Lärdomar från Mohnish Pabrai och Guy Spier – portföljstrategi, likvida medel och checklistor

Tags , , , , , Posted on 9 oktober, 2014Categories Investeringsfilosofi

18 thoughts on “Lärdomar från Mohnish Pabrai och Guy Spier – portföljstrategi, likvida medel och checklistor”

 1. Portföljvikten för Pabrai stämmer inte då bara amerikansknoterade aktier finns i 13-f. Pabrai har också en stor andel Fiat-aktier i portföljen. Möjligen äger han också andra utländska aktier. Tidigare har han till exempel haft ett innehav i BYD och en korg japanska netnets (har jag rätt för mig har han dock sålt av just de japanska aktierna, enligt uttalande).

 2. Tack, gilmour, det förklarar lite och jag förtydligar i samband med tabellen.
  Pabrai gjorde ju århundradets sämsta net-nets-affär i Japan. Gick +2 % eller något i den stilen när både index och nästan alla andra net-nets gick betydligt bättre. Geoff Gannon skrev om detta på sin blogg, men problemet är sannolikt att de största net-netsen inte är så roliga. Han har för mycket kapital att förvalta för att klara av net-nets på ett bra sätt.

 3. Jag har själv funnit att det fungerar alldeles utmärkt att vara korkad och hålla på med investeringar, bara man är medveten om att man är det och anpassar sin strategi efter det.
  Mvh kalle56

 4. kalle56,
  Korkad får stå för dig :-) Men visst är det så att det är viktigare att inse sina begränsningar (och göra något åt dem!) än att vara smartast i världen och ändå gå bort sig. Om man, som jag, vet att man är svag för vissa saker, gör vissa saker förhastat, eller har en tendens att tänja på vissa saker så är det nog ganska sunt att sätta upp portföljregler och en checklista och sedan följa dem och tänka tillbaks varför man en gång i tiden satte upp listan (och förstås dokumentera motiveringen så att man inte glömmer och gör om misstagen ändå). Och man får smida medan järnet är varmt. Just nu är insikten större än hybrisen inom mig och då får jag passa på innan förhållandet blir det omvända ;-)

 5. Vad det gäller allokeringsbiten är det ju ett pris man får betala för att vara fullinvesterad att man lätt får smaka lite när börsen går kräftgång, men givet att EV är positivt för exponering mot marknaden och att man inte har problem med likviditet är det ju optimalt att vara fullinvesterad alltid. Buffett var det i sitt partnership, lika så Munger och Schloss. Pabrai har nog mer rörliga investerare som en större faktor, så det bör man ha i åtanke. Det är ju något vi som privatinvestare inte behöver ta någon som helst hänsyn till

  Själv har jag inte någon bestämd uppfattning. Har varit fullinvesterad på senare tid, och har liksom du sett portföljen gå ner en del på sistone, medan jag har haft en inte oansenlig kassa ”i snitt”. Något jag har funderat på desto mer är vikten mellan likvida och mindre likvida innehav, där de illikvida tillsammans helst inte får uppgå till för hög andel av portföljen av skälet att det då blir oerhört svårt att uttnyttja volatilitet på marknaden.

 6. Det korkade står för mig, absolut! Det är min största edge mot marknaden att jag vet att jag är det.

 7. Jag fick faktiskt hem boken The Education of a Value Investor idag. Får läsa den när tillfälle ges. =)

 8. gilmour,
  Japp, jag kommer inte att kopiera Pabrais allokeringsregler rakt av men jag tänker låta mig inspireras av dem. Det som lockar mig är att få till en automatik för när jag trycker in de sista pengarna. Jag kommer säkert att alltid vilja ha 90-95 % investerat eller något liknande och fördelen är att jag vet att jag kommer aldrig att ha något utflöde, utan bara inflöde till min portfölj. Så högre gränser för trappstegen kommer det definitivt att bli för min egen del.

  Det är bra att få känna på en mindre nedgång så att man inte glömmer att det inte bara går upp. Så länge det bara går uppåt är det jobbigt att sitta med cash men det är nästan jobbigare att inte sitta med cash när det går ned :-)

  Likviditet i enskilda innehav har jag också funderat kring den senaste veckan när jag har insett att jag i nuläget inte kan göra mig av med åtminstone några av mina innehav om jag inte ska knäcka kursen helt. Kolla t.ex. Nordic Camping, finns inga köpare förrän 25 % ner från dagens kurs =) Jag antar att du menar att man ska kunna utnyttja marknadens volatilitet genom att sälja vissa innehav och köpa andra som har fallit mer och då krävs likviditet. Ett alternativ till det är ju att strunta i likviditeten och sitta med kassa.

  Ett svårt ämne, som jag också är väldigt kluven till, men modellen att ställa hårdare krav för att pytsa in det sista tilltalar mig.

 9. Fick hem Spiers bok idag så hoppas på mysig läsning till helgen! Läste Wendl och Bos för nån vecka sen och känner ett starkt sug efter att gå in i den avkastningsstinna net-nets dimman.

 10. kalle56,
  Tänk att korkskalle och sittfläsk är en edge. Helt otroligt, egentligen :-)

  Reitka,
  Trevlig läsning! Det är en ganska lättläst och trevlig bok så man tar den på en kväll eller två om man vill :-)

  Ernesto,
  Trevlig läsning! Bos bok är rätt trist men Wendls studie är riktigt intressant. Förbered dig på en orgie av tabeller, där nästan varje kapitel är identiskt men med nya siffror. Spier nämner knappt siffror alls i sin bok, utan det är mer om livet och filosofi i allmänhet och på ett hörn kommer investeringar in i bilden =)

  Vägen till frihet,
  Kul! Det viktigaste är att faktiskt ta till sig de tankarna som kan göra någon skillnad för en själv och sedan agera efter det istället för att göra om samma misstag gång på gång på gång…….

 11. Jag tycker också det är en fin modell. Kan ju baseras på ens eget ”värdeintervall” och hur hög MoS investeringen erbjuder mot värdet, ett par multiplar eller liknande. För mig personligen måste jag verkligen sätta upp sådana regler tydligt för att kunna följa dem, annars blir det svårt. Det är svårt att låta bli att köpa mer när man hittat ett attraktivt objekt!

 12. Hej Kenny,

  Dagens toppnyhet Nordjyske fusionerar med Nørresundby Bank:
  https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=627453&messageId=778653

  Har ingen bra koll på Nørresundby Bank så det blir till att läsa på. Dock har aktiekursen rört sig neråt redan före den nedgång vi nu befinner oss i (kan vara på insynsinformation om fusionen). Vi får se hur fusionen tas emot av marknaden.

  Jag har också läst boken efter rekommendationen av Jonas på Värdebyrån (han borde få provision med tanke på hur många som verkar ha köpt boken efter hans inlägg;-)

  Man blev inte så imponerad av Guy Spier investeraren. Han var dock väldigt ärlig och utlämnande när han berättar om alla de fel han själv har begått som investerare/förvaltare/människa.

  Mvh

 13. Kenny.
  Nu är det ju inte korkskallen i sig som är edgen, utan medvetandet om den. Insikten om att man är korkad och sittfläsk är mycket ovanliga egenskaper som ger en bra edge på marknaden.

  Ser intressant ut med NJB dom närmaste månaderna!

 14. Jag har tidigare skrivit om att ”skamlöst” kopiera andras investeringar. Det kom upp efter att det var mycket följa john diskussioner på twitter och i bloggsfären. För mig är det självklart!

  Aktien vet inte vem eller varför någon äger den :-)

  intressant inlägg!

 15. Finansnovis,
  Ja, det rycker verkligen i fingrarna. Det behövs regler för att sätta stopp för sina egna dumheter!

  Zen,
  Nörresundby bank har jag en god uppfattning om sedan mina äventyr i danska banksektorn. Jag tror att bankerna kompletterar varandra ganska väl, om inte annat geografiskt. Jag skrev tidigare om bankerna på Nordjylland här https://www.aktiefokus.se/2014/02/det-myllrar-av-banker-pa-nordjylland/ och då var Nörresundby skeptiska mot fusion med en större bank, men det viktigaste verkar vara att få fortsätta som en lokalbank och det får de göra nu!

  Vardia såg bra ut men Danmark tveksamt.

  Guy Spier som investerare framstår väl inte som någon favorit för mig heller, men han har mycket klokt att säga som är värt att ta till sig!

  kalle56,
  Ja visst är det så. Ska bli mycket intressant att följa Nordjyske nu de närmaste månaderna och åren!

  Nothing but return,
  Ja, det är självklart för mig med. Om någon kommer med en bra idé så är det bara att kopiera. Viktigt att inte följa John dock, utan att kopiera en idé och förstå varför. De flesta idéer måste man rata av diverse skäl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *