Nordfyns bank: Q1-rapport 2013

Tags , , Posted on 25 april, 2013Categories Nordfyns bank

4 thoughts on “Nordfyns bank: Q1-rapport 2013”

 1. Har du analyserad de återvinningarna ? Nordfyns rapporterar inte på engelska så jag har exkluderad det det från min analys (och alla andra aktier som inte har rapportering på engelska). Kunde vara intressant om du har någon att säga om de.

  Jag har fortfarande inte investerad till danska banker, trotts jag har användt mycket tid att analysera dem – mycket risker i bostadsmarknaden och i ekonomi/skulder i privat sektor, varav till stor del avkastingen från investeringen skulle beror på. Kanske jag måste akkeptera at det är alldeles för svårt för mig när jag har redan tittat dem några månader .

  Och jag måste säga at jag tycker inte att öka min DKK valuta risken heller. Jag redan ägar andra danska aktier, så jag måste vara försiktig med det här risken också.

 2. John,
  Jag har skrivit om det för Nordjyske, Nordfyns och Lollands bank här: https://www.aktiefokus.se/2013/03/reserveringar-atervinningar-och-konstaterade-kreditforluster-for-tre-danska-banker-nordjyske-lollands-och-nordfyns/

  Det som (kanske) är positivt för Nordfyns är att de ännu inte har gjort några större återvinningar av reserverade kreditförluster. Däremot har de även en del konstaterade kreditförluster. Tack och lov rapporterar Nordfyns och Lollands inte på engelska. Det känns som ett onödigt merarbete för så pass små företag med omkring 90 respektive 60 anställda. De små bankerna rapporterar bara reserveringar i kvartalsrapporterna, alltså inte fördelningen reserveringar-kreditförluster-återvinningar.

  Någon gång måste nedskrivningarna börja minska och om bankerna dessutom kan göra återvinningar så är det en bonus. I mina antaganden om normal intjäningsförmåga…

  https://www.aktiefokus.se/2013/03/nordjyske-bank-lollands-bank-och-nordfyns-bank-andringar-av-vardet-pa-marknadsvarderade-tillgangar/

  …har jag inte tagit hänsyn till att bankerna ska göra några återvinningar. Återvinningar blir en bonus.

  Vad gäller valutarisken så har bankerna visserligen nästan all sin verksamhet i Danmark, men DKK är vad jag har förstått låst mot Euro och om Euron fortsätter försvagas så stärks konkurrenskraften i Euroområdet vilket borde gynna danska exportföretag jämfört med exempelvis svenska (men missgynna importföretag). En försvagad valuta är alltså inte enbart negativt och omvänt så är en förstärkt valuta inte heller bara positivt. Tack och lov slår valutaändringar inte bara åt det ena hållet.

  Åtminstone Nordjyske och Lollands tycker jag fortfarande ser billiga ut, men Nordfyns börjar närma sig en rimlig värdering även om det är en bit kvar!

 3. Rapporten var stark, Något högre nedskrivningar än vad jag räknade med. Värderingen är högre nu men jag tycker den är fortsatt billig med tanken på kvalitén. De kommer kunna dela ut bra med pengar kommande år och jag ser VPA på +100 när utlåningen tar fart och nedskrivningarna minskar.

  Lollands är den bank som inte rört sig norrut. Där tror jag det kan släppa ordentligt om deras Q1 visar att kreditförlusterna börjar gå nedåt. Även Nordjyske har inte hängt med riktigt i uppgången.

  Det har hittills var mycket lyckade investeringar och de rapporter som nu kommit tycker jag förstärker min bild av att vi har sett det värsta och att det så sakta börjar ljusna, om än i en mycket långsam takt.

 4. ägamintid,
  Lite högre nedskrivningar, ja, och speciellt om man sätter det i relation till de andra bankerna som har rapporterat hittills. Dock är Nordfyns så väldigt liten vilket borde innebära att det kan svänga lite mer från kvartal till kvartal och oavsett så ska man förstås inte lägga för stora växlar på ett enstaka kvartal.

  Lollands rapport ska bli riktigt intressant. Nedskrivningarna kommer garanterat att minska jämfört med det katastrofala fjärde kvartalet 2012 men det ska bli intressant att se hur det ser ut jämfört med Q1 2012. Intäkterna blir också extremt intressanta att följa. Om de hålls hyfsat höga så ser värderingen extremt skev ut i Lollands och då är det möjligt att jag ökar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *