Danske Andelskassers Bank är en medelstor dansk bank som har haft många svåra år sedan finanskrisen. Undergången har varit nära flera gånger och i mina uppföljningar av dansk banksektor har jag flera gånger målat ut banken som en bank som kanske inte överlever. Banken har pressats hårt med höga räntekostnader från statliga nödlån vilket har gjort att räntenettot har lidit.
I december gjorde man dock en rejäl nyemission på 2,50 kronor per aktie. Nyemissionen gjorde att man kunde lösa en del nödlån vilket kraftigt förbättrar räntenettot. Samtidigt har man i samband med nyemissionen fått in nya ägare och ny styrelse som ska städa upp i banken.
Ledningens prognos för 2016 är ett resultat före nedskrivningar på 220-240 miljoner danska kronor. Värderingen vid nyemissionen var högst aptitliga 300 miljoner kronor. P/B-talet var 0,25 eller 1,3 gånger vinsten före nedskrivningar. Ett P/E-tal på 2 (efter lite nedskrivningar och skatt) ser man inte varje dag och som värdejägare blir man då lite till sig, så jag tecknade aktier på 2,50 kr och har även ökat min position senare på 3,30 kr till ett relativt stort innehav i min portfölj. Idag står aktien i ungefär 4,1 kr vilket innebär ett marknadsvärde på 500 miljoner danska kronor. Värderingen är fortfarande aptitliga 0,4 x eget kapital eller 2,2 gånger resultatet före nedskrivningar 2016.
Danske Andelskassers Bank ser ut att vara ett av de bästa turnaround-casen på länge och för en turnaround-junkie som mig är caset oemotståndligt. Även om man inte var med sedan 2,5 kr vid nyemissionen och har håvat in 65 % avkastning på ett kvartal ser en värdering på 8 kr per aktie (0,8 x eget kapital) inom ett eller ett par år inte orimlig ut om turnarounden blir ett faktum. Q4-rapporten 2015 visade redan den på klara förbättringar och med en dansk konjunktur som förbättras finns alla möjligheter att ledningens prognos för 2016 infrias. Tajming är otroligt viktigt i turnarounds och nu ser tajmingen ut att vara rätt.
I nästa nummer av Värdepappret kommer en stor nordisk bankspecial. Bilden bland bankerna är ganska splittrad i Norden där norska banker har det tufft för tillfället medan danska banker är på rejält uppsving, där Danske Andelskassers Bank har draghjälp av en dansk konjunktur som gradvis förbättras. Storbankerna i Sverige täljer guld med smörkniv som vanligt och sedan finns det även några banker i Finland, som enligt mig dock är ganska ointressanta och har så varit under många år. Värdepappret-prenumeranterna får en uppdatering av hela den nordiska banksektorn i nästa nummer och även en dykning ner i några av de intressantaste casen, men uppmaningen till alla bankintresserade värdejägare där ute är att ta sig en titt på Danske Andelskassers Bank. Danske Andelskassers Bank är bara en av många riktigt intressanta och lågt värderade nordiska banker i nuläget, men det är kanske årets intressantaste turnaround-case.
Upplysning: jag äger aktier i Danske Andelskassers Bank.
Mjo, det finns onekligen en uppsida om de får ordning på torpet. Dock skulle 100 MDK i nedskrivningar vara rekord”bra” så om man räknar med det som ett rimligt optimistiskt scenario så får vi genast ett betydligt mindre spännande P/E. Kan man gå ned till nästan noll i nedskrivningar framöver blir det onekligen en skön resa men historiskt så verkar de ha en bra bit dit.
Caset bygger på kraftigt minskande nedskrivningar framöver vilket till en hygglig del blir ett bet på dansk konjunktur. Det kan såklart lyckas, men känns inte direkt kassaskåpssäkert om man säger så… Eller har du Kenny en mer nyanserad uppfattning? Ska erkänna att jag bara snabbt skummade igenom räkenskaper och lite till.
Ja nedskrivningarna har varit betydligt högre under många år nu. En normalnivå är ganska hög precis som för många banker i Danmark men om det skulle bli en rejäl högkonjunktur finns det enormt stora återvinningar för DAB att göra.
Konjunkturen i Danmark och danska banker har gått bra ett tag nu och DAB+någon till bank är egentligen sist att vända. I kombination med nya ägare och lite annat är DAB kanske inte kassaskåpssäkert, men ändå ett riktigt fint turnaround-case. Det finns dessutom rejält med kostnader att kapa. Mer nyanser finns säkert också men jag får återkomma efter att ha grävt lite mer för Värdepapprets räkning.