Skydda småspararnas rättigheter i Vardia

Tags Posted on 13 augusti, 2015Categories Vardia Insurance Group

44 thoughts on “Skydda småspararnas rättigheter i Vardia”

 1. Kan man rösta med aktier i IPS & Kapitalförsäkring eller är det bara aktiedepå/ISK som gäller?

 2. En mycket viktig aspekt är hur ägarbilden är tänkt att se ut i det sålda bolaget. Om en stor del av kvarvarande ledning inte kommer bli delägare i nya bolaget sitter ju de i samma sits som vi andra mindre aktieägare och de kommer då att försöka säkerställa att affären blir rimlig för nuvarande aktieägare.

  Men om de däremot kommer finnas med i ägarbilden i kulisserna på något sätt så lutar det mer åt ”plundringsscenariot” som beskrivs här på bloggen.

  Finns det någon exakt beskrivning om hur ägarbilden kommer se ut i nya bolaget? Jag tycker det är nästan helt avgörande för att ta ställning.

 3. Bra Kenny!

  Har mina aktier i kapitalförsäkring på Avanza. Blir dock väldigt upprörd över ledningens agerande, så har nu på morgonen köpt 400.000 aktier genom mitt investeringssparkonto som ni kan räkna med! (ska fylla i formuläret)

  Mvh

 4. Oj, tack Zen. Det här visar verkligen styrkan med crow funding.

  Vi har nu passerat 2 % av rösterna i Vardia och jag kan meddela att vi har pratat med Öresunds inversteringsansvarige som kommer att återkomma. Mitt mål är att hålla vår ställning transparent så transparent som möjligt men vi får se hur kontakten utvecklas.

 5. Tomas Meerits på Lancelot är en värdeinvesterare och han har börjat förvalta kapital relativt nyligen. Tomas verkar försöka bygga upp ett ”trackrecord”, så han är nog villig att ”kriga”.

 6. Tusen tack för ett mycket bra initiativ! Ni har min fullmakt!

  Vi måste också se till att detta initiativ når norska småsparare, någon som har en bra idé på hur man når dessa aktieägare?

 7. Försök få styrelsen att utse ett oberoende utskott som kan granska budet med hjälp av finansiella rådgivare, som i Q-Med.

 8. Jag håller med om att det finns mycket bättre lösningar än MBO.

  Men om det inte går att stoppa en MBO så tycker att man bör kunna kräva att
  anställda och styrelse i Vardia:
  * ej får ha intressen i de fristående bolagen.
  * ej får ta emot ersättning indirekt eller direkt ifrån de fristående bolagen.

  Allra helst med 12 månaders karantän. Dvs efter anställning upphör.

  Detta bör minska risken för ett utomordentligt dåligt avtal.

 9. Hej

  Det är tragiskt det som hänt, dra era lärdomar och move on.

  Ni är chanslösa och i händerna på en totalt häsynslös ledning…

  //Dingo

 10. Jag och Kenny har nu bokat in ett möte med Öresund på onsdag nästa vecka. Vilken inställning Öresund har i frågan vet vi i dagsläget inte så det ska bli mycket intressant att träffas.

  Andra aktörer vi pratar med är bland annat Aktiespararna och jag kommer att följa upp alla förslag som lämnats hittills i tråden. I princip accelererar vi det här nu steg för steg där vi utgår från vår egen styrkeposition i bloggarna och kontaktar därefter aktörer i takt med att vi tror att vi kan fånga deras intresse.

 11. Man skulle även kunna tänka sig att Vardia efter fyra år köper tillbaka bolaget istället för att bekosta en nyuppbyggnad på egen hand av säljorganisationen. Troligen för avsevärt mycket mer än 30 miljoner då förvisso.

 12. Lars,
  Nix, inte KF. Man måste i sådana fall sälja sina aktier och köpa tillbaks i ISK eller vanlig depå.

  Jonas,
  Det finns mig veterligen ingen sådan beskrivning förutom att tre personer i koncernledningen nämns. Det kanske kommer, men om det inte gör det så osar det bristande transparens precis som på flera andra områden i den här omstruktureringen.

  Zen,
  Härligt, det är rätta takter :-)

  jordholmen,
  Tack för tips!

  Bullfight,
  Härligt. Forum (hegnar.no) och norska Aktiespararna är väl de två idéer som har nämnts. Zen postade länken till norska Aktiespararna.

  Kreol och a,
  Något i den stilen kanske vore rätt väg att gå. Vilka intressen de nuvarande ”rådgivarna” egentligen har haft kan man fundera över.

  Ante,
  Tack för tips!

  Arne,
  Bättre illa fäkta än fly? ;-) Jag har själv sålt av större delen av mitt innehav men behåller lite grann av lite olika orsaker. Om inte annat för att jag misstänker att det här, om det går igenom, troligen är ett seriöst steg mot att börja försöka hitta en köpare till hela bolaget.

 13. Vad kommer finnas kvar i Vardia efter MBO (om den händer)

  Vad jag läst så kommer de fristående bolagen ta hand om:
  * claims
  * kundservice
  * nyförsäljning

  Produktuveckling och prissättning av premier. Kommer det vara del av Vardia?

  Den andra frågan vem kommer äga IT system för de olika sakerna?
  Tycker det är synnerligen viktig detalj.

  /T

 14. a,
  Jag förutsätter att all infrastruktur för sådant följer med till dotterbolagen. Visst är det en synnerligen viktig detalj och det framgår inte om man läser meddelandet till marknaden http://www.newsweb.no/newsweb/search.do?messageId=383008

  Det som framgår är att Vardia kommer att behålla
  – kunderna
  – rätten att förnya avtal med kunderna
  – varumärket Vardia och tillhörande rättigheter
  – underwriting och återförsäkringsprogram

  Det är också tydligt att dotterbolagen kommer att ansvara för:
  – försäljning
  – support
  – produktutveckling
  – skadehantering

  Visst vore det bra med lite mer transparens kring vad den här affären egentligen innebär? Det kanske är så att affären är det bästa som har hänt Vardia, bara att man är totalt oförmögna att berätta det för aktieägarna.

 15. Kenny.

  Jag frågade IR och de svarade att Vardia ASA kommer äga IT systemen.
  Så det verkar inte följa med. Det gör mig väldigt mycket mer mindre negativ
  till den här affären. Tycker fortfarande att det finns mycket bättre alternativ.

  Men äger Vardia ASA alla IT system så är det egentligen new sales som de tappar
  kontrollen över.

 16. Min fråga:

  ”So could you confirm that Vardia ASA will own the IT systems for claims and customer service aswell.”

  Svaret från IR.

  ”We own all IT systems, except some front end systems to handle internet sites etc.

  Product development will normally be done in partnership with our partners, but Vardia ASA will have the final approval on products and prices.”

  Så Vardia kommer äga som jag förstår IT system för
  * prissättning av premier
  * claims hantering
  * kundservice

  Då förstår jag prissättningen av MOB lite bättre.

 17. Har själv lyckligtvis inte investerat i Vardia, men jag vill uttrycka min stora beundran för det arbete ni gör. Jag hoppas verkligen ni lyckas med det ni tar er för.

  Kör hårt!

 18. Tolkar mer hans svar som att han svarar hur det ser ut just nu. ”Nu äger vi alla system utom vissa frontend”

 19. Här är även första mailet. Ovan var för att konfirmera att det gällde även kund och skadehanteringsystem.

  ”Hi,

  I would like to have some more clarification on the reorg.

  From what I understand the MOB will handle
  * claims
  * customer support
  * new sales

  Who will own the IT system for the above?

  What about product development? There was conflicting information about this.

  Underwriting would be handled by Vardia. Would that mean also the system for calculationg premiums would be owned by Vardia.”

  Här är svaret på ovan.

  ”Vardia ASA will own the IT systems.

  Underwriting is an important part of our model and will of course be handled by Vardia ASA. The segmentation model is one of the best in the market, and the new distribution companies have to follow these.”

 20. Lycka till riktigt strongt jobbat. Lyckligtvis eller olyckligtvis beroende hur man ser det äger jag inga vardiaaktier.

 21. Hur ser ni på det de 10% nya aktier man vill ställa ut för optionsprogram? Borde väl göra att ledningen vill hålla nere aktiekursen till det är implementerat?

 22. a,
  Tack för information. Det är såklart positivt om det stämmer. Vi får se om det där blir officiell information i samband med kallelsen till extrastämman eller om man som aktieägare får hålla tummarna för att mejlsvaret stämmer. En viktig del i att uppmärksamma den här märkliga affären är att få mer information, för den information som har kommit ut är alldeles för dålig.

  Oavsett om IT-system följer med eller inte är jag tveksam till att den bästa lösningen är att sälja ut verksamheten billigt till ledningen. Man skulle väl kunna ge aktieägarna två val; sälj till ledningen för din ägarandel av 30 MNOK eller köp själv för din ägarandel av 30 MNOK.

  Om jag har missförstått något väsentligt hoppas jag naturligtvis att någon påpekar det. Vardia har åtminstone tidigare ibland påpekat om jag har skrivit rena felaktigheter på bloggen.

  Jonathan,
  Tack för det :-)

 23. Kenny,

  jag tycker inte iheller att det är bästa lösningen. Men följer inte IT systemen med så är det inte en jättedålig lösning. Något annat som är oklart är vem som äger avtalen till
  samarbetspartners som Fjordkraft.

  Ägs även detta av Vardia så ligger de viktiga sakerna kvar i Vardia ASA.

  Men tycker du ska kontakta dem, bra om även någon annan för det bekräftat.

 24. Det kanske är dags att konstatera att du gick på en riktig mina och släppa all prestige och revanschlust och sälja? Det här bolaget är skräp, satsa på kvalite istället, men det är förstås mycket tråkigare att diskutera Lundbergs eller Investor än att leka aktieguru bland förhoppningsbolag.

 25. Hejsan, slängde iväg ett mail till redaktionen på DI, tack för adressen någon. Någon borde helt klart skriva på Hegnar.no och ta kontakt med norska aktiespararna, det är sådant här de organisationerna finns till för :)

 26. a,
  Yes, jag ska kolla jag med och även föreslå att det vore bra om sådan information framgick extremt tydligt inte bara via mail så att man plötsligt sitter där utan IT-system ändå.

  Namn namnsson,
  Minan är väl ganska uppenbar men prestige och revanschlust får stå för dig. Du har ingen aning om jag äger en enda aktie i Vardia längre, men när jag är så pass insyltad och ser en sådan här sak hända kan du fetglömma att jag låter det gå obemärkt förbi. Om jag kan bidra till att åtminstone bringa klarhet i alla de frågetecken som finns kring detta så gör jag det oavsett om du kallar det prestige eller revanschlusta eller något annat.

  hasse,
  Lite optioner tycker jag ledningen är värda ;-)

 27. @Kenny
  Som du skriver i svaret till Namn Namnsson har denne ingen aning om du äger en enda aktie i vardia, får man fråga hur ditt eget innehav ser ut i dagsläget, och hur det har förändrats under våren?

 28. Stavros,
  Javisst får man det. Innehavet har både gått upp och ned. För fyra månader sedan flaggade ledningen för att man med god marginal skulle ha tillräckligt med kapital för att klara sig i tolv månader, efter nyemissionen plus lånet. Då ökade jag mitt innehav. Nu efter Q2 när den marginalen plötsligt borta har jag minskat innehavet väsentligt men jag har fortfarande några procent av portföljen i Vardia.

 29. @Kenny Tusen tack för ditt klargörande svar, tolkar jag det rätt om jag läser det som att du har sålt av ur tid innehav sedan 11 augusti?

  Du skriver att du minskade innehavet väsentligt, får man i så fall även fråga ungefär i procent, hur stor del av innehavet i Vardia du själv sålde av?

 30. Stavros,
  Japp, sedan Q2-rapporten släpptes. Ungefär 2/3 av mitt före detta innehav sålde jag av. Orsaken till att jag behåller en del av innehavet är att kundstocken är värd dubbla börsvärdet men om och hur de värdena kommer att komma fram blir osäkert. Det troligaste är väl att ledningen efter uppstyckningen börjar leta köpare på allvar.

 31. När det gäller IT-systemet, även om Vardia äger det på papper så är det antagligen MBO bolaget som äger det i praktiken. Eftersom MBO kommer vara den som använder IT-systemet (gratis). När sedan Vardia antagligen inom 4 år blir uppköpta, kommer det stora försäkringsbolaget som köper Vardia inte ha någon användning av systemet, eftersom de redan har ett eget IT-system. Därför kommer MBO bolaget antagligen kunna få det till ett vrakpris.

  Enda användningen för IT-systemet är väl om Vardia vill starta upp egen försäljningen, kundsupport, produktutveckling osv. Fast då får de nästan börja anställa redan nu om det ska vara ett väl fungerande företag om fyra år, dvs inte så troligt!

  Mvh

 32. Zen,

  först vill jag upprepa att jag tycker inte att MBO är det bästa alternativet.
  Målet med MBO är dock att det ska bli en win/win för både Vardia och MBO:n
  Om MBO blir av är det bästa för båda om MBO levererar tjänster till ett bra pris.

  Men äger MBO inte backensystemen så är det en väsentlig skillnad.
  Hade de ägt IT systemen så hade det varit mycket lättare för MBO att 2019
  starta som eget försäkringsbolag. Detta innebär att Vardia verkligen äger
  kunderna.

 33. ZEN,

  när det gäller uppköp så är det också väsentligt att Vardia äger IT systemen.
  Kunder ska flyttas över. IT systemen kommer en uppköpare inte betala för om MBO
  mot förmodan skulle vilja köpa dem så skulle det väl bara vara positivt.
  Dock ser jag inte hur MBO ska klara sig om Vardia blir uppköpt.

 34. a
  Om Vardia blir uppköpt så kan väl MBO erbjuda sina tjänster till något annat försäkringsbolag de är ju extremt duktiga på att sälja försäkringar.

  Alternativt starta upp ett nytt försäkringsbolag, de flesta i ledningen verkar redan ha gjort det några gånger. Även om det självklart krävs mycket kapital för att göra det!

  Mvh

 35. Som jag nämnde tidigare så tycker jag det är viktigt att veta exakt vilka som kommer äga de nya bolagen. Detta eftersom det ger en fingervisning om hur stor risken för ”blåsning” är för oss vanliga aktieägare. I princip finns två alternativ:

  A) De personer som nämns i ledningen (IR nämner ”bla. Børge Leknes (CEO i Vardia Forsikring AS og Pål Lauvrak (CMO i Vardia ASA)
  I Sverige skjer det samme, ledelsen etablerer et nytt selskap som kjøper Vardia Försäkring AB. Dette gjelder bl.a Andreas Önstorp, CEO i Vardia Försäkring AB.”) köper och inget annat fuffens sker. Då har vi två parter som båda vill se till att inte bli ”blåsta”, så en rimlig uppgörelse för alla är då trolig.

  B) Utöver de i A kommer även kvarvarande ledningen i Vardia via bolag eller liknande att bli delägare i de nya bolagen. Då har helt plötsligt samtliga ledningsgrupper ett intresse av att ”plundra” Vardia på något sätt och föra över värden till de nya bolagen!

  Alternativ B) oroar mig mycket så jag frågade IR vilka som faktiskt kommer äga de nya bolagen. Men, detta ville man otroligt nog inte svara på med hänvisning till att de nya bolagen är självständiga vrån Vardia!

 36. Jonas, Kenny, Aktieingenjören

  Helt sjukt att de inte vill svara på frågan om vilka som är ägare till MBO!

  Ett krav borde vara att ledningen Vardia skriver ett kontrakt på att de inte får äga aktier i MBO så länge som samarbetet mellan parterna pågår. Sedan borde vi aktieägare kunna få insyn i MBOs ägarlista för att kunna följa upp att ledningen i Vardia inte äger aktier. Detta krav skulle så gott det går försäkra att bolagen verkligen är självständiga!

  Mvh

 37. Det spekuleras mycket nu, vilket jag i och för sig tror är oundvikligt.

  Jag tror dock att det gäller att besinna sig och skapa sig en bild av ”hur terrängen ser ut” och därefter analysera vem som har vad att vinna/förlora på olika sätt att agera.

  Såväl svensk och norsk aktiebolagsrätt ställer upp hinder mot plundring av bolag (vilket inte innebär att sådant aldrig förekommer). Det är förknippat med stora risker att involvera sig i något sådant. Bland annat kan man bli återbäringsskyldig, och få vill väl ha något sådant på sitt track record? I den mån den som medverkar i en värdeöverföring dessutom är storägare i det plundrade bolaget förlorar ju vederbörande dessutom på gungorna vad som vinns på karusellen.

  En central fråga här tror jag är: vad är det som ledningen/bolaget vet som inte jag vet?

  Bifogar lite länkar för den som kan vara intresserad av att läsa på lite:

  http://kluge.no/arch/_img/9087951.pdf

  http://www.magma.no/selskapers-plikt-til-aa-informere-og-faa-generalforsamlingens-godkjennelse-foer-avtaler-med-naerstaaende-gjennomfoeres

  http://www.konkursradet.no/ulovlig-utbytte-i-aksjeselskaper-kan-kreves-tilbakefoert.5304654-300294.html

  http://www.konkursradet.no/ulovlig-utbytteutdeling-ulovlig-utdeling-av-utbytte-i-aksjeselskaper-som-vilkaar-for-tilbakefoering-av-midler-til-konkursboet.5305133-300307.html

 38. Jonas, Zen och Sigourney,
  Visst är det viktigt vilka som kommer äga det nya bolaget. Även om det bara skulle bli ledningen i respektive land så att koncernledningen är kvar i Vardia är jag inte säker på att det räcker. Finns det något som hindrar att man skriver avtal på sidan av att vid händelse av försäljning av Vardia ASA får koncernledningen köpa in sig i dotterbolagen. Är det olagligt? En sådan lösning skulle vara perfekt för Vardias ledning och den stora vinsten man gör är att få loss döttrarna för att kunna köra vidare även efter försäljning av moderbolaget.

  Det borde finnas en klausul om att koncernledningen inte får äga aktier i dotterbolagen under tiden som Vardia finns kvar+5 år för att man som aktieägare ska kunna vara trygg med upplägget.

  Som Zen säger blir IT-systemen värdelösa den dag Vardia säljs. Om Vardia säljs blir det förvisso hyfsat för alla aktieägarna, men det skulle bli mycket bättre för ledningen än för aktieägarna i ett sådant upplägg som jag spekulerar i ovan.

 39. Kenny och Aktieingenjören

  ”Det borde finnas en klausul om att koncernledningen inte får äga aktier i dotterbolagen under tiden som Vardia finns kvar+5 år för att man som aktieägare ska kunna vara trygg med upplägget.”

  Håller med mycket bra förslag Kenny!

  Sedan borde detta kontrolleras antingen genom att informationen om ägandet i MBO är publik så att vem som helst kan se vilka ägarna är. Alternativt att denna information är tillgänglig för en oberoende part helst Aktiespararna i Sverige samt Aksjonærforeningen i Norge så att de kan kontrollera ägandet när någon begär det.

  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *