Analys av Grønlandsbanken

Tags , , Posted on 5 april, 2013Categories Övriga bolag

10 thoughts on “Analys av Grønlandsbanken”

  1. Din analys är som vanligt bra. Jag har gjort en liknande genomgång av Grönlandsbanken och har följande slutsats.

    Kvalitetsbank som värderas därefter. Ganska dyr.
    Är lite orolig för ”hypen” på Grönland. Risk för bakslag?
    Jag hade velat att de försökte växa in i Danmark och sätta pengarna i arbete istället för att dela ut allt.
    Sammantaget ser banken bra ut men jag vill köpa den billigare.

    Jag har tittat på Sydbank som värderas lägre men har en god historik. Ska fortsätta att läsa in mig på den banken. Sydbank är ju Danmarks 3:e största bank.

    En notering från din text också. Grönlandsbanken är bra mycket större än Nordfyns bank och Lollands bank, därav blir jämförelsen av VD-lön lite skev.

  2. ägamintid,
    Hajpen på Grönland ger jag heller inte mycket för, men å andra sidan verkar det inte vara så mycket prospektering och gruvbrytning (eller olja) som har kommit igång än, så risken för bakslag ligger kanske först framåt i tiden?

    Själv är jag mycket mer bekväm med att de delar ut hela vinsten än att försöka ta sig från Grönland. De kan nog sin hemmamarknad mycket väl och det är bra så. Man kan välja att använda utdelningarna till något annat istället. Däremot är jag lite fundersam om de verkligen måste ha kapitaltäckningsgrad kring 20 % (och dessutom det som mål!). Väldigt defensivt, men det är det man får och de lurar ingen.

    Apropå storlek så har du rätt, det skiljer väl en faktor två-tre eller nåt sånt i utlåning. De har ungefär lika många kontor och Grönlandsbanken har väl något mer anställda, men Grönlandsbanken har framförallt högre intäkter per anställd än de andra något mindre bankerna! Jag får justera texten lite, slutsatsen blir fortfarande densamma men kanske ännu tydligare. Jämför man med Nordjyske (som är ännu större) så har båda deras VD:ar ungefär samma lön som Grönlandsbankens.

    Jag ser fram emot att läsa om Sydbank. Jag själv är ”mätt” på danska banker just nu. Jag har filat en del på min portfölj, investeringschecklista och investeringsfilosofi på sistone och stuvat om en del men nu tycker jag bitarna börjar falla på plats. Precis som du så tänkte jag snart presentera min portfölj. Banker har tillräcklig vikt redan som det är (tre danska plus en annan).

  3. Tack för svaren. Jo, jag är själv ganska mätt. Har en bra uppfattning om vilka jag vill äga och vilka riskerna och möjligheterna är. Sammanfattningsvis tycker jag att de danska bankerna har varit en mycket intressant bekantskap där det finns både mycket av värde och väldigt mycket skräp. Jag känner mig trygg i mina innehav i bankerna och kommer nog att öka på ytterligare i mina favoriter om inte värderingen drar iväg för mycket.

    Norska sparbanker har jag bara plockat in en och det gjorde jag nyligen. Sparebanken Öst. Här kan jag eventuellt tänka mig att ta in en till men riskerna i Norge är högre än i Danmark då de inte haft sin fastighetskrasch än.

    Annars kommer jag öka i Citigroup och kanske ytterligare någon global bank. Det är inte helt lätt att hitta bra investeringar nu men jag har en hyfsad bevakningslista.

    Ser väldigt mycket fram emot att få ta del av din portfölj. jag känner att vi dras ganska mycket till samma typ av investeringar med liknande idéer och slutsatser.

    Tack för en mycket välskriven blogg!

    ägamintid

  4. Och du tror inte det du skriver påverkar Danskarna. :-)

    Bager for smed – 2. runde: Nordjyske og Nørresundby

    Det fine indlæg 263885 ligger helt i tråd med mit tidligere indlæg (262652 – http://www.euroinvestor.dk/debat/post-59413-262652-2839287/bager-for-smed-billige-men-solide-banker-svend) – og med genganger i Nordjyske Bank. Tak også til ophavsmanden til denne fine tabel som chrhall venligt henviser til: https://www.aktiefokus.se/wp-content/uploads/2013/02/25danskabanker_1303031.png

    Baseret på disse og mine tidligere tanker, har jeg læst op på årsregnskaber i denne weekend og konkluderet således, at jeg nu har lagt købsordrer på følgende:

    * Nordjyske Bank * Nørresundby Bank

    Begge er rent grøn på alle parametre (høj kapitaldækningsgrad, lavt udlån/egenkapital, lav K/I, lavt P/E, højt/OK ROEbåde i år og 5 år) iht. den svenske tabel. Derudover har min egen gennemlæsning suppleret med følgende info: * Traditionelle banker, der låner til dem, man kan cykle til. * Finanstilsynet har været forbi sommer/efterår 2012, såminimal ”Tønder Bank” risiko. * Ingen af disse to har haft et eneste år med underskud siden 2008. * Begge i bedste kvartil i Niros risikovurdering 2011

    Altså synes de at have ramt den meget behagelige kombination med at være godt polstret, samtidigt med at de forrenter egenkapitalen rimeligt (deres snit i ROEover 5år er bedre end Sydbank, Jyske og Danske) — så med K/I nede omkring 0,50, sågiver det P/E nede omkring 10, som bestemt bør kunne give anledning til kursstigninger, når krisen aftager – både gennem, at nedskrivningstakten aftager og dermed overskuddet skulle sige, og gennem at P/E bør kunne gå nærmere 15. Disse effekter tilsammen bør vel kunne tilsige en 200% stigning på ikke specielt mange år.

    Slutteligt kunne man jo håbe, at deres store soliditet kunne bruges til at deltage i konsolidering ved at samle lidt op i nærområdet blandt mindre velkonsoliderede eller blot sub-scale (fx Vendsyssel, Thy, Klim, Himmerland, Salling, Hvidbjerg…) — eller måske enddafusionere med hinanden for at få nogle stordriftsfordele. Bemærk i øvrigt, at de hver har en børsværdi på kr. 80-100 mio og altså hver især næsten samme børsværdi som Lån & Spar og 2-6 gange større end andre oplagte value (Lolland, Djurlands, Nordfyns) og altså har nogle M&A muligheder, disse mindre ikke har.

    Derudover synes jeg, det er relevant at fremhæve, at Nordjylland ikke havde nær den størrelse boligboble som resten af landet:

    Kilde: Boliga.dk 7/4-2013, prisudvikling Pris pr. m² for hele Danmark resp. Region Nordjylland for Parcel-og rækkehuse: Der har altså simpelthen ikke været blæst så stor en boble op, som folk har kunnet optage lån i friværdien i – og faldet har tilsvarende været meget mere afdæmpet. Altså basis for langt færre kundeandel med bankgæld, der samtidig er insolvente i realkreditten.

  5. kalle56,
    Det är ju roligt om danskarna läser det jag skriver och dessutom får användning av det :-) Däremot är det ju bankernas resultat de kommande åren som kommer styra börskurserna.

    Man kunde visst dra slutsatserna att Nörresundby bank var köpvärd utifrån min tabell också, se där! Jag tycker det verkar finnas ganska många köpvärda danska banker men jag har försökt plocka russinen ur kakan och kan omöjligen trycka in mer banker i min portfölj nu utan att det börjar kännas riktigt obekvämt! Jag vill ha viss diversifiering vad gäller både branscher och bolag.

    För övrigt är det inte bara danska banker som verkar köpvärda, så jag har stoppat in en annan bank i portföljen också. Ska skriva om det så småningom när tid finnes! Jag kommer även återkomma till ett inlägg med en uppdaterad dansk tabell fram mot sommaren där jag ska trycka in allt möjligt smått och gott har jag tänkt :-)

  6. Vad jag inte tycker om med Nørresundby är storägaren med 52%. Dom har ju en röstbegränsning precis som NJB. Så det är nog ett bet på att lagstiftningen kommer att ändras med tiden. Utan den storägaren tror jag det skulle vara stor sannorlikhet för en sammanslagning av dom två bankerna.

  7. Det låter som det. Å andra sidan är väl ägarbilden i de andra småbankerna inte heller något att hänga i julgranen. Om det skulle behövas kapitaltillskott så är det sannolikt bättre med en storägare som redan har satsat stort i bolaget.

  8. Vet du hur det funkar med källskatten på utdelningen från Grönland?

    Enligt dansk och grönländsk lag gäller inte danska skatteregler på Grönland, och Grönland har ett eget skatteverk (http://aka.gl/da/). De nordiska länderna har skrivit under ett dubbelbeskattningsavtal som säger att de nordiska länderna inte ska ta ut mer än 15 % i källskatt av boende i andra nordiska länder. Grönland omfattas dock inte av dubbelbeskattningsavtalet och det verkar inte heller finnas något annat dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Grönland.

    Den grönländska skatten på utdelning verkar vara någon form av kommunalskatt, med olika skattesats beroende på i vilken kommun man bor. För utlänningar verkar källskatt debiteras enligt den skattesats som tas ut i den kommun där bolagets huvudkontor ligger. Grønlandsbankens huvudkontor ligger i kommunen Sermersooq, där skatten för närvarande är 42 %. I och med att det inte verkar finnas något dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Grönland, kanske man måste betala hela skatten på 42 % till Grönland? Om något annat nordiskt land tar ut mer än 15 %, ska man åtminstone i teorin kunna kräva tillbaka mellanskillnaden från det utländska skatteverket genom att åberopa dubbelbeskattningsavtalet.

    Hur fungerar det med det svenska skatteverket? Man får avräkna utländsk skatt i enlighet med det utländska dubbelbeskattningsavtalet. Vad händer om det inte finns något dubbelbeskattningsavtal? Får man inte avräkna något alls, eller får man avräkna skatten ändå? Om man först debiteras 42 % grönländsk skatt och ovanpå det 30 % svensk skatt (eller ISK-schablonskatt) blir det rätt så dyrt.

    Enligt Skatteverket får man inte avräkna mer än motsvarande svenska skatt på den utländska inkomsten. Betyder det att man maximalt får avräkna 30 % skatt och att resterande 12 % går förlorade? Eller betyder det att man kan avräkna hela beloppet så länge den totala utländska källskatten på samtliga utländska innehav understiger 30 % av den totala utdelningen från samtliga utländska innehav? Man får inte heller avräkna mer än vad som anges i dubbelbeskattningsavtalet, men jag vet inte vad som gäller om det inte finns något dubbelbeskattningsavtal som anger någon skattesats.

  9. Nej, inte den blekaste. Det här med skatteregler är en djungel och med tanke på att jag inte har köpt några Grönlandsbanken-aktier bekymrar jag mig inte heller! Man skulle ju kunna köpa några aktier och testa för att se vad som händer :-) Jag tror inte det framgick av kommentarerna på Valueandopportunitys inlägg om någon verkligen hade testat.

    Om du själv tänker testa i skarpt läge så får du gärna berätta hur det går till! Grönlandsbanken är ju riktigt intressant om priset bara sjunker till rätt nivåer. förutsatt att inte halva utdelningen tjuvas av någon kommun på Grönland…

  10. Man kanske skulle testa med en post, men då bara en liten sådan så att det inte blir så mycket skatt som går förlorad om det blir strul…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *