Lollands bank: årsbokslut 2013

Tags , Posted on 1 mars, 2014Categories Lollands bank

17 thoughts on “Lollands bank: årsbokslut 2013”

 1. Att sälja egna aktier är i princip detsamma som en emission. När de ägs så delas det egna kapitalet på färre aktier, när de säljs tillförs likviden till eget kapital. Sannolikt ville man alltså öka det egna kapitalet och tog utspädningen som en rimligt ”kostnad” för det.

 2. Lundaluppen,
  Så de egna aktier som bolaget äger ingår alltså inte i det egna kapitalet? Då är det nog ganska tydligt att syftet var att öka det egna kapitalet för att få en högre ägarandel i den fusionerade banken vilket inte behöver vara en särskilt tokig idé.

 3. Tack för ännu en fin sammanfattning!

  2014 lär ju bli ett mellan år, en positiv liten mini trigger kan uppstå om banken betala tillbaka det statliga hybridkapitalet. Vilket på en gång skulle trolla fram besparingar på nästan 3 miljoner.

  Så här skriver de på sidan 11 angående hybridlånet på 32 miljoner:

  ”Det er ledelsens hensigt at søge Finanstilsynets godkendelse
  til at indfri lånet i løbet af 1. halvår 2014. Ledelsen
  vil i løbet af 1. halvår 2014 vurdere behovet for
  eventuelt at optage et nyt ansvarligt lån til hel eller
  delvis erstatning af den statslige hybride kernekapital.
  En sådan vurdering skal ses i lyset af de nye Basel IIIregler,
  som trådte i kraft pr. 1. januar 2014.”

  Sedan får man hoppas att resultaten som faller in under året är så pass bra att de inte behöver ta upp något nytt lån!

  Mvh

 4. Zen,
  Ja se där! Skönt att det finns någon som lusläser det jag inte har lusläst ;-)

  Basel III skruvar väl säkert på riskvikterna m.m. men enligt reglerna som gällde vid årsbokslutet (sista skriket för Basel II?) hade Lollands 14,0 % om man drar bort lånen från Nykredit och danska staten. Om 2014 går bra och reglerna inte påverkar riskvikterna allt för mycket så är den finansiella ställningen i alla fall godkänd. Soliditen är 12,8 % så där är den absoluta botten oavsett vilka riskvikter som väljs. Det kan jämföras med det individuella kravet på 11,9 %.

  Helt avbetalt lån eller avbetalning och upptagning av ett mindre lån borde definitivt bli fallet under året!

 5. Tackar för analysen!

  Har du kollat något på Grønlandsbanken den senaste tiden?

 6. Skrotnisse,
  Jodå, jag spanar i periferin men de är för dyra jämfört med många andra danska banker för att jag ska bli riktigt intresserad. Det verkar inte direkt vara någon fart på Grönland heller även om Grönlandsbanken utklassar BankNordik som verkar ha problem på Grönland! Jag kommer snart med en sammanställning av årsboksluten för alla danska banker. Ska man köpa Grönlandsbanken gör man det för direktavkastningen men då ska man nog räkna med att strula med pappersarbete mot Grönländska skatteverket för att slippa 40 % källskatt och jag vet inte ens om det går med tanke på att utländska aktier inte är registrerade i ens eget namn hos Avanza och Nordnet.

 7. Tjena, lite oftopic men vilken bank använder du för att handla POSCO aktier

 8. Nog sant som du säger, källskatt på 40% är ju mindre roligt. Banknordik snart nere på p/b 0.5 så de kan ju va trevligare.

  /Skrotnisse

 9. Hade inte läst rapporten själv men nu när jag läst den å även läst din komentar så avstår även jag.

  Tackar för tips å bra inlägg:)

  /Skrotnisse

 10. sljgkjasla,
  Jag har aldrig reflekterat särskilt kring saken men det känns ungefär som en lockvara. Jag tänker på Skistar som ger rabatt på sina anläggningar, det leder ju till att aktieägarna inte kommer att åka skidor hos någon konkurrent (om det ens finns någon i Sverige i och för sig). New Wave ger ju rabatt på glasprylar, i alla fall förut. Lite samma med Lollands erbjudande om konto och kort till sina aktieägare. Det är inga stora pengar och det leder till att aktieägarna blir kunder. Småbankerna är generellt sett kundägda och det kanske finns något högre syfte med det som jag inte har tänkt på,,,

 11. SAS ger rabatt på flygbiljetter som ibland sägs vara högre än priset på aktierna. Eckerölinjen ger gratis årskort på färjorna Grisslehamn-Eckerö (och omvänt), Helsingfors-Reval (och omvänt) samt Mariehamn-Stockholm (ej omvänt). Dessa kanske helt enkelt är att se som reklamkampanjer för bolagen; det leder till fler resor med SAS och Eckerölinjen. På vilket sätt är det viktigare att locka till sig just aktieägare som kunder? Eller är det att se som ett sätt att locka kunder att bli aktieägare? Vilket syfte skulle i så fall detta tjäna?

  Lollands Bank kanske hoppas att få många aktieägare från Lolland som förstår sig på bolaget och är välinformerade och vet vad man ska rösta på på stämman.

  Har du förresten lyckats luska ut om man på något sätt kan ordna med ”navnenotering” i danska bolags ”ejerbog” om man har aktierna hos en svensk bank? ”Navnenotering” krävs för att bolagen ska se vem ägaren är. Utan ”navnenotering” kan man inte ta del av aktieägarförmåner i Lollands Bank, Tivoli eller SAS (gäller endast SAS-aktier köpta på Köpenhamnsbörsen, ej SAS-aktier köpta i Stockholm eller Oslo) och man kan inte heller gå på bolagsstämman.

 12. sdfsdfdslkfds,
  Ja, man kan fråga sig vilket syfte det skulle tjäna. Reklamsyftet är det enda jag kan komma på, samt känslan av att de pengar man betalar kommer tillbaks genom utdelningar så småningom.

  Jag antar att alla aktierna du nämner har minimibelopp, så man inte bara kan köpa en aktie och håva in rabatter? Ett skäl att köpa aktie (singular) i vissa bolag i sådana fall :-)

  Har inte grävt vidare i navnenotering, men har gjort en minnesanteckning i min att göra-lista. Blir nämligen lite sugen på att eventuellt åka på någon årsstämma ute i Norden någon gång och det kan vara aktuellt i både Norge och Danmark. Jag ska ta och gräva i frågan, men det är inte prio ett av flera skäl :-)

 13. Alla företag jag nämnt kräver mer än en aktie. Lollands Bank kräver t.ex. 25 aktier medan SAS verkar kräva 400.

  På tal om utlandsstämmor, har jag på sistone tittat lite på Viking Line och funderar på att köpa en mindre post i bolaget. I så fall kanske jag drar över på bolagsstämman på Åland nästa år, om jag listar ut hur man bär sig åt för att ägarregistreras. Enligt finsk lag ska ägarregistrering automatiskt medföra att man anmäls till bolagsstämman, så allt man behöver luska ut är hur man ägarregistreras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *