Deutsche bank: återbesök med kritiska glasögon

Tags , , Posted on 5 november, 2013Categories Deutsche bank

9 thoughts on “Deutsche bank: återbesök med kritiska glasögon”

 1. Jag tror man gör rätt i att hellre försöka vara lite extra hård än för snäll. I alla fall om man vill att ens kriterier ska hjälpa en att undvika de värsta fallgroparna. Det värsta som händer om man INTE gör en investering pga att man är får hård är ju att pengarna sitter och förräntar sig på något sparkonto och inväntar ett ännu (utifrån sina kriterier eller värdering) bättre tillfälle. Det är dock alltid jättesvårt med bedömningar. Det är väl därför det är mer en konst än en vetenskap. Som de två analyserna visar så kan man få två ganska olika resultat beroende på hur man väljer att väga åt än det ena eller än det andra hållet. Kanske är sådana här analysers främsta företräden inte den slutgiltliga bedömningen i sig, utan att man tvingar sig själv att sätta sig ned och tänka kring och om bolaget.

  Har man fel och inte köper för att sedan se bolaget utvecklar sig mycket bättre än man trott så blir man ju inte fattigare av det, bara en lärdom rikare. Tvärtom (dvs köp av ett dåligt bolag) ger ju också en lärdom, men den får man då betala dyrt för med pengar.

 2. Hej,
  Tack för en mkt intressant blogg som jag läser med stort intresse. Jag skulle uppskatta mkt om du vill göra en ranking av de bolag du analyserat.
  //Daniel

 3. Jag var i en likartad situation med Moberg Pharma förra vintern där jag hade en minst sagt ambivalent syn på bolagets verksamhet. Tillväxt och nyckeltal var mycket fina men det fanns hinder för fortsatt tillväxt men efter mycket velande och några kommenterarer kom jag fram till att de utgjorde ett hinder för fortsatt investering.

  Just nu är aktien -25 % och resultatet har gått åt helskotta så jag är mycket tacksam för det beslutet. I det här fallet så är situationen så klart helt annorlunda och det känns väldigt svårt att veta hur det blir.

 4. Investeringar är svårt. Man kan göra rätt men det blir fel. Eller man kan göra fel men det blir rätt.

  Jag har inte som målsättning att hitta ett visst antal/år men när jag hittar något vill jag tro så säkert som möjligt att mina avkastningskrav är rimliga att uppnå och jag har hittat ett bolag där uppsidan är väsentligt större än nedsidan. Det ska kännas så bra att jag är villig att offra en av mitt investeringslivs 20 tal rejäla högerkrokar. Som WB säger, man behöver inte göra så många saker rätt om man inte gör så många fel.

  Jag tror att man ska vara lite försiktig med investmentbankernas affärsmodeller från innan 2007. Det är nog inte säkert att dom finns kvar längre. Utan dom kommer att bli tvingade att hitta nya.

 5. Spartacus,
  Ja visst är det så; tålamod är en dygd och det skadar inte att vänta lite för att hitta ett ännu bättre läge så småningom. Någon riktig nit tror jag att man måste gå på för att kunna ta det på riktigt allvar, men det har jag redan gjort och det gör det enklare att backa den här gången. Tack förresten för att du flaggar, som du tidigare lovade :-)

  Och precis. Det handlar inte bara om att skriva ned och utvärdera mot kriterierna, utan det väcks mycket tankar under analysens gång och ibland också efter ;-)

  Daniel,
  Jag ska nog skriva något om mina investeringskriterier och aktieportföljen snart igen och då kan jag säkert stoppa in de bolag jag inte äger som jag har analyserat också!

  Aktieingenjören,
  Intressant med en liknande erfarenhet. Det ska bli intressant att följa hur det går för Deutsche, om jag kommer ihåg det… De bolag man äger följer man ju per automatik men egentligen borde man följa de bolag man ratar också, för det finns säkert lika mycket att lära där.

  kalle56,
  Nej, inte är det lätt inte…

  Min ”målsättning” om att hitta ett visst antal bolag per år är underordnat andra mål, men jag tror att det är rimligt att ha ungefär 10-20 bolag i portföljen och byta ut vissa av innehaven med ett intervall om några år. Om det blir annorlunda (fler/färre/tätare intervall/glesare intervall) gör det inget men jag söker aktivt bolag och det är ungefär den takt jag tror är rimlig att hålla för mig. Hittar jag inget och de jag redan äger fortfarande är rimligt värderade så kan jag förstås fylla på innehaven också…

  Nej, investmentbankernas affärsmodeller är inget jag är särskilt insatt i och jag vet inte om de stora investmentbankerna lyckas modifiera sina affärsmodeller till något som fungerar i framtiden, men Deutsche har flera ben att stå på och kan säkert hålla ut längre än andra mer renodlade investmentbanker om det visar sig att affärsmodellen inte fungerar längre. Det betyder i sådana fall många svåra år till innan det blir bättre…

 6. ”Tack förresten för att du flaggar, som du tidigare lovade.”

  Jag hoppas du ger mig en vink också om jag plötsligt börjar få ett ohälsosamt intresse av någonting som börjar eller slutar på bio, tech eller exploration. :)

 7. Vilken bank är mest köpvärd nudå?

  Jag läste att Deutsche bank nyligen rekommenderat köp i tre av fyra svenska banker – Swedbank, Nordea och SEB.

  Jag har förut sneglat på Banco Santander men den hann gå upp innan jag köpte så jag avvaktar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *