en konkurrensfördel (dopad kreditstatus) – men om det blir räddning så blir man som aktieägare extremt decimerad om inte helt utraderad så den faktorn är mer intressant som allmän trygghet i storlek.

 6. Spartacus, Aktieingenjören, kalle56 och ägamintid,
  Jag har, som ni märker av analysen, i många fall valt att hellre fria än fälla eller ”släta över” som Spartacus uttrycker det. Det borde vara enklare att göra tvärtom, för visst finns det tillräckligt många bra bolag kvar att leta bland där ute? Bland alla bolag jag har analyserat hittills känns Deutsche som det bolag som ligger närmast gränsen för vad jag borde akta mig men på min egen kammare tippade det ändå över till Deutsches fördel. Men om jag inte tar mina tvivel på allvar, varför fundera överhuvudtaget? Det finns ju flera tveksamheter som jag ändå har nämnt själv…

  Angående att banken är för stor för att falla så finns det ju grader i helvetet. Vid ett totalhaveri så går förstås aktieägarna lottlösa, som ni säger, men i ett mildare scenario kanske bara staten rycker in och skjuter till pengar som i Commerzbank. Andra möjliga lösningar finns i Danmark eller Sverige. Vid en likviditetskris tvivlar jag inte på att staten går in och ”smörjer”, men det kanske de gör för hela systemet snarare än för enskilda banker. Nåväl. Jag ser hur som helst en styrka i bankens storlek även om de historiska resultaten är iögonfallande dåliga mot bakgrund av marknadspositionen som Tysklandsetta.

  Deutsche är i gränslandet kvalitetsmässigt för vad jag vågar investera i. Det fina med att lufta en sådan här analys är att det finns läsare som vågar vara lite kritiska och jag får mig en rejäl tankeställare på om inte pengarna gör mer nytta på hög i väntan på att jag hittar något bättre bolag. Nu argumenterar jag ju för att kvaliten ändå är högre än det jag ägde tidigare, men i det fallet har jag ändrat mig till en mer kritisk syn och det borde jag nog göra i fallet Deutsche också.

  Det som talar för Deutsche är att den tveksamma ledningen faktiskt har fått upp ögonen för att kostnaderna är på tok för höga och att de försöker göra något åt det. Om de lyckas så ger det några miljarder extra i vinst om några år och det i kombination med att Deutsche är mer ”vanlig bank” än tidigare gör att jag kan tro på framtiden. Om värderingen hade varit ännu lägre, säg 1/3 av eget kapital hade jag känt mindre tvivel då fallhöjden hade varit minimal. Fallhöjden är nog inte jättehög i nuläget heller eftersom den finansiella ställningen ändå är stark.

  Vi får se varthän detta leder…

 7. Gunnar,
  Ja, instämmer. Min jämförelse visade ändå att DB värderades lägre än många andra europeiska banker samtidigt som den finansiella ställningen är starkare och det var det som fångade mitt intresse. Lägg därtill att Tyskland är mindre problemtyngt än övriga Europa, åtminstone söderöver.

  Får de ordning på kostnaderna (och tradingen inte går åt skogen – jag har HQ i bakhuvudet) så kommer det nog inte att bli heltokigt på några års sikt. Med den enkla synen är DB riktigt intressant och det var den synen jag fick med mig efter sållningen bland stora europeiska banker! Nu har jag lite att fundera på. Det verkar som att kostnaderna i ”core bank” ändå minskar men det är förstås exklusive ”alla andra kostnader”, som ökar…

 8. Hur det blir godkänt på i kriteriet utdelningshistorik när man i princip emitterat för att dela ut senaste åren förstå jag inte riktigt, tar man in kapital har man inte delat ut kapital. Så några 23 år skulle inte jag bedömma det som…o därmed blir det”nej” i den kategorin…

 9. (John från Google translator:)

  Deutche Bank har 3% soliditet. ”Starka finansiella ställning” my ass. Jag tänker Lehman var liknande. Wellsfargo är liksom 11% vilket är 3.3 timmer mer stark än DB. Små Danska banker var stark också. Om jag har det rätt Deutche har mest spekulativ finansiella stälning av alla Banker i hela Europa. Kanske i hela världen.

  Deutch bank har circka 1800 b. av tillgångarna. Vet du värde av dem med 3 % exakhet? Om inte, du inte ens vet är Deuthe Bank i konkurs eller inte (3% av 1800 är 54, vilket är det redovisat eget kapital DB har). Jag använder 50 % margin of safety i min investering. 3 % är inte ens nära.

  Man kan bara ha ”alpha” om man vet mer eller analyserar bätte än andra investerare. Hur man kan ha mer eller bättre information i Deutche än de professionell? Inte på något sätt sägar jag.

  Jag tänker att där är mycket lättare och bättre aktier att analysera/värdera än största och mest komplexa institutioner i hela världen. Speciellt för amatör som kan ha verklig konkurrensfördelar i smallcap aktier eftersom man inte behöva tävla med professionell investerare.

 10. Kallekr,
  Nu är mitt kriterium inte utformat på det viset, men det borde det nog vara. Hellre inställd utdelning än nyemission för utdelning.

  John,
  Jag tycker inte att soliditet är ett bra mått för den finansiella ställningen för banker. Handelsbanken har 5 % soliditet men har kanske den starkaste ffinansiella ställningen i världen bland banker. Visst finns det stor osäkerhet då DB håller en del svårvärderade instrument men det är därför jag kräver marginal för den finansiell aställningen. Med Basel 3 är solvensövertäckningen not minkravet god och det finns utrymme för bakslag.

  Jag tvivlar på att ”proffsen” gör en bättre bedömning av framtiden än vad jag gör i detta fall, där jag i princip antar att tradingen kommer fortsätta som tidigare, i snitt. Det är därför jag lägger vikt vid historiska resultat, där tradingen har visat vinst 14 av 15 år och förluståret tror jag var exceptionellt.

  Marknadens negativa syn tror jag beror på att DB kommer ha det tufft något år till eller så, men sedan bör DB börja stiga som övriga europeiska banker.

  Fast fullt övertygad är jag inte och det finns som sagt brister som jag har uppmärksammat i analysen. Jag återkommer med tankar i ett inlägg när jag har tillgång till min dator.

 11. Mycket känslor på analysen! =) Jag köper caset om att ifall de lyckas dra ner kostnader så kommer värdering av banken att gå uppåt. Och det då jag tycker du visat ganska tydligt att de verkar vara överbemannade (din jämförande analys mellan bankerna). Det som är lite svårt att veta är om det exempelvis finns skäl till att de är överbemannade (jag menar strukturella eller politiska?). Vidare så ser jag en vis tvekan på tajmningen. Rimligtvis så borde lönekostnaden gå upp ännu mer när de gör sig av med folk (du betalar för att sparka folk) först? En annan sak som jag tänkte på: Vad är intäkter och omsättning knutet till Tyskland och hur mycket ligger utanför?

  Tack annars för en gedigen genomgång! Alltid kul att läsa när du gått igenom något!

 12. Breaking bucks,
  Jag tycker att det är jättebra med kommentarer som inte bara stryker medhårs. Det ger möjlighet till reflektion och att jag verkligen får ut något av skrivandet!

  Jag vet inte om de räknar in avskedskostnader bland sina ”investeringar” men visst kommer det säkert att kosta i några år till. Har man en horisont som är längre än två år kan det därmed bli bra, tänkte jag. Apropå tajming: Så fort marknaden är övertygad om att kostnadsbesparingarna biter så lär kursen öka om inget annat havererar under tiden.

  Att banken är överbemannad har säkert sina skäl. Ledningen verkar ha varit ovillig under lång tid att ta itu med problemen och jag tänker att DB skulle kunna göra som Danske bank (men inte lika extremt) och bomma igen en del kontor nu när frågan till slut är uppe på bordet.

  Hur stor del av intäkter som kommer från Tyskland minns jag inte att jag har läst, men ungefär häkften av de anställda sitter i Tyskland så hälften är en gissning. I övrigt är DB ganska utspridda i världen vilket säkert är på gott och ont.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *