Aktielänkar i fokus vecka 12-2016

Tags Posted on 28 mars, 2016Categories Aktielänkar i fokus

8 thoughts on “Aktielänkar i fokus vecka 12-2016”

 1. Spännande! Det lockar att kunna söka värdeinvesteringar över hela jordklotet, men det lockar mindre med att anförtro sina pengar till DeGiro (jämfört med t.ex. Avanza el. Nordnet). Jag har frågat på annat håll, men frågar här med:

  Känner du/ni er trygga med att sätta in era pengar hos Degiro?

 2. wwwclaes: ISK ska vara skyddade och därför ser jag inte det som någon risk. Om man nu inte har likvider för 100 000 EUR, vilket jag inte har :-)

 3. Tack, hade inte sett att man sedan i somras kan skapa en ISK hos Degiro, trodde pengarna hamnade på någon holländsk depå. Jag hittade lite mer diskussioner i frågan här, även om Flashback inte alltid är facit :-)

  https://www.flashback.org/t2509408p8

  Där hävdas att svenska statens insättningsgaranti inte gäller, men att Degiro (såklart) gör sitt bästa för att kundernas pengar ska skyddas och att Holländska centralbanken och FI sägs hålla ett öga på det. Känns ändå inte helt tryggt tycker jag.

  Lycka till med Moleskine! :-)

 4. wwwclaes: Skatteverket skriver ”Vilket skydd innefattar investeringssparkontot? Tillgångarna på kontot kan omfattas av både insättningsgarantin och investerarskyddet.”. Det kanske är så att vanlig aktiedepå är osäker när du har likvider där, men ISK ska inte vara några problem.

 5. Det är korsningen mellan svensk ISK och holländsk mäklare som gör mig osäker. Degiro skriver:

  ”Eftersom Degiro inte är en bank omfattas du som kunde inte av insättningsgarantin. Men under den Nederländska kompensationssystemet för investerare (BSC) säkerställs du som kund på ett belopp på 20,000 euro.”

  Detta kan dock vara skrivet utan hänsyn till den svenska ISK-konstruktionen. Av de diskussioner jag läst får jag dock ändå känslan att man inte har insättningsgaranti eller investerarskydd som svensk kund med ISK, men jag har gärna fel!

 6. Det är bra Claes att du är på mig! Så här svarar Degiro:

  Insättningsgaranti
  Eftersom DEGIRO inte är en bank så omfattas du som kund inte av insättningsgarantin. Hos DEGIRO hålls dina tillgångar i en separat självständig juridisk enhet (custodian). Vad gäller kontanta medel överför DEGIRO dina kontanter till en fond (Cashfund) varvid du har deltagande/andelar registrerat i ditt namn. Detta innehav av andelar är i ditt ägande och hålls avskilt från mäklaren (DEGIRO) vilket innebär att ditt innehav inte påverkas om DEGIRO försätts i konkurs.

  Investeringsskydd
  DEGIRO omfattas, som ett auktoriserat värdepappersföretag enligt Stichting Autoriteit Financiële Markten, av det Nederländska kompensationssystemet för investerare (BCS). BCS skyddar privatpersoner och småföretag som genom en investeringstjänst anförtror sina pengar eller finansiella instrument till ett auktoriserat värdepappersföretag. BCS säkerställer genom lagstadgade villkor en minimumnivå för skydd för de fall då värdepappersföretaget inte kan fullgöra sina plikter vad gäller investeringstjänster till sina kunder. BCS säkerställer ett belopp på högst 20 000 euro per person och värdepappersföretag och är uttryckligen inte avsett att kompensera för förluster till följd av investeringar.

 7. Sorry om jag låter paranoid :-) Det är nog svårt att gå helt till botten med det här, men tack för att du bemödade dig att kontakta Degiro i ärendet. Här är en blogg som grävt upp lite tveksamheter med Degiro, bl.a. hur skyddade våra pengar egentligen är:

  http://www.amsterdamtrader.com/tag/degiro

  Huruvida kritiken är befogad, eller beror på missuppfattningar kan jag inte bedöma själv.

  Jag är just i valet och kvalet om jag ska använda Nordnet eller Degiro som komplement till Avanza (fler vill jag nog inte ha för att det blir för mycket bestyr med att hålla koll på portföljerna då).

  Just nu är det nog ändå fördel Degiro, man kan ju börja med ett litet belopp tills det känns mer beprövat och tryggare. Möjligheten till investeringar över hela världen är ett väldigt bra incitament, använder redan screener.co så att bredda sökningarna är bara ett par musklick borta.

  Tack för feedback!

 8. wwwclaes: Självklart tjänar de pengar på annat än courtage om det är nästan noll. Robin Hood gör det ju redan… Själv handlar jag primärt på Nordnet (Kenny primärt på Avanza), min pension via jobbet har jag hos Avanza och jag har bara använt Degiro till att köpa Moleskine då ingen annan nätmäklare hade den marknaden. Jag kommer endast använda Degiro på det viset och inte ha likvider där. Nu vet jag också att jag inte ska överstiga 200 000 EUR i aktieinnehav :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *