Årets envisaste bloggare 2015

Tags Posted on 1 januari, 2016Categories Allmänt

7 thoughts on “Årets envisaste bloggare 2015”

 1. Du har så rätt Kenny!
  En uppföljningsgraf ska vara så lång som man har möjlighet till.
  Min är snart 7 år och när den börjar nå upp till 30 år, kanske det till och med går att dra några slutsatser av att begrunda den!

 2. Kalle56,
  Javisst. Jag tror man kan dra ganska ordentliga slutsatser efter 10 år också men visst är det så att 3 år fortfarande innehåller brus och slump. Man kan säkert visa med lite statistik hur osäkerhetsintervallen minskar med tiden. Det tänker jag inte ta reda på eftersom jag inte har så mycket andra val än att visa upp en fyraårsgraf nästa årsskifte, femårsgraf nästnästa år osv. Jag ser med nöje fram emot min 30-årsgraf :-)

 3. En nackdel med att inte överreagera på de senaste händelserna är att man ofta framgår som envis eller motvalls. Hittills tror jag inte att jag blivit kallad envis men jag inser att jag nog framstår som överdrivet negativ under bra år och överdrivet positiv under dåliga år vilket syns om man t.ex. jämför årets portföljrapport (bra år och sur bloggare) med fjolårets (halvtrist år, lite gladare bloggare).

  Men på det stora handlar det bara om att försöka sortera ut bruset och fokusera på processen som Värdebyrån skulle beskriva det.

 4. Jag tänkte ungefär samma sak när jag läste detta. Lars är en intressant filur som tillför massvis i kommentarsfälten, så inget personligt mot honom! Utmärkelsen var såklart inte särskilt seriöst menad, och den var dessutom ganska rolig – det var ju trots allt tal om en aktivistkampanj och så vidare. Men den generella sinnesstämningen på marknaden är att bolag som Vardia ska säljas för länge sedan, en konklusion som jag kan acceptera om man gör det på grund av resonnemang kring ledningens integritet och företagets kvalitet, men man kan inte låta enskilda händelser leda till en försäljning av ett innehav på det sättet varje gång. Då är man en spekulant och inte en investerare.

 5. Aktieingenjören,
  Japp, men det får man leva med. Jag hade velat se avkastningen hos den investerare som hänger med flocken och överreagerar på alla händelser. Grexit. Sälj! USA höjer räntan. Köp! Oljan ned. Sälj! Oljan upp. Köp?

  Om man vore en robot som bara lade vikt vid historik skulle man per automatik vara för negativ i goda tider och för positiv i dåliga tider. Det är möjligt att det är en bra sak :-)

  Åter till processen!

  Finansnovis,
  Javisst, han förgyller kommentarsfälten med en annorlunda syn på saker och ting. Ibland finns det poänger, ibland blir det mest roligt och ibland en bra blandning :-)

  Apropå spekulant vs. investerare skrev ju Graham om det i Intelligent investor kapitel 8 och drar skiljelinjen mellan tajming (spekulation) och pricing (investering). https://www.aktiefokus.se/2012/07/the-intelligent-investor-kapitel-8-the-investor-and-market-fluctuations/
  Jag instämmer till fullo och konstaterar att jag många gånger säkert skulle kunna tajma bättre, men ibland blir tajmingen rätt bra ändå. Men ibland blir den dålig och viktigast är att priset är det rätta.

 6. Kom även att tänka på en annan sak. Månads och veckouppdateringar hör inte hemma i en aktieblogg om man inte är trader eller har det som motivation för ökade insättningar.

  Verkligheten förändras helt enkelt inte så fort och jag tror att man kommer att hetsa sig själv till felbeslut om man stirrar på portföljen för mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *