Det senaste årets fullträffar i aktieportföljen

Tags Posted on 22 februari, 2017Categories Investeringsfilosofi

10 thoughts on “Det senaste årets fullträffar i aktieportföljen”

 1. Att jag avskrev InXL efter styckningen får nog hamna i bokslutet över misstag 2016. När en så framgångsrik entreprenör gör en så drastisk affär som renodlingen till Avensia finns det antagligen en välplanerad plan bakom.

 2. Kenny,

  När en aktie skall köpas är det viktigt att tänka på för vem görs inköpet. De allra flesta sitter mera bekvämt i Skanska till 176kr än i Avensia till 5kr. Risken är så mycket mindre. Blir lite som detta Catena Media som tydligen kommer att bäras av alla och envar nu när det är dags för en vårpromenad. De som kan gå upp på en köksstol, och berätta vad storheten i denna affilateverksamhet är tror jag trots allt är en begränsad skara.

  Sedan har jag alltid trott att hög risk ger en chans till högavkastning. Att en låg risk skulle kunna ge en hög avkastning kände jag inte till.

  Med vänlig hälsning

  Lars

 3. Aktieingenjören,
  Jag önskar jag kunde säga att det inte är för sent än att köpa, men det kan jag inte med hedern i behåll. Det dyker upp andra aktier eller så kommer det en dipp framöver, får vi hoppas :-)

  ============================================

  Lars,
  Ja detta med risk är inte lätt. Om en aktie går upp för mycket beror det på för hög risk. Går den inte upp så mycket beror det på att risken inte var så hög. Går den ned var risken också för hög. Jag tror inte det är så lätt, utan att om man kan identifiera aktier där marknadens bedömning av risk är felaktig (”Avensia mycket mer riskfyllt än Skanska) blir avkastningen god till låg risk. Det finns också mängder med studier kring att lågbeta-aktier överpresterar index, så ja – vägen till god avkastning är via låg risk, det tror jag!

  Catena media funkar ju att köpa på haussen om inte annat, om man sysslar med sådant. Ett intressantare exempel på hausse följt av kollaps är väl annars G5 Entertainment. Ta en titt, vetja.

  =================================================================

  Micke,
  Det beror på…. i bolagen jag har skrivit om ovan har jag gått in med mellan 2 % och 10 %. 10 % i DNB och 2 % i danska småbanker men där har jag haft 10 st som jag har sett som en korg, som totalt har gett 20 % av portföljen. Typisk position skulle jag säga är 5-10 %.

 4. Är det för fel att köpa Salling eller Wilhelm på dagens nivåer, är väl fortfarande väldigt billigt? Du hamnar inte i fällan inte köpa bara för dom redan gått upp så mkt sen du köpte? (Rottneros ’host ’;) /Jesper

 5. Jesper,
  Hehe, jodå visst går jag i den fällan. Jag är fastankrad. De danska bankerna kan jag fortfarande tänka mig att köpa; jag kommer nog behålla det jag har och möjligen balansera om i min danska bankportfölj. Wilhelmsen ser väl fortfarande okej ut men jag har inte särskilt bra koll på deras verksamhet och där kommer jag bara göra en kvantitativ utvärdering för att ta beslut om hur jag gör :-)

  Rottneros är bara ett exempel, det finns så många som jag drar mig för att titta på för att kursen har dubblats för att den därefter dubblas igen…. men nu skulle ju det här inte vara om alla misstag ;-)

 6. Kenny,

  Jag ser mig inte i första hand som en förvaltare av pengar. Jag förvaltar risk och belöning. Risken är det centrala. Då jag är barnsligt förtjust i att läsa ekonomibloggar så är det på något sätt alltid samma historia som rullas upp på duken om något har gått snett:

  Fallstudie: Kopparbergs. Så här låter det på Placera. Nu är det zekevarg som delger omvärlden sina synpunkter. Alltid negativa inlägg om KB från dig, du är verkligen en patetisk figur…..Låt oss avgöra detta Tompa utan dina patetiska försök att baissa kursen så du kan belåna din lägenhet och trycka in allt du har i KB för det är exakt vad jag tror din agenda är här.

  Denne zekevarg skall föreställa en investerare. Byt ut Kopparbergs mot Vardia eller Northland alltid samma dans som dansas.

  Låg risk ger låg avkastning. Hög risk kan ge hög avkastning. Det finns inga gratisluncher.

  Med vänlig hälsning

  Lars

 7. Det här är en fråga om synsätt. När kartan och verkligheten inte stämmer; vilken är det som gäller? Jag föredrar verkligheten medan jag vet att många andra finner tryggheten i kartan och med stor behållning bortser från den obekväma verkligheten. Gratisluncher dyker upp då och då men man måste aktivt söka upp dem, så på så vis är de ju inte gratis egentligen men ändå ganska billiga mot hur gott de smakar.

  Vidare förstår jag inte riktigt hur du tänker. Om man har 9 fullträffar och ett fiasko, varför är det så illa? Är det bättre att ha 10 riktigt mediokra investeringar för att man kallar det lägre risk?

 8. Som värdeinvesterare har man olika sätt att gå till väga. Visst man kan köpa 10 olika mindre bolag, och lyckas med 9 och förlora stort på en. Resultatet blir bra. Sedan kan man göra som Olle Snåljåp satsa stort på en aktie som Avensia som du förstår dig på, och du kommer att tjäna pengar. Det är väl denna taktik som Munger förordar. Stenhård satsning när du har oddsen på din sida. Några stora bet när det finns en felprissättning. Något som sker mer sällan än man kan tro.

  Jag är inte värdeinvesterare, och har valt en annan väg.

  Ha det bäst

  Lars

 9. Lars, jag förstår fortfarande inte vart du vill komma. Slumpvandringsstrategin med indexering bygger ju på precis samma sak. Kasta pil på 30 bolag och hoppas att 9 av 10 går bra. Som jag ser det är vägarna snarlika. Den enda skillnaden är att värdeinvesteraren försöker göra ett bättre urval medan indexinvesteraren hoppas att någon annan ser till att valen blir bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *