Vardia Q2: försöker Vardias ledning plundra bolaget?

Tags , Posted on 12 augusti, 2015Categories Vardia Insurance Group

48 thoughts on “Vardia Q2: försöker Vardias ledning plundra bolaget?”

 1. Tråkigt att höra!
  Tjuvar och banditer…

  Byt till ett riktigt försäkringsbolag (Protector) medan du har chansen!

 2. Jag som hade hoppats på att det bara var en kackerlacka men nu…. hur många som helst.
  Blir till och sälja. Finns bättre case

 3. Svenska småsparare via Nordnet och Avanza är tillsammans den överlägset största ägaren med nästan 20 % av aktierna och Aktiefokus har varit en mycket stor del av den här marknadsföringen. Dessutom lär en stor del av huvudägarna räknas som jäviga i den här frågan. Så jag funderar på om vi kanske har en unik möjlighet att dra igång en kampanj att samla så stor röststyrka som möjligt hos en av oss och delta i stämman.

  Vad skulle du säga om att antingen ställa dig i spetsen för en sådan här revolution eller åtminstone bidra medan jag gör det? Dessutom tror jag faktiskt att Mats Qviberg på sätt och vis är skyldig mig en tjänst så jag får peta lite i det här…

 4. Ingenjorsliv,
  Protector är ett av mina större innehav och jag bara väntar på att kursen ska sjunka, alternativt att kursen ligger kvar medan bolaget växer, så jag kan köpa ;-)

  fredde,
  Ja, långsiktigt är det inget bra case om det här går igenom. Däremot är besluten inte tagna än och ledningen sitter bara på 20 % eller något så det här beslutet är inte taget än.

  Rationality Quest,
  Tack för det! :-)

  Aktieingenjören,
  Om du delar analysen (så att det inte är jag som är galen) så får du gärna driva något sådant med mitt stöd eller om vi ska göra något tillsammans kanske. Öresund och Lancelot har 10,5 % och småspararna ytterligare en stor del så tillsammans har Ava+NN+Öresund+Lancelot mer än ledningen med sina 20 % eller vad det nu är. Det vore vidrigt om inte aktieägarna får ta del av det som de har varit med och bidragit till att bygga upp.

 5. Om man äger aktierna via kf så är det väl avanza/nordnet som har rösterna och de röstar väl inte på stämmor?

 6. Tack för en bra genomgång. Du bekräftade mina egna misstanker med ett mycket rationellt resonemang. Det jag funderar på är ju ifall detta har varit på gång en tid eller varför skedde märkliga rusningar för bara någon vecka sedan med 20-25 % ? Sedan undrar man ju vad ”nya” storägare som Öresund t.ex tycker om det hela eller kanske de är med i blåsningen. Man blir lite så där ”Alliance Oil” kall när man läser det här.

 7. Ledningen påstår att dessa planer funnits ett tag men varför kommunicerar man då att man inför emissionen planerade minska antalet anställda med ca 100 st… Omstruktureringen måste vara en relativt ny idé då man inte länger ser att kapitalet skulle räcka året ut och då man (precis som du säger) inte själva vill/kan stoppa in mer pengar.

  Jag antar att det är 50% som behövs för att omstruktureringen ska bli av? Om ledningen äger 20% och låt säga 10% ägs i kapitalförsäkringar så skannar man inte allt för mycket…

 8. Anonym,
  Hehe, jag förstår inte riktigt varför man kör KF längre när det finns ISK men det är väl för att man är fastlåst. Jag har själv aldrig haft nån KF men har startat en som jag tänkte dra igång men alla pengar ramlar in i ISK så det blir liksom aldrig av =)

  Grodan boll,
  Tack för det! En farhåga är ju att jag har missat något fundamentalt men efter att ha ägnat några timmar åt grubblande och skrivande så tror jag fortfarande att detta nog är bland det värre jag sett en ledning försöka sig på för att sko sig på aktieägare. Det finns värre exempel såklart men det här är inte vackert.

  Bullfight,
  Ja, kommunikationen är inte snygg den heller. Man skrev något kryptiskt om fler åtgärder i Q1 (kanske ”om det behövs” men det tar jag från huvudet så lita inte på det) men inte att det skulle in 150 MNOK till.

  Jag tror det är 90 % som krävs för en närståendetransaktion. Avanza och Nordnet i ägarlistorna är både ISK och KF. Många äger säkert i KF av någon anledning men det är därför vi skannar av intresset för att se om det är något som är värt att lägga tid på eller inte.

 9. Mycket väl skrivet!

  Var också på presentationen igår. Det konstiga var att när du ställde frågan om att dela ut distributionsverksamheten till aktieägarna så började Rune Olsen Arneberg nervöst skruva på sig och prata flum!

  Därför har jag mycket svårt att tro att ledningen utrett frågan ordentligt känns mer som en bortförklaring, vad än IR säger. I annat fall tycker man att Rune borde ha nämnt att en utredning har gjorts och förklarat varför det inte går att dela ut verksamheten!

  Detta är väl ett skolexempel på ett ”agency problem” ledningen prioriterar bara den egna plånboken och missköter sitt uppdrag kolossalt:-(

  Mvh

 10. Vad är ditt tips? Sälja av fortast möjligt eller sitta kvar på aktieposterna?

  Svara gärna även via mail.

 11. Sjukt egentligen att ersättningsnivåerna mellan huvudbolaget och försäljningsbolaget kan vara hemliga när det är en av huvudgrejerna när man ska bedöma ifall affären är rimlig.

  En grej som nämndes på presentationen som inte riktigt framkommer i artikeln är att även om ersättningsnivån bestäms av X*GWP, så minskas detta X över tid för att ta hänsyn till dels de planerade besparingarna (som nu hamnar i försäljningsbolagen) och dels för att det kostar mindre att behålla en kund än att skaffa en ny.

 12. Med tanke på att de passivaste ägarna blev så extremt utspädda i vårens nyemission så borde resterande småsparare vara relativt aktiva i snitt, varför jag tror det här projektet skulle kunna lyckas. Personligen så kan jag tänka mig att flytta mina aktier KF –> ISK för att kunna delta i detta.

  Mvh

 13. Som jag förstod det i pressmedelandet är det Andreas Önstorp (CEO Vardia Försäkring AB), Børge Leknes (CEO Vardia Forsikring AS) och Pål Lauvrak (CMO Vardia ASA) som kommer att leda MBO. Kommer några övriga av ledningen/styrelsen att vara ägare i MBO? Enligt pressmedelandet tolkade jag det som att så inte var fallet. I så fall har jag svårt att se att de skulle ge bort hela säljstyrkan utan ett väl formullerat kontrakt på vad man kommer att betala kommision på. Åge Korsvold, Karl Høie och Nils Aakvik borde ju alla försvara sina intressen. Så jag har svårt att se det lika nattsvart. Frågan är vad Espen Husstad skall göra framöver…. Antar att han har större planer än att bara sitta helt still i båten och köra Danmark på sparfart…

 14. Kan ju hoppas att du har lärt dig lite mer och inte tror du vet så j….la mycket nästa gång.

  Bara att konstatera att försäkringsbranschen inte var så lätt som du trodde.

  Jag vet otroligt många experter i NY med hedgefonder som helt håller sig borta ifrån skiten så då är det starkt och skriva att Vardia kommer göra detta och detta och så blir det bara platt fall.

  Utan blogginläggen är jag övertygad att nästan inga hade handlat i bolaget via Avanza. Då kan du säga att det är idioter som följer och inte gör sin egen analys och tänker själva. Men det är inte lätt att tänka själv i ett ruttet case. Då kan man ju säga men det är otur. Stämmer att det inte gick att förutse. Men det är nästan värre än Kina när det gäller att mörka info ifrån Vardias sida (knappast ditt fel) men är ju onödigt att driva upp förväntningarna som fan och agera som någon messias i försäkringsbranschen när det går så här. Speciellt eftersom bolaget har 0 historik av seriös utveckling .

  De som gör analyserna så starkt i case att nästan bara möjligheter och inga faror är ingen bra analytiker punkt slut. Sällan jag är skadeglad när det gäller aktier men i det här fallet hoppas jag att hela jävla Vardia går åt helvete. Det är långt mycket värre än klassiska tradingbolag.

  Hoppas hela bolaget pajar. Jag är civilekonom inom redovisning, har slagit index varenda period sedan jag startade med aktier och jag kan säga att IR ifrån bolaget är det sämsta av alla bolag som jag någonsin har ägt. Jag har ägt aktier i +100 bolag i Sverige,Danmark,Norge,Finland och USA.

 15. Zen,
  Ja, jag håller med dig. Det kändes som jag fick svar på något helt annat. Det är alltid intressant att betrakta skolexempel, men det är inte alltid kul ;-)

  Adam,
  Jag aktar mig för tips men om fler än jag tycker att det här är galet så ska det nog gå att sätta stopp för budet. Då behöver man äga aktier ;-) Värdet i kundstocken finns där och värderingen är låg men det finns ju en del andra problem runtomkring som kanske motiverar det :-)

  Jag ska svara på alla mejl när jag får tid :-)

  Robert,
  Den detaljen kom inte med i inlägget och den kompenserar säkert delvis – ledningen och ägarna till det Vardia som blir kvar om förslaget går igenom vill ju inte skinna sig själva för mycket, men fördelen som finns i att en bibehållen kund är nästan gratis försvinner ju i alla fall.

  Emil,
  Stay tuned, jag återkommer med lite inlägg kring detta. Småspararna äger ganska mycket av Vardia. Får man bara med sig en del så blir det nog faktiskt möjligt.

  Hasse,
  Det är, som jag förstod det, ledningen i respektive land som kommer att köpa döttrarna. De som radas upp i listan är de som ingår i koncernens ledningsgrupp men sedan är det ett antal personer i varje land också som kommer att köpa. Övriga ledningen och styrelsen kommer därmed inte att vara med. Det är klart att de har tänkt över kontraktet, men lika glasklart är att det här är negativt för Vardia för annars hade man ju gjort så här från första början. Alternativet är att göra något annat som inte ligger i deras intresse (men i aktieägarnas intresse), t.ex. nyemission eller dela ut säljbolagen till aktieägarna. Det är det som är problemet. Ledningen har inte samma intressen som aktieägarna eftersom ledningen samtidigt plockar ut lön från bolaget. Aktieägarna skulle lika gärna kunna likvidera bolaget nu och vinna på det.

  Vardia är kass,
  Tack för att du bemödar dig att kommentera. Jag pekar inte finger åt någon men jag hoppas att det känns bättre för dig nu när du har fått göra det. Det bjuder jag på!

 16. Har skrivit upp mig via aktieingenjörens formulär.

  Delar andras undran… om vad Öresund tycker..

 17. Kan även meddela att jag har sökt Mats Qviberg men att jag inte började arbeta på det förrän nu ikväll. Dessutom har jag en liten ingång på Öresund då jag bland annat vunnit pris som Årets ekonomistudent som är en tävling där Mats varit engagerad.

 18. Jag har fortfarande ingen uppfattning om Vardia och jag orkar faktiskt inte ens läsa igenom inlägget ordentligt, då jag bara blir trött av att läsa det.

  Hade jag ägt aktier i ett bolag som liknar det du beskriver, hade jag bortsett från att dividera om skadeprocenter hit och dit, organisationsförändringar och bokföringstekniska hårklyverier och ställt mig några grundläggande frågor.

  En sådan frågeställning skulle kunna vara om jag är helt säker på att mina och ledningens intressen är desamma, och om så inte är fallet vems intressen tror jag att ledningen prioriterar? Hur har ledningen agerat tidigare? En annan frågeställning skulle vara om jag anser att bolaget är ett ordentligt, välskött företag vars verksamhet bygger på sunda ekonomiska principer? Alla frågor skulle så småningom koka ner till en enda fråga och det är om jag i dag skulle köpa aktier i detta bolag eller inte?

  Därefter skulle jag ta ett beslut om jag tex skulle behålla mina aktier, alternativt tex sälja dessa för att i största möjliga utsträckning hantera min egen ekonomiska risk/skada.

  Jag vill dock understryka det jag tidigare har sagt, dvs att jag inte har någon egen uppfattning om Vardia, dess ledning eller verksamhet då den typen av bolag är helt ointressanta för mig. Jag har därför ingen som helst uppfattning om hur det kommer att gå för bolaget eller om det är en bra eller dålig investering.

 19. Nyfiken vad planen är om ni lyckas rösta nej till förslaget?
  Tänker att det blir svårt att få till en situation där nuvarande ledning är motiverade att jobba på i nuvarande struktur, då deras ekonomiska incitament försämrats rejält även om kapitalfrågan går att lösa.

 20. Hej. Det här låter ju inte så positivt såklart. Har jag förstått det rätt i att man på hela den befintliga kundstocken kommer att behöva betala säljbolagen kanske 20% provision per år? Frågan jag ställer mig då är såklart vad man kommer få för dom pengarna? Kommer säljbolagen hantera claims? Kommer man ta över i stort sett all personal (ca 350 pers)? För det är ju klart att betala löner för så många människor kostar ju och kan inte betalas av enbart nya försäljningar. Om man betalar provisionsbolaget 20% och man återförsäkrar 80% av värdet så finns ju inget kvar till vinst.
  Sedan undrar även jag lite hur det kommer sig att den högsta ledningen inte tar del av försäljningen. Även om dom får ta ut lön så blir ju deras del av kvarstående vardia värt lika mycket som för aktieägarna. Det talar ju i någon mån för att dom tänkt igenom förslaget.
  Sedan undrar jag även lite mer i detalj om dom här 160+30 miljonerna. Missförstår jag eller innebär inte det att vardia kommer gå med vinst i och med ett sådant här genomförande?

  Anders

 21. Stavros – det är klart att du har helt rätt. Men för dom som äger aktier och kanske har förlorat en stor summa så är det intressant att gå ner i detaljer huruvida det finns en möjlighet att tjäna tillbaka sina pengar. Ser inget konstigt i att man intresserar sig i detta.

  Anders

 22. @Anders, jag har full förståelse för att man tänker så, men man bör fråga sig om det är ett rationellt ekonomiskt beslut ”att försöka tjäna tillbaka sina pengar”, och i så fall var det finns pengar att hämta, hur mycket som kan finnas att hämta, kostnaderna för att hämta dom, risken för att man misslyckas, hur lång tid det kan komma att ta etc, etc.

  Att försöka ta igen pengar är inte nödvändigtvis inte ett sunt ekonomiskt beslut. När man gör det finns det alltid en risk att man misslyckas, och även om man lyckas så försvinner pengarna ibland i omkostnader för ombud, advokater etc. Det är inte alltid ens säkert att de har aktieägarnas intresse högst på agendan.

  Jag har dock ingen uppfattning om hur möjligheterna/riskerna ser ut när det gäller Vardia.

 23. Ja men hur ska man kunna ta beslut för vare sig det ena eller det andra om man inte analyserar bolaget och dess förutsättningar?

 24. @Anders Javisst, men man kan lika gärna titta om bolag x, y eller z i dagsläget förefaller en bättre eller sämre investering än tex Vardia. Det är i alla fall så de flesta gör när de investerar och väljer mellan att köpa aktier i olika bolag, och varför ska man göra ett undantag nu?

  Ett av de vanligaste misstagen som i övrigt intelligenta investerare gör är att de låser sig vid att en förlust i ett bolag, ska tas igen i samma bolag.

  Ett annat vanligt misstag som i övrigt intelligenta investerare gör är att man hänger kvar, och skickar in mer och mer pengar i en investering för att inte förlora de man redan har satsat. Det är för övrigt samma mekanismer som gör att tillsynes intelligenta människor, gång på gång kan skicka in pengar till bedragare som jobbar med ”Nigeriabrev”.

  Jag vill åter understryka att jag inte har någon uppfattning om hur det kommer att gå för Vardia, då den typen av bolag/verksamhet inte intresserar mig.

 25. Självklart hade det varit önskvärt med en annan lösning än att tvingas göra en MBO, och skall villigt erkänna att jag var lite besviken när jag först läste det. Men efter lite eftertanke är det troligen den bästa lösningen.
  Att fortsätta skjuta in mer pengar med en nyemission löser bara problemet kortsiktigt. Vill man fortsätta växa kommer man att fortsätta blöda.
  Genom ett MBO skapar man en motiverad säljkår som kommer att jobba häcken av sig för att dra in nya affärer, och undviker avhopp av nyckelpersoner i säljkåren fram till 2019. Vidare får man tillgång till ca 190M som kan användas för att under 2016 minska återförsäkringsgraden och på så sätt öka vinsten. Så blir trots allt en win-win.
  Sedan kan man självklart diskutera prislappen på 30M men den känns som sekundär.
  Här handlar det framförallt att rädda ett blödande bolag.
  Att dela ut dotterbolagen till aktieägarna kan på pappret se fint ut, men knappast något som skulle fungera i verkligheten.
  Se istället fram emot vad Espen Husstad kan tänkas göra med det bolag som blir kvar. Vet någon när han kommer att börja jobba på Vardia?

 26. Aktiespararna har förut, om jag minns rätt, engagerat sig för att stötta minoritetsägare/aktieägare. Nu handlar det ju om ett norskt bolag, men många av minoritetsägarna är svenska. Kanske kan man engagera dem? Eller dito i Norge, om det finns?

 27. Vi har nu nått 1,4 % av rösterna i Vardia.

  Gällande planen så ser den ut som följande.

  1. Bygga upp en egen legitimitet via kontaktlistan vilket gör det svårare att försöka ignorera oss små ägare (jfr ledningens icke-svar till Kenny).

  2. Ta kontakt med andra större ägare för att utröna deras ståndpunkt i frågan (Mats Qviberg, Lancelot, Stein Erik Hagen, Ivar Williksen o.s.v).

  3. Se till att vi får stopp på hemlighetsmakeriet om avtalet med försäljningsorganisationen och dess kostnader. Kundstocken har ett ekonomiskt värde som i teorin bör ligga en bra bit över 2 kr men om den är bunden till en dyr försäljningsorganisation så är den värd mindre. Därför krävs det transparens i frågan.

  4. Utvärdera om det finns utrymme för att tillsammans med större ägare stoppa affären och göra någonting mer aktieägarvänligt snarare än ledningsvänligt. Det här är en fråga som vi med största sannolikhet ej kan driva själva men vi kan bidra med röster till en ägarkoalition. Men det kommer att krävas röster från storägare att driva igenom en ändring och vårt mål blir då att stödja dessa ägare samtidigt som vi ser till att vi småsparare får tillgång till samma information som de har.

  Det kortsiktiga målet är med andra ord att öka transparensen och får klarhet i affären. Därefter är målet att identifiera om det finns en ägarkoalition som kan rubba ledningens plan eller om ledningen har en plan som är antingen godtagbar eller ostoppbar.

  Genom att göra det här arbetet kan riskpremien minska och ge aktieägare möjlighet att lämna bolaget till en mer attraktiv kurs än 1,2 kr.

 28. Jag är benägen att hålla med Stavros i detta. Personligen känns det som man kastar pengar på ett dött djur och hoppas det vaknar igen. Men imponeras samtidigt av försök till motaktion. Hur vida den kommer vara uddlös eller inte återstår att se men önskar er lycka till.

  //Havrebollen

 29. Stavros och Havrebollen mfl.
  Som jag ser det är det ointressant om någon vill ”tjäna tillbaks pengar”, om bolaget lever efter någons ”sunda principer” osv. Det som håller på att ske nu är oacceptabelt och därför är det värt att engagera sig. Alla har vi olika drivkrafter men jag engagerar mig utan problem i en sådan här fråga som jag redan är insyltad i oavsett om det gynnar mig eller inte.

  Hasse,
  Varför är det en bättre lösning än att köpa en avstyckning till aktieägarna á la Enquest, Hexpol, Betssons alla dotterbolag osv. osv.? Som aktieägare är man intresserad av att ledningens intressen ligger i linje med aktieägarnas och det gör de idag när ledning och aktieägare strävar åt samma håll. Med det liggande förslaget blir det kollisionskurs och efter 2019 vet man ingenting.

 30. Frågan är vad det långsiktiga värdet är att äga de fristående dotterbolagen för aktieägarna.
  Varida äger fortfarande kundstock, system etc. De enda som ligger i dotterbolagen av värde är personalen, som förutom ledningsgruppen i resp land till större delen består av telefonförsäljare med ganska hög omsättningsgrad. Är provisionen satt på rimliga grunder (vilket bör klargöras av ledningen), bör Vardia framöver kunna börja leverera in viss vinst.

  Om man sedan vill kan man om 4 år starta upp nya call center. Systemen och kundstocken finns redan på plats, så det skall inte vara omöjligt. Tror det skulle vara svårare för dotterbolagen att snabbt hitta en ny kund om Vardia valde att inte fortsätta sammarbetet efter att avtalet löpt ut.

 31. Även intressant att se att det främst är Avanza och Nordnet som drivit ned kursen sedan igår. Tyder på att denna blogg har ganska stor spridning;-) Storägarna verkar sitta ganska still i båten.

 32. Hasse

  ”Om man sedan vill kan man om 4 år starta upp nya call center.” Tror du att det kommer kosta 30 miljoner? Det skulle självklart bli väldigt mycket dyrare. Samt att det antagligen tar väldigt lång tid att starta upp och få det välfungerande.

  Nej, detta är väldigt dålig om man vill att Vardia ska vara ett fint bolag på lång sikt!

  Mvh

 33. @Kenny
  Som jag tidigare har sagt har jag ingen uppfattning om Vardia.
  Jag har som jag tidigare skrivit inte orkat med att läsa det du har skrivit riktigt ordentligt då jag bara blir trött av att läsa det, men det förefaller som att allt inte står rätt till.

  Jag har egentligen inget mer att säga än att jag hoppas att främst de aktieägare som tex av okunskap har ”tagit rygg på bloggarna”, och fortfarande hänger kvar, går någorlunda helskinnade ur detta.

  Jag är däremot helt övertygad om att det för den som är lite driven och kan se nya möjligheter när de uppenbaras, kanske har dragit andra lärdomar ur detta, och då spelar inte alltid en ekonomisk förlust lika stor roll.

  Men som jag tidigare har sagt så har jag egentligen ingen kunskap om Vardia, vad som har hänt och vad som kommer att hända framöver. Det kommer dock att bli intressant att fortsätta att följa det här framöver.

 34. Fyf*n, detta var riktigt vidrig (eller ja, väldigt informativt och bra från din sida förstås) läsning, USCH!

  Hmm, det där med att flera i ledningen hade gjort liknande tidigare med Försäkringsbolag, var det ingen som hade koll på det? Var det nått som kändes till men kändes orimligt skulle hända igen eller har det kommit upp på senare tid efter mer djupgrävning?

  Ne usch, denna ledningen skriker tjuvar och banditer, otroligt tråkigt för er ägare att se vad som för mig i alla fall verkar vara ett regelrätt men otroligt fult försök till att till sig själva i ledningen hämta in dem stora värdena till en otrolig rabatt SAMTIDIGT som man har möjligheten att få kassaflöde eller sälj av Vardia ASA som kan användas till att göra en rinse and repeat på denna scammen i framtiden.

 35. Vet någon om de nyskapade dotterbolagen ska få betalt även för befintlig kundstock, eller bara nyförvärvade kunder? Låter ju märkligt att de även ska få betalt för kunder som rekryterats i den sammansatta koncernen.

  Jag håller med om din analys, det kan fortfarande sluta okej eller till och med bra för nuvarande aktieägare om bolaget (som nu i princip är en kundstock och en skaderegleringsverksamhet) blir utköpt, men det är mer eller mindre ren (laglig) stöld från aktieägarna och måste stoppas om det går. Det är ett klassiskt men ganska väl dolt fall av en ledning som skor sig på aktieägarna. Principal-agent problemet från första parkett.

  Jag tycker det är viktigt att tänka på nästa steg också – vad händer om vi lyckas stoppa utköpet. Då måste man på något sätt komma på en lösning som ledande befattningshavare också kan leva med. Är det möjligt att få dem att godta en till NE? Kan man se på eventuella köpare av hela Vardia? Är de samarbetsvilliga/öppna för att t.ex. dela ut försäljningsbolagen till alla aktieägare eller något mer extremt – likvidation? Frågan är hur välvilligt inställda de är efter att förslaget stoppats..

  Oavsett håller jag med Aktieingenjörens kommentar ovan, det måste först och främst in mer transparens i affären och jag tycker det är otroligt bra att ni tar tag i detta. Vi får hoppas att de andra ägarna bryr sig även om det antagligen är ett mkt litet innehav för dem. Jag blev väldigt arg iallafall.

 36. Enligt Lov om allmennaksjeselskaper §5-19 så krävs det 90%+ av rösterna för att få igenom ett förslag som ”for utgitte aksjer innebærer at aksjeeiernes rett til utbytte eller til selskapets formue reduseres”. Jag hittar inga andra röstbestämmelser som skulle kunna vara relevanta. Jag vet inte om Vardia faller under detta. Får evt. kolla upp lite rättspraxis etc. för att ta reda på det.

  Lite osäker men kanske detta också är relevant?

  ASA-loven §5-4 (omhandlar b.la. inhabilitet dvs att inte få rösta på stämman)

  ”(4) Ingen kan selv eller ved fullmektig eller som fullmektig delta i en avstemning på generalforsamlingen om søksmål mot seg selv eller om eget ansvar overfor selskapet, og heller ikke om søksmål mot andre eller om andres ansvar dersom han eller hun har en vesentlig interesse i saken som kan være stridende mot selskapets.”

  Om man kan få ledningen förklarade inhabila pga. de motstridiga intressena så får de inte rösta på stämman öht :)

  För övrigt säger samma lag §5-25 att man kan kräva granskning – detta kräver stöd av 10% av aktieägarna – och då kan tingsrätten besluta om granskning (som utförs av personer som tingsrätten väljer) varefter ledningen etc. enligt lag måste dela med sig av viss information till granskarna. Den nya informationen följs sedan upp med en ny stämma och nya beslut.

 37. Finansnovis väldigt intressant information!

  Kenny och Aktieingenjören kanske kan vara något att diskutera med Aksjonærforeningen de borde veta exakt vad som gäller på bolagsstämman.

  Mvh

 38. Finansnovis,
  Skaderegleringen följer också med till dotterbolagen så det blir bara en kundstock och en koncernledning (och Danmark) kvar.

  Alla andra,
  Vi ska se om vi får med Aktiespararna/Aksjonärsföreningen på bollen!

  Skeptiker,
  Det finns missnöje mot alla försäkringsbolag och på sajter som rejta.se sticker Vardia inte ut som dåliga. Den där hemsidan har jag sett förr, de länkar ju till Aktiefokus, och det är uppenbarligen någon som är tillräckligt driftig och arg för att skapa en hemsida för att uttrycka sin ilska. Jag vet inte om det säger något om Vardia eller om personen i fråga, eller båda.

 39. Om du tror att Vardia någonsin kommer visa vinst undrar jag hur du tänker. Det är ett uselt bolag och har alltid varit. Jag förstår inte varför Vardia inte lämnar in en konkursansökan. Det är inte seriöst att ta in pengar i en nyemssion och sedan upptäcka att de inte har tillräckligt med pengar. De tog alltså inte in tillräckligt med pengar. Ledningen är inkompetent och oseriös. Det är precis som Northland. Jag varnar dig för att behålla aktierna. Sälj innan konkursen! Det finns ingen vinnare på att Vardia nu kommer gå i konkurs i höst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *