Quick-and-dirty-värdering av några nordiska försäkringsbolag

Tags , , , , Posted on 7 november, 2013Categories Jämförelser

12 thoughts on “Quick-and-dirty-värdering av några nordiska försäkringsbolag”

 1. Värt att nämnas är väl också att Sampo äger drygt 25% av Topdanmark. Bra inlägg!

 2. Tackar för inlägget! Förstår såklart att du har begränsat dig till norden, men när någon nämner försäkringsbolag så tänker jag alltid på Chubb Corp, har du någon uppfattning om denna amerikanska juvel?

 3. Tack för en intressant jämförelse!

  Protector handlas fortfarande till reapris, med tanke på tillväxten. Även om man räknar med en småbolagsrabatt så är ju aktien alldeles för billig.

  Mvh

 4. Värdevraket,
  Ja precis. Minns jag rätt så är det bara Nordea som Sampo särredovisar, så Topdanmark ingår i sådana fall i schablonavkastningen på investeringar. Det är väl inte orimligt att Sampos ägarandel och inflytande över Topdanmark ökar över tid heller…

  Glenn,
  Nix, jag har ingen koll på bolaget. Jag ska kanske ta mig en titt på amerikanska försäkringsbolag någon gång, men det jag gillar med de nordiska bolagen är den dåliga konkurrensen som gör att de kan tjäna pengar på själva försäkringarna. Det verkar inte amerikanska bolag göra, utom möjligen nischade sådana.

  Zen,
  Ja precis, Protector är faktiskt det bolag som växer av de i jämförelsen. När de når kritisk massa i Sverige och Danmark, vilket ledningen bedömer sker 2014, kan det bli riktigt bra. Risken är väl bara att de blir så stora att de så småningom tvingar fram lite konkurrens…

 5. Varför tar du inte med p/b som lämpligt värderingsmått? Går snabbare och lämpar sig antagligen bättre på försäkringsbolag. Något för framtiden eller har du andra tankar om p/b?

 6. Tack för sammanställningen :) Har länge tänkt att se närmare på topdanmark, trodde faktiskt att aktien handlades dyrare än så dock.
  Protector ser fortfarande otroligt attraktivt, och det kliar i ”öka” fingret, men jag är samtidigt orolig för bolagets litenhet om någon av de stora aktörerna börjar ta dem på allvar som du säger. Sen är ju resultatet väldigt svajigt från år till år vilket skulle kunna generera ännu bättre köplägen om börsen gick söderut…

 7. Det är if… som äger 25% av TopDanmark, därför redovisas inte detta separat i Sampos rapporter.

 8. Aktieingenjören,
  Ja och de växer också vilket du väl gillar ;-) Själv slipper jag betala för tillväxten men jag tackar inte nej när jag får den på köpet!

  Charlie,
  Jag är främst intresserad av resultatet från verksamheten och inte av tillgångarna. Avkastningen på det egna kapitalet skiljer sig också väldigt eftersom det inte bara är det stora finansiella tillgångarna som är lönsamma, utan också själva verksamheten. I analysen av Protector (https://www.aktiefokus.se/2013/08/analys-av-protector-forsikring/) tog jag dock upp P/B. Det såg ut ungefär så här:

  Gjensidige och Sampo: P/B~2
  Protector och Tryg: P/B ~3
  Topdanmark: P/B ~4

  Det är inte direkt några låga P/B-värden som t.ex. AIG har.

  Finansnovis,
  Frågan är dock vad de stora ska göra och varför. Vid ett priskrig är det den med högst marknadsandelar som lider mest och det är också den med högst kostnader. Det är därför Protector kan hålla så låga priser och växa kraftigt och de stora drakarna gör rätt i att hålla sig passiva tills hotet blir för stort…

  Det kliar lite i mitt köpfinger också men visst vore det fint med lägre priser :-) Drog inte den senaste stormen Simone över Danmark rätt så rejält? Det kan bli ett tufft kvartal för danskarna i sådana fall…

  Ernesto,
  Ett försök att locka en ny målgrupp? ;-)

  Martin,
  OK! Sampo är ett riktigt intressant bolag, men de är tyvärr för dyra i nuläget anser jag.

 9. Första som möter en på topdanmarks hemsidor är ”status efter stormen” så det kanske blir en möjlighet, vem vet!?
  Jo har du ju rätt i. Det stora värdet i protector är ledningen och deras kostnadskontroll. Men man oroar ju sig ändå =) De skulle ju kunna bli uppköpta också, vem vet. Vid en norsk bostadskrasch eller en allmän börsnedgång skulle, säg gjensidige, säkert få ett fint pris på hela paketet… man får väl hoppas att ledningen skulle stoppa ett sånt scenario dock.

 10. Finansnovis,
  Ja låt oss hålla tummarna! Stormen drog inte över Norge, så den lär inte ha drabbat Protector särskilt hårt om inte deras danska/svenska verksamheter drabbades. Om ett kvartal eller år blir dåligt pga. stormar, om det nu inte täcks av återförsäkring, gör det ju ingenting på lång sikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *