Aktiefokus-Kennys börselva

Tags Posted on 7 juni, 2016Categories Krönika

20 thoughts on “Aktiefokus-Kennys börselva”

 1. Haha, mitt fotbollsintresse är ganska identiskt :) Förutom att jag gärna spelar själv också! Intressant uppställning, delar ett innehav på varje position :)

 2. Kul med Avensia ! Många som fått upp ögonen för det bolaget eftersom Olle skriver/intervjuar

 3. Hade jag fått välja ett bolag att lägga riktiga pengar i hade jag valt DNB. Tydligen den lägst värderade aktien i Norden med ett börsvärde under 20 milj. Förrädisk. Ett p/e tal runt 8, och en direktavkastning plus 4%. Vad är haken??

  Med vänlig hälsning

  Lars

 4. Papazian,
  Ja om någon ger mig en boll så kickar jag gärna lite också även om tekniken och flåset inte är på topp längre (om det någonsin har varit det…).

  =======================================

  Analysera mera,
  Jag tror faktiskt jag plockade in bolaget i portföljen innan Olle gick igång men det är ju strunt samma. Det är ett intressant bolag med en skalbar affärsmodell som kan ge riktigt bingo om det vill sig väl.

  ================================================================

  Lars,
  DNB har varit värderat till P/E 7-8 i över 10 år. Det är den norska börshaken, släkting med rödhaken som är haken den här gången.

 5. Kenny,

  När det gäller DNB kan det ju vara så att det finns en fullt befogad oro på marknaden över kreditförluster i samband med det låga oljepriset, om jag skulle gissa. Förluster som kan visa sig betydligt större än man tror. För tydlighetens skull. DNB är billigast i segmentet över 20 miljarder.

  Är man intresserad av en bankinvestering har vi ju SHB här i Sverige. Jag har lärt mig att det är lättare att känna igen en svensk rödhake än en norsk börshake.

  Ha det bäst

  Lars

 6. Är intresserad på Avensia, vad är storyn där? Vid första anblick känns värderingen vara på amazon-nivå? Är det en marginalexpansionsstory som ska bära dagens värdering? Känns spontant inte som en typisk Kenny-investering där man payar mkt för framtida tillväxt.

 7. Gjorde en fem-minuters analys av Avensia baserat på vad Snåljåpen skriver. Så här låter det” När folk frågar mig om caset så brukar jag förklara det som ett ”lite för dyrt” konsultbolag med en billig option på en stor produktsatsning. Om produkten slår igenom ska bolagets värde dubblas flera gånger om”.

  Alltid samma historia. Aktien är dyr här och nu, men i framtiden så kommer det att hända saker. Tycker mig känna igen refrängen. Snåljåpen analyserade Vardia som beskrevs som ett snabbväxande bolag. En investering han var trygg med. Nu var det bara vinsterna man väntande på. Tråkigt nog kom aldrig vinsterna. De flesta investerare är förhäxade av denna framtid som ingen vet något om.

  Jag kommenterade Skanska på Spartacus blogg. Ett fantastiskt företag här och nu när jag skrev om bolaget kostade aktien 176 kr. Jag tyckte det var köpvärt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

 8. Lars och Irving,
  Avensia växer 25 % på översta raden och värderas till ungefär 20 x vinsten på den nivå jag köpte in aktien på. Ser billigt ut. Vill man hellre köpa Skanska till 17 x en krympande vinst så gör man det, men det är obegripligt för mig som inte betalar höga premier bara för att aktien råkar ligga på Large cap. Avensia är ett bolag som tjänar pengar, har en förtroendeingivande ledning som är stora aktieägare, har en bra skalbar affärsmodell med e-handelslösningarna samtidigt som man har en (för dyr??) konsultverksamhet i grunden. Ett case helt i min smak, helt enkelt. Byrålådeaktie, om man så vill.

 9. Kenny,

  När jag läste Snåljåpens kommentar om Avensia kom jag och tänka på ett Buffett citat: Forecasts may tell you a great deal about the forecaster: they tell you nothing about the future. Fast vem vet Avensia kanske blir stjärnan i natten.

  Jag föredrar dock att fokusera på vad som ligger på bordet just nu. Jag känner mig mer bekväm med Kone än med DNB, om man kan uttrycka det så. Jag känner mig mer bekväm med Skanska än med Avensia.

  Med vänlig hälsning

  Lars

 10. Lars,
  Vi är helt eniga om att det är svårt att spå framtiden. Därför känner jag mig till skillnad mot dig tryggare att betala P/E 20 för ett bolag som växer än P/E 17 för ett bolag som krymper.

  DNB har varit kroniskt lågvärderade i mer än tio år. P/E 7 är normen och man ska knappast förvänta sig uppvärdering även om det kan hända. Handelsbanken med svenska bolånekunder värderas väl till 10-12 x vinsten i alla fall. Kanske är man alltid oroliga för oljan i Nordens vilda västern. Alltid är det något att oroa sig för, som du så fint påpekade apropå att spå framtiden.

 11. Kenny,

  Om man extrapolerar tillväxten och marginalen i q1 snackar vi ebit på runt 13,5 m på helårsbasis. Efter schablonskatt har vi då 10,5 millar i vinst. P/E-talet blir då 24. För mig är det svårt att räkna på och det verkar som att vi köper en osäker framtid i ett litet bolag vars moat jag inte förstått än. Jag noterar samtidigt att Introduce i sin forecast räknar med lägre marginal, 8,7 % och en lägre omsättningstillväxt än om q1 extrapoleras. Enligt deras prognos är P/E-talet för innevarande år 32 (!). Till 2017 minskar P/E-talet till drygt 20. Jag vet inte vad framtiden bär med sig och vad som händer 2017 eller 2020, men när jag ser en värdering som på experternas estimat är över 30 x vinsten, tar jag pengarna och springer.

  Jag försöker alltid tänka på nedsidan och jag tror att dagens värdering inte ger någon stor buffert mot oförutsedda händelser eller dylikt. Snarare prisas mycket framgång in redan i dag. Visst, jag uppskattar en bra story som vem som helst, men då ska siffrorna ge mig trygghet och i det här fallet har jag svårt att se det.

  Det stora antalet avanzaägare och det stora intresset på avanzas börsforum ser jag som en negativ aspekt eftersom de bortglömda aktierna tenderar att gå bäst. Nu håller snåljåpen och andra på att försöka bygga en story kring bolaget och många har uppenbarligen gått in. En ytterligare röd flagga var den haussiga ton jag såg i ett pressmeddelande från bolaget under rubriken: ”Partners står på kö för att få arbeta med Avensia storefront”. Jag läste och det var nästan ett löjets skimmer över det som skrevs, några citat nedan.

  ”Vad det gäller e-handel för Microsoft Dynamics AX och NAV finns det bara ett riktigt bra alternativ på marknaden. Det är Avensia Storefront. Valet handlar i de flesta fall inte om vilken lösning de ska ha, utan snarare när de ska implementera Avensia Storefront. Partners har redan börjat implementera internationella projekt på e-handelslösningen. Just nu undersöker flera företag världen över möjligheten att rulla igång ett Avensia Storefront projekt under 2016.”

  ”Detta är bara början. Vi vet att detta är den framtida modellen för handel och att efterfrågan på den här typen av lösning kommer att vara total. Avensia Storefront med Microsoft Dynamics raderar komplexiteten i systemen och möjliggör omni-kanal-nirvana för retailers, vilket gör att de kan anpassa sig till kundernas krav i en takt som aldrig tidigare skådats”, förklarar Jörgen.”

  Omni-kanal-nirvana? Tror ledningen skulle må bra av ett renande bad i heliga floden Ganges innan de fortsätter berätta sin story. Eget beröm luktar illa.

 12. Inte så överraskande är även jag är på Irvings sida här och tycker att Avensia är på tok fördyrt. Särskilt i förhållande till Solteq, som förutom lägre värdering, i min mening har betydligt starkare konkurrensfördelar i form av högre andel repetativa intäkter ifrån olika mjukvara. Dessutom en större marknadsandel och fler produkter. Avensias fördelar för stunden är en högre organisk tillväxt och en starkare balansräkning. Tror jag ska plita ner mina tankar och jämföra bolagen i en bloggpost framöver.

 13. Ja vad skall man säga? Omni-kanal-nirvana för retailers!! Det byggs historier. Det är väl detta som Peter Lynch brukar prata om det fräser så högt i stekpannan att de flesta glömmer att kolla om det faktiskt finns någon stek på järnet.

  Såg att 1700 personer ur Avanza kollektivet tagit plats i salongen Ja då väntar vi bara på att ridån skall gå upp för första akten i detta drama. Here we go again. Skall för tydlighetens skull säga att jag inte kan bedöma bolaget. Jag köper aldrig denna typ av bolag hur spännande de än må vara. Hellre Kone. Det skulle vara intressant att få någon uppfattning om hur många av de nya aktieägarna i Avensia som själv gjort någon analys av bolaget. För det kan väl inte vara så att man bara köpt Snåljåpens analys rakt av. Att man bara tagit rygg på någon annan?

  Med vänlig hälsning

  Lars

 14. Irving, S&U och Lars
  Jag köpte till en lägre värdering än nuvarande kurs och är glad och nöjd med att behålla mina aktier. Så länge allt går bra ser jag det som dumt att sälja. Man ska sälja sina dåliga aktier och behålla de bra, är en sak jag har lärt mig genom åren och gjort fel på några gånger.

  Jag köpte mina aktier innan Olle gick loss med sina analyser och filmer och jag agerar inte på hur andra gör. Det finns bolag med betydligt fler ägare som Fingerprint, H&M, Skanska mfl. och jag ser inte det som varningstecken heller.

  Naturligtvis har många helt okritiskt följt Olles analyser. Det är upp till dem att ta ansvar för sina egna handlingar.

 15. Håller med Kenny som han skriver ovanför
  1. Behåll det bra, sälj det dåliga

  2. Många bolag har många ägare och det har ju inte så stor betydelse eftersom småspararna ofta har en minimal del i bolagen om man jämför med insiders,ledning,styrelse,fonder eller rika investerare.

  3. Jag tycker VD gjort ett helt ok intryck i intervjuerna. Jag har varken Robins (VD) eller Olles kunskaper kring IT men jag tycker affärsidén känns helt ok. Idag blir det viktigare och viktigare att sälja sina prylar både i affärer och på nätet och då väljer man företag som har mycket kunskap inom just det. Bolagets historik är ju ganska fin oavsett om strukturen var lite annorlunda tidigare.

  4. Givetvis så är det väldigt många som följer andra utan att göra sin egen analys. Jag har ju tidigare beskrivit hur jag följde Kenny i Vardia. Var sur en stund för att sedan gå vidare och lärde mig av det. Knappast Kennys fel att Vardia ständigt felade på de flesta punkterna som är oroväckande. T.ex. informationsgivning , och info i tid m.m. Det som gjorde att jag följde just Kenny var att hans kunskapsnivå var väldigt hög vilket jag märkte direkt. Då är det lätt att man följer.

  Sedan försäkring var ingen bransch som jag kunde något om heller. Man får även lägga till att Kenny och Ägamintid med flera rekade Protector som gått skitbra (ett av Norges främsta bolag i avkastning) Det finns många miljardärer som satsat i saker de inte fattar fullt ut Carl Bennet erkände det, Bill Ackman erkänner inte men fattar tydligen inte allt, Warren B gjort många risiga investeringar på gamla meriter de sista åren. Upp till var och en om man vill göra sin analys, läsa andras analyser, följa andra utan analys eller istället köpa fonder.

  Nu ska vi istället med spänning följa hur det går för Robin/Kenny/Olle och de andra som är inblande i Avensia !

 16. Kenny,

  Ok, jag får önska dig lycka till i din investering, men jag har fortfarande svårt att se Avensia som en typisk Kenny-investering givet höga värderingen även då du köpte till 20x. Kanske har du börjat uppskatta att sätta dig kring lägerelden och lyssna till en bra historia i stället för att leta efter nästa cigarrfimp. :)

  Analyseramera,

  1. För diskussionen i dag är det ganska oväsentligt vad någon köpte in ett bolag till tidigare. Om man inte skulle kunna tänka sig att köpa bolaget i dag bör man fundera på om man ska sälja eller vad man ska göra. 30 x årets vinst, tycker du exempelvis det är rimligt att paya? Det här är en av de enskilt viktigaste faktorerna.

  2. Just för att ledningen ofta sitter på aktier är andelen av freefloatet som småspararna sitter på större. Om 80 procent sitter i händerna på Lundbergs vet man att han kommer sälja kanske om tio år och har därför ingen kurspåverkan. Jag kan också notera att trots att HM är Sveriges kanske mest välkända varumärke har Avensia 40 x fler ägare per krona i marknadsvärde. Givetvis kommer det att finnas aktier som går bra ändå ex-post, men det känns som att du haft en stor hype, vilket backas av det stora rallyt de senaste tre åren. Just att få gör sin egen analys i Avensia är också skrämmande därför att det bäddar för irrationell prissättning och volla.

  3. Vad får du för intryck av de citat jag postade? Jag får intrycket att det är mycket snack och att slå sig för bröstet. Jag föredrar sådana som underpromise and overdeliver. Jag vet från ditt tidigare inlägg att du vill ha karismatiska VDar, men de formuleringarna där de säger sig vara enda alternativet är löjeväckande. Hade det verkligen vari så, som för Microsoft på PC-marknaden, hade de inte behövt säga det. Tomma tunnor skramlar mest.

  Jag hoppas att den här sagan slutar lyckligt, men som vi vet är det först när tidvattnet vänder som vi kan se vilka som simmat nakna.

 17. > I Kahn
  Jag var inte tillräckligt noga med att skriva om jag menade free float eller alla aktier. Jag syftade ju på alla jag menar att småspararna kanske har några tusenlappar var osv. sen om det är mer ändå än HM osv. som du skriver har jag inte kollat eller räknat på.

  Jag gillar bra pålitliga VDar. Jag har investerat i mycket småländska bolag eller bolag som haft verksamhet i Småland. Då är det VDar som ofta är bra på det de gör, inte så skrytsamma, fokus på verksamhet osv. Nibe, Kopparbergs, Fortnox, Itab, Hexpol osv. När det gäller karisma så menar jag att man inte vill höra på 90 min conf call där någon läser som den svenska kungen ett färdigt manus. Man vill ha sådana som Zuckerberg som är unika. Annars så kan jag lika gärna investera i Gnosjö,Jönköping,Växjö osv. som jag helst gör. Så det är nog en hel del missuppfattningar emot mig som person/investerare.

  Jag har ingen specifik åsikt om Avensia mer än att jag tror att det inte blir något nytt Vardia. Jag är en av de kunnigaste på Kopparbergs så jag håller mig där.

 18. @Analysera Mera.

  Du skriver nu skall vi i stället med spänning följa hur det går för Robin/Kenny/Olle, och de andra inblandade i Avensia. Det skall vi absolut inte göra såvida vi inte satsat egna pengar i bolaget. Att investera är faktiskt att ta ansvar. Det är inte spännande eller roligt.

  Du har ingen åsikt om Avensia. Du följer Kenny därför att du tycker hans kunskapsnivå är hög. Vilket du av någon egendomlig anledning märkte direkt. Får jag fråga en sak: Är detta samma Analysera Mera som i ett av sina inlägg gnällde över att ingen velat ge honom ett jobb i finansindustrin? Är det så har jag den fullaste förståelse för varför! Du verkar inte ha någon större aning om vad du sysslar med.

  @Irving

  En god läsupplevelse att ta del av dina synpunkter.

  Ha det bäst

  Lars

 19. Analyseramera,

  Du verkar ha kluven personlighet. Du säger att du vill ha karisma och intressanta conference calls och sedan nämner du att du ofta investerar i tråkiga VDar som i fallet Kopparbergs som har knappt någon informationsgivning eller ens ett conference call överhuvudtaget. För övrigt var en av dina största käpphästar och argument för varför man ska undvika amerikanska aktier att Vdarna där är tråkiga. Ändå köper du svenska bolag med tråkiga Vdar.

  När det gäller Avensia har du uppenbarligen tagit ställning och sedan när sakfrågor ska diskuteras säger du att du inte har en åsikt. Uppenbarligen har du en åsikt om ledningen och uppenbarligen om värderingen också, annars hade du inte sagt att du höll med Kenny. Det verkar som att du vill äta kakan och ha den kvar. Och när du säger att du inte tror att caset kan floppa, måste du basera det uttalandet på något, men samtidigt har du ju ingen åsikt som sagt. Historiken är fin säger du, men du har ju ingen åsikt om bolaget.

  Av rent intresse undrar jag på vilket sätt du är kunnigast om Kopparbergs. Relevanta datapunkter såsom försäljning på systembolaget är publikt tillgänglig och om du inte sitter på insiderinfo ser jag inte hur du får ett informationsövertag, särskilt när flera fonder och smart money gått in i bolaget såsom Didner & Gerge. Även om du är expert har jag svårt att se hur du förutspår väder och hur vädret i sin tur påverkar hur många ciderpimplande britter som kommer att se vuxna män sparka på en läderboll i Frankrike under sommaren eller hur pundet rör sig mot kronan. Eller ligger expertisen i att inse att liksom i Hemingways-böcker används isbergsteknik, dvs. att 90 procent av budskapet ligger dolt under ytan. Om Bronsman således repeterar sitt mantra att Sofiero är ett av de mest sålda ölen i Sverige måste man inse att ölen petats från förstaplatsen, att hans fru lämnat honom, att det blir nya capex-investeringar på 57 miljoner nästa år och att vädret väntas vara soligt med växlande molnighet under fotbolls-EM?

  Väl mött,

  IK

 20. 1. Jag behåller min Kberg info.
  2. Jag har resultat som imponerat på fondförvaltare. Haft kontakt med flera.
  3. Jag vill hellre Avensia ska gå bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *