Livslångt lärande och lärdomar den hårda vägen

Tags , , Posted on 24 maj, 2015Categories Krönika

80 thoughts on “Livslångt lärande och lärdomar den hårda vägen”

 1. Underligt, hade tecknat mig för 200% och fick 0.2% utöver den garanterade tilldelningen. Tror jag får kontakta Avanza och undersöka vad de håller på med..

 2. Har haft en dialog med Avanza nu på morgonen och det verkar som att det blivit fel i tilldelningen. Kommer att korrigeras under dagen och vi kommer se rätt tilldelning under morgondagen.

 3. Hasse,
  Jaha, där ser man! Det är inget vidare snyggt hanterat av Avanza i sådana fall när de redan har dragit pengar nu…

 4. Jag fick bara det jag hade rätt till trots överteckning. Det självklara vore väl att i första hand basera tilldelningen på antalet teckningsrätter och inte huruvida man övertecknat 50,100 eller 500%. Förväntar mig att Avanza rättar till det så att det blir mer rättvist eller åtminstonde kommenterar hur dom resonerat och gått tillväga vid tilldelningen.

 5. Henrik, enligt Avanza så är det emissionsinstitutet har gett deras kunder fel tilldelning.
  De kommer få en ny leverans under dagen, som kommer bokas om, och det ska se rätt ut under morgondagen.

 6. Verkar som Avanza uppdaterade det hela under natten. Idag hade jag TRx1.62, vilket var en klar förbättring, även om det inte är i samma nivå som nämnts bland Nordnetkunder.

 7. Skönt att dom ändra, jag fick precis samma tilldelning som dig Hasse

 8. Nu ligger jag också på ggr 1,6.

  Funderar på om det kan ha varit så att Avanzas kunder helt enkelt tecknade sig i högre grad än Nordnet.

 9. Ja, troligen tecknade sig Avanza kunderna i högre grad, eller var det fler på Nordnet som helt missförstod upplägget.

  Då är det bara kvar att försöka bestämma sig för om man skall behålla alla aktierna eller sälja av en del. Q2 2014 låg ju gross loss på 74%. Skulle det bli samma utfall i Q2 2015 samt med minskad säljstyrka, skulle man ligga ganska nära att ha vänt företaget redan nu och aktien borde snabbt nå GWP=1.

 10. Det kan mycket väl ha varit så att fler som använde sig av överteckning använder Avanza än Nordnet. Surt, sade räven (jag använder också Avanza) men så kan det gå :)

  Hasse,
  1,0 x GWP är ju inget tak utan det är bara den värdering som är rimlig givet att det inte är katastrof. När Vardia börjar visa vinster ska värderingen upp högre än så men där är vi inte än.

 11. 84M i nyförsäljning i maj och personalstyrkan nu nere på ca 400pers. Ser ut som man lyckats hålla uppe försäljningen trots personalminskning. Borde vara ett gott tecken.

 12. Hasse,
  Försäljningen är fortfarande väldigt hög. Jag är lite kluven. Stora kostnader går ju till provision för försäljning, så egentligen skulle jag vilja se ännu lägre försäljning. I Norge verkar personalstyrkan inte minska nämnvärt eller så har de som har fått sluta gjort oerhört dåligt ifrån sig försäljningsmässigt, tidigare. Alternativt räknar man bort de som är uppsagda men att de har/hade uppsägningstid och fortfarande sålde i maj.

  Styrkan nere på 400 pers nu. Det är en väsentlig minskning och de ca 100-150 pers som skulle bort har man nästan fått igenom nu. Det gäller att det slår snabbt på kostnadssidan, men jag är faktiskt inte allt för orolig. Kollar man på hur mycket insiders stoppade in i nyemissionen visar det att de fortfarande tror på bolaget!

 13. Troligen har man skurit bort de delat som presterat sämst, samt minskat kraftigast i Sverige pga av den längre säljprocessen. Visst man får lite större provisionskostnad pga av ökad försäljningen, men samtidigt är det ju den som skall ge de framtida vinsterna. Tror inte ledningen hade fortsatt med en så pass agressiv försäljning om de inte trott att emissionspengarna skulle räcka. De lär inte vara intresserade av att pumpa in mer pengar, så i mina ögon ser det just nu ganska bra ut. Kan de bara få ner gross loss, så kommer det bli bra. Får se om aktien tar styk imorgon, själv tänkte jag sitta lugn i båten.

 14. Jag sitter lugnt jag med, nu ca 20 % av portföljen, men man ska komma ihåg att i den här försäljningstakten så krävs det att skadeprocenten inte ökar OCH att man får in Tier 2-lånet på 75 MNOK som man har talat om, som kommer ge ytterligare ca 25-30 MNOK i tillskott i år (man får inte räkna med hela lånet förrän efter årsskiftet). Vi får hoppas att Åge ser till att fixa lånet :-)

 15. Personligen ser jag det som en bonus om vi lyckas undvika ytterligare utspädning, men att det på dagens nivåer är bra R/R även om det blir en till emission.

  Mvh, Emil

 16. Emil,
  Jag instämmer! Om det skulle behövas mer pengar så är det inga enorma mängder som det handlar om. Lånet som planeras borde räcka.

 17. Såja, Öresund ser till och dra nytta av stöket i Vardia. Bra med en stabil ägare, hoppas det kommer flera och att alla små ägare som skulle profitera på nyemissionen snart har sålt färdigt…

 18. Man handlar via Paret, så det blir intressant att se hur dom handlar den kommande tiden. Eventuellt vill man ha en corner position, eller vad tror ni?

 19. Känns bra att Öresund kommer in. Kommer stabilisera upp kursen. Tror vi kan komma upp på en mer rimlig värdering ganska snart. Blir intressant att se om de fortsätter köpa.

 20. Brukar inte värdeinvesterare sikta på bolag som har haft god lönsamhet historiskt men som drabbats av (tillfällig) motvind?

  Vardia har väl aldrig varit lönsamt? Är det inte att investera i ett förhoppningsfullt startup? Visst, det är skillnad på försäkring och tex biotech. Men faktum kvarstår — hade du krävt god vinsthistorik hade du inte gått på minan. Eller?

 21. Daniel,
  Ja, inte går man på sådana här minor om man begränsar sig till blue chips, men det säger ju inte att det är rätt lärdom att dra. Jag tycker det är fel lärdom att dra, för jag har i princip inga problem att köpa ett bolag som går med förlust om det finns skäl att tro att så inte kommer att ske i framtiden. Det hänger på affärsmodellen. I Vardias fall är det så att affärsmodellen fungerar och hade det inte varit för redovisningsprincipsändringen hade man varit lönsamma nu. Affärsmodellen fungerade dock bättre med den gamla redovisningsprincipen i den takt man växer eftersom stora kostnader tas vid försäljning och intäkterna kommer efterhand. Nu blir det balansgång framöver.

  Nu har Öresund klivit in i Vardia och är största ägare, så uppenbarligen finns det fler ägare som ser på bolaget genom samma glasögon som jag. Framtiden utvisar om jag har rätt och om det här är ett hack i kurvan eller, som du uttrycker det, en mina :-)

 22. Oavsett hur det går ska man alltid vara nöjd om man fattade rätt beslut utifrån den information man hade. I det här fallet kommer det säkert gå bra, men en liten explosion var det ju :)

  Jag menade inte direkt blue chips, utan bara normala företag som vid något tillfälle tidigare visat att dom kan gå med vinst men som råkat i onåd. Tex diverse obskyra bolag i oljeservicesektorn.

  Det jag menar ännu mer exakt är att historisk vinst under några år kanske är en indikator inte bara på affärsmodellen, utan även indirekt på att ledning, redovisningsprincip och allt möjligt annat har ”landat” och har större chans att vara i sin ordning.

 23. Daniel,
  Javisst. Ju längre historik, desto säkrare kan man vara på sin sak. Bolag med en gedigen historik där branschen är i kris och där bolaget är bättre än snittet i branschen är såklart oerhört intressanta. Oljesektorn ska man nog hålla koll på för tillfället av de skälen!

  Risken är den att värderingen aldrig blir lika attraktiv i de stabila bolagen. Under finanskrisen sjönk värderingarna oerhört lågt men att hitta ett bolag som ännu inte har ”blommat ut” eller vad man nu ska säga ger oerhörd utväxling om man väl prickar rätt. Det är det som är intressant just i fallet Vardia, eftersom bara multipelexpansionen till branschsnittet från nuvarande värdering skulle innebära en fyrdubblad kurs, men för att nå dit krävs det bland annat vinst :-)

 24. Kul att se att Vardia har börjat söka ny personal igen. Verkar som uppsägningarna är slut för denna gång. Ligger tjänster ute att söka både i Sverige och Norge. Kan vara ett gott tecken inför hösten;-)

 25. Hasse,
  Hade de tagit bort alla annonser tidigare och nu lagt tillbaks dem? Jag har fått för mig att de alltid har säljarannonser ute och sedan kan man styra hur många man anställer efter intresse och behov.

 26. Då var det klart med lånet på 75Mkr. Så bitarna börjar så sakta falla på plats. Räntan får väl ses som rimlig baserat på att lånet är på 10år.

 27. Räntan får väl ses som klart godkänd. 8 % signalerar hur marknaden bedömer konkursrisken för Vardia och hade det varit total kris hade vi väl sett räntor på 15-30 %. 8 % är ändå OK och räntekostnaderna kommer att motsvara ungefär ränteintäkterna från de nyinhämtade pengarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *