I min analys för ungefär en månad sedan skrev jag att jag trodde på en nyemission. Konstigt nog har inte aktiekursen sjunkit och nu när man kommunicerat att man behöver pengar kan nyemission göras på en ganska hög nivå. Man har även släppt Q3 som förtjänar någon kommentar.
Kvartal tre
Den stora förändringen är att man lyckats få till avtal för att få nationell försäljning via Ica och Coop. Det här är otroligt viktigt eftersom man endast levererar till ett centrallager som sedan förser varje butik. Det leder självklart till väldigt prisvärd försäljning. Innan har man bara haft detta för getmjölk, men nu även fått tillgång till detta för komjölken. Hur väl man lyckas avgör egentligen företagets öde.
Man säger sig ha effektiviserat leveranserna och minskar därmed kostnaderna. I dagsläget sparar man 50 000 varje månad och med tanke på att man gör förlust i runda slängar 700 till 800 000 i kvartalet kommer bidra något till lönsamhet. Det är en god start, men man har en bit kvar.
Tyvärr är konkurrenssituationen stenhård. Kolla på tweeten under. Det är minst tre andra aktörer som säljer nästintill samma sak. Dalsspira sticker inte ut bland dessa och jobbar alltså i en ordentlig motvind.
https://twitter.com/brkldh/status/905803108600745985
Vd skriver också lite saker som är illavarslande. Man har sedan vecka 37 (vilket var från 11:e september) fått sälja mer till Axfood och detta det ett tillskott med en volym på 1 500 i veckan. Hur kan då försäljningen, om man jämför september 2017 med 2016, minska? Jag förstår att Dalsspira 2016 hade nyhetens behag i ryggen, men det här tyder på att kunderna inte återkommer.
Nyemissionen
Lösningen Dalsspira har är att expandera sig ur sina problem. Man ska ta in fler säljare som ska bearbeta butiker med att ta in Dalsspiras produkter. Ut på detta tänker man satsa ännu hårdare på att göra mer ost. För det här behöver man investera mer i mejeriet.
Mina tankar är inne på samma spår som den utmärkta bloggen Mikrobolagsanalys. Frågan är om Dalsspira verkligen behöver ännu fler produkter, istället för att samla sig, fokusera och göra det man gör idag ännu bättre. Problemet som man kommer att ha med ostar är att de behöver ganska mycket mjölk och flera månader på sig för att mogna i smak. Därför kostar det ganska mycket att göra ost och det här binder kapital.
Slutligen kan vi titta lite på nyemissionen. Man vill ta in ca 5,5 miljoner och emissionskursen är 7,5. Det innebär att det krävs fyra aktier för att få teckna en aktie. Idag handlas aktien mellan 7 och 8 kr. Likviditeten är dålig, men man kan troligtvis köpa in sig för mindre än 7,5 och därför är det en risk att nyemissionen inte blir fulltecknad!
Styrelse och vd har åtagit sig att teckna 10 % av emissionen. Trots att emissionen inte är stor är det nog den personliga ekonomin som hindrar dem från att teckna fullt (skulle varit mer än det dubbla då). Faktum är att några garanter nog hade varit önskvärt för att inte se risken med att nyemissionen faller.
Sammanfattning
Den stora risken som jag ser är att nyemissionen räcker ett år och att de ökade kostnaderna man tagit för att växa sig ur problemet bara gick plus minus noll. Har man aktier och tror långsiktigt på bolaget ska man teckna (de behöver pengarna), men annars tycker jag att man ska avstå. Det finns så många bättre investeringar än Dalsspira.