Den senaste veckan har jag läst Guy Spiers bok “The Education of a Value Investor” vilket var en läsvärd bok. Det var inte det bästa bok jag har läst, men jag hade också högt ställda förväntningar då boken har varit allmänt hyllad i värdeinvesteringskretsar. Däremot träffade delar av boken väldigt rätt och jag rekommenderar boken som hade några poänger som jag kommer att ta till mig och införa i min investeringsstrategi.
Kort om Guy Spier och hans bok

Boken handlar mycket om livet i stort, hur man ska acceptera sig själv och hur man ska inse och hantera sina brister. Det senare är något som är både svårt och viktigt inom investering. Spiers sätt att hantera sina brister är först och främst att acceptera dem och därefter skapa strukturer för att undvika att gå i fällorna. Det handlar om allt från att flytta från finansmeckats och brusets New York till att ha en checklista som sista steg innan en investering görs.
Guy Spier förvaltar Aquamarine Fund, som har överavkastat index sedan starten, och är god vän med Mohnish Pabrai, som är en av mina favoritinvesterare (se inlägg om hans bok The Dhando Investor här). De betalade 650 000 dollar för en lunch med Warren Buffett 2007. Av Spiers bok framgår det tydligt att han ser upp till Pabrai, så deras investeringsstrategier har många beröringspunkter.
Mohnish Pabrai
I samband med att jag läste Spiers bok har jag också kastat mig över allt jag har kunnat hitta från Pabrai. Det finns en del som är lätt att hitta på Youtube om du är intresserad.
Mohnish Pabrai fick ihop sin första dollarmiljon 1995 efter en del företagande och bestämde sig då för att med hjälp av ränta på ränta-effekten 1000-dubbla pengarna till en miljard på 30 år. För det krävs en dubbling av pengarna vart tredje år, vilket fås med en avkastning på 26 % per år.
Familjerna Spier och Pabrai lunchar med Warren Buffett.Pabrai har en imponerande historik sedan 1995:
- Januari 1995- juni 1999: 43,4 % per år
- juli 1999 (starten av Pabrai Funds)-juni 2007: 37,2 % per år före avgifter, 29,4 % efter avgifter
- juli 2007-mars 2009: -47,1 % per år (total nedgång mer än 67 %)
- april 2009-juni 2013: 32,8 % per år
Under hela perioden 1995-2013 är avkastningen makalösa 25,8 % per år, vilket nästan når upp till målet på 26 %! Detta trots en horribel utveckling under finanskrisen.
Pabrais strategi är att bara investera i aktier minst 2-3-dubblas inom 2-3 år. Hans mest utmärkande del i strategin är att han skamlöst kopierar andras idéer. Folk har en tendens att vilja upptäcka något eget, men genom att dra nytta av det som andra personer som är bättre eller smartare än en själv åstadkommer kan man uppenbarligen bli väldigt framgångsrik.
Under finanskrisen brände sig Pabrai ordentligt, som siffrorna ovan visar. Bland annat prickade han in Delta Financial Corporation som blev en 100-procentig förlust för Pabrai Funds. Pabrais fond gick ned med mer än 67 % från toppen.
Innan krisen var hans strategi att investera enligt principen 10-10, alltså ungefär 10 % vardera i 10 olika bolag, men efter krisen började han tala om att ta olika typer av positioner på antingen 10 %, 5 % eller 2 % av portföljen samt av vikten att ha en del likvida medel i portföljen. Därefter verkar Pabrai ha backat tillbaks till sin 10-10-regel, i alla fall av hans nuvarande portfölj att döma (tabellen visar endast amerikanska aktier från 13-F-rapporten så de verkliga andelarna är lägre eftersom han t.ex. äger Fiat också i portföljen – tack Gilmour för påpekandet).
Portföljen ovan är exklusive likvida medel och Pabrai sitter antagligen med en del cash i portföljen.
Andra lärdomar Pabrai drog från krisen var att införa en checklista (som alltså Spier har kopierat) och att diskutera investeringscaset med en annan investerare innan han trycker på avtryckaren.
Pabrais hantering av likvida medel
Hanteringen av hur mycket likvida medel man ska ha i portföljen är ett oerhört svårt ämne och det gäller att hitta något som passar en själv. Jag själv är fullinvesterad men har den senaste veckan insett att det hade varit trevligt att ha lite krut kvar och när jag i samband med det läser och lyssnar på Pabrai och Spier så faller polletten ner. Man bör ha en del likvida medel i sin portfölj, nästan alltid!
Pabrai hanterar likvida medel på följande vis:
- De första 75 procenten av portföljen investeras i bolag som minst dubblas på 2-3 år
- Nästa 10 % investeras i bolag som minst 3-dubblas
- Nästa 5 % investeras i bolag som minst 4-dubblas
- Nästa 5 % investeras i bolag som minst 5-dubblas
- De sista 5 procenten investeras i bolag som förväntas öka ännu mer än så (skillnaden mot den förra punkten är högst oklar).
Jag tycker Pabrais princip med att ställa hårdare och hårdare krav för att pytsa in de sista pengarna är väldigt intressant. Det leder till att man endast sitter helt fullinvesterad vid nedgångar då det uppstår riktiga fyndlägen och att man inte tummar på vilka bolag man köper bara för att man har pengar över.
Slutsatser
För min egen del kommer jag att kopiera Pabrai och Spier och ändra på några delar i hur jag investerar. Jag kommer att:
- införa en checklista för att försöka förhindra vissa beteenden och brister som jag vet att jag har eller misstag som jag har gjort. Checklistan kommer att byggas upp över tid och den håller jag för mig själv.
- börja tillämpa portföljregler och gå mot Pabrais 10-10-princip, fast jag kommer förmodligen att sätta en högsta gräns på 20 % vid inköpstillfället som en aktie får uppta av portföljen. Det kan finnas nackdelar med en sådan absolut gräns, men jag inser att jag lätt springer iväg om jag inte sätter stopp för mig själv. Det är bara att kolla på min portfölj.
- hantera likvida medel på ett liknande sätt som Pabrai så att det nästan alltid finns lite likvida medel att ta av.
- diskutera alla mina kommande investeringar med någon innan jag trycker på köpknappen (jag vet flera som har en liknande strategi, nämligen att de måste övertyga sina fruar om varför en specifik aktie är en bra investering).
- införa ytterligare några mindre justeringar för att lägga min energi på rätt saker.
Hade jag insett allt detta för en månad sedan så hade jag förmodligen hyvlat ned några av mina innehav redan då. Nu har börsen gått ned en del och mina innehav har gått ned ännu mer, så jag kommer inte att göra något förhastat utan sitter och inväntar rätt läge att kanske hyvla ned lite. Om läget inte kommer utan nedgången blir utdragen så får jag bygga upp kassan med nyinsättningar istället över tid.
Att investera i teorin är mycket enkelt, men i praktiken är det svårt att göra det framgångsrikt. Några av de viktigaste egenskaperna för en investerare enligt min menig är att dels inse sina begränsningar och erkänna misstag för sig själv och dels att ha ett öppet sinne så att man inte låser fast sig vid förutfattade meningar eller fixa idéer. Allt för många kör huvudet in i väggen när vägen svänger fast de trodde att de redan funnit den rätta vägen. Gör inte det, utan lyft blicken istället! Jag själv försöker så gott jag kan och jag rekommenderar dig att göra det, du med.