Uppföljning av AQ Group

Tags , , Posted on 18 november, 2014Categories AQ Group

8 thoughts on “Uppföljning av AQ Group”

 1. Här har ni en intressant tråd kring en summering av de mndre verkstadsbolagen efter q3 där bla AQ ingår och vilken multipel som kan tänkas rimligt! Själv tror jag att AQ kan vara väldigt trevlig att äga då mid cap noteringen blir av då vi sett på liknande bolag att fonderna gillar dessa och värdera upp bolaget en bra bit.

  http://borssnack.di.se/?f=1&t=2236438

 2. Mycket trevligt bolag som verkligen har levererat. Dock ser värderingen inte jättebillig ut idag, AQ är ett bolag som man bör värdera efter genomsnittsvinster – trots den fina stabiliteten i intjäningen, kommer resultatet att svaja ordentligt i konjunkturnedgångar. Så länge dagens huvudägare fortsätter leda bolaget, kommer jag att stanna. Om inte värderingen blir för utmanande efter en notering, förstås.

 3. Finansnovis: Jag har värderat det enligt genomsnittsvinster. Det är ungefär samma snitt 3, 5 eller 7 år bakåt :) Sedan kan man se att de tappade ungefär 50 % av vinsten i finanskrisen och då blir P/E absolut högre, men det är inte så högt att det här kan ses som ett idiotköp på dagens nivåer.

 4. Så bra =) P/E 14 på en 7-årsvinst ser ju inte farligt ut. Nejdå, absolut inte. Det beror ju såklart på vilken strategi man har. På riktigt lång sikt kommer avkastningen närma sig ROE i vilket fall – och då spelar kvalitet en större roll än kvantitet. Men jag vill av erfarenhet/självkännedom hålla dörren öppen för en kortare innehavsperiod, och då vill jag ha en uppsida i multiplarna också – möjlighet till en multipeluppvärdering i tillägg till avkastningen från själva verksamheten.

 5. Ibland är det så med vissa företag att de är som humlor. Trots att bildat folk, hobbyexperter och andra bedömer chanserna att kunna flyga som ringa, flyger de med bravur. Det är något särskilt med hur de arbetar och det verkar helt enkelt bara fungera år ut och år in. Aq är ett sådant bolag som borde vara dödsdömt. På pappret inga skalfördelar, längst ned i värdekedjan som underleverantör till industrikunder som ständigt sätter press. Ibland börjar man tvivla, men när man ser historiken är det något enastående över det hela. I sådana företag måste man ibland luta sig tillbaka och bara fortsätta sitta på innehavet, trots att värderingen kan verka hög. Att äga högt värderade företag är det svåraste jag vet, men ibland kan det löna sig.

 6. Håller med dig Irving. Det är svårt att sätta fingret på det. Men utan huvudägarnas stora ägande och engagemang hade jag inte köpt på historiken enbart. Ett mycket trevligt bolag :)

 7. Hmm…ser ut som ett mycket trevligt bolag men som Irving Kahn skriver här ovanför, ”inga skalfördelar, längst ned i värdekedjan” och att rörelsemarginal i böckerna legat runt 5-6% tycker jag ”ser magert ut”.
  Jag har svårt att se varför dom skulle växa snabbare med god lösnsamhet än andra större och stabilare aktörer inom samma område framöver,
  Nej inte 81 kr för min del, hade det varit under 70 hade en liten post åkt in i portföljen nu men så är det ju inte.

 8. Hej John. Att rörelsemarginalen är låg, utgör väl inget problem i sig? Så länge vi ägare får en bra avkastning på investerat kapital, så kvittar det väl hur marginalen i sig ser ut? Eller jämför du med direkta konkurrenter?
  Det blir ju alltid lättare för mindre företag att växa, än vad det är för större. Så det där håller jag inte helt med om, även om AQ visserligen är ganska stora i dagsläget och förr eller senare måste förvärvsstorlekarna öka om de ska fortsätta att växa i samma takt med förvärv.
  Respekterar att du håller dig undan till dagens priser, även om det inte är direkt dyrt hade inte jag heller köpt på dessa nivåer. Någonstans under bokfört värde vill jag gärna handla AQ, då ser det attraktivt ut :) Men jag vidhåller att det är ett kvalitativt företag. Jag skulle nog vilja argumentera för att köpa i kris/kraftig lågkonjunktur, och behålla ”för alltid” när det gäller AQ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *