Tankar kring Vardias MBO-förslag

Tags Posted on 23 augusti, 2015Categories Vardia Insurance Group

9 thoughts on “Tankar kring Vardias MBO-förslag”

 1. Väldigt bekvämt för VD och CFO att få optioner istället för tex riktad nyemission, trots att Vardia är i stort behov av cash. Det går också utmärkt att köpa aktier över börsen om man tror på bolaget. Med optioner får de två herrarna full uppsida helt utan risk för förlust, och detta på kredit. Potentiellt gör det att mer riskfyllda lösningar men med stor uppsida premieras över andra, säkrare. Sammantaget tycker jag inte att man kan säga att deras intressen ligger entydigt i linje med aktieägarnas, när deras ”investering” i bolaget sker helt utan egen insats.

  /AN

 2. AN,
  Nej, visst är det inte optimalt att de får en massa aktier i princip gratis men jag kan också tänka mig hur det lät på anställningsintervjun. Det är nog svårt att få tag i någon vettig utan att locka med ett riktigt bra erbjudande med en fin uppsida jämfört med att stanna kvar på det trygga jobbet med en redan finfin lön. Så visst, nedsidan är inte samma med en optionslösning men insynspersonerna som sitter med 14 % av bolaget sitter med hela nedsidan som vi andra.

 3. Optionsprogram är ju mer eller mindre standard och ger incitament för ledningen att driva upp kursen. Sedan brukar det finnas med vissa krav (så har det varit i de program jag deltagit i) att personen måste arbeta kvar en viss tid etc, uppnå vissa mål. Aktiekursen har nu slaktats ordentligt… Dock sitter alla större ägare still så verkar som de tror på upplägget. Dock inte så mycket så de passar på att handla mer…… Är lite kluven till om det är köpläge nu?

 4. Värderingen är sjukt låg. Sannolikheten är väl nästan större att ett worst case scenario indraget tillstånd och konkurs i slutändan ger ett högre värde än dagens börskurs!

  Jag köpte i alla fall aktier idag på 0,82 NOK (nästan lika mycket i SEK vilket också är en fördel)

  Dock kan det ta tid innan de riktigt positiva nyheter kommer, kanske ända fram till Q1 rapporten 2016. Årets Q3 rapport lär visa ett ordentligt minusresultat, fram till den 10 augusti tar de ju kostnaderna utan att periodisera. Så bara från 1 juli till den 10 augusti borde bolaget göra en förlust på cirka 20 miljoner.

  Blir intressant att se hur Vardia sagan slutar…

  Mvh

 5. Jag ökade en liten del redan i fredags och ser fram emot mötet på torsdag.

  I övrigt finns det inte mycket mer att säga. Deras letter to the shareholders var bra och även om det finns en hel del frågor som döljer sig i fråga 3 så hoppas jag att vi får till det.

 6. Ja det gäller att hålla ut och till början av 2016 innan vi kan tänkas se några nyheter som kan tänkas driva upp kursen igen. Enligt dagens värdering är en konkurrs inom en snar framtid inräknad. Tror det kommer bli tufft framöver, men med den nya affärsplanen känns det som att man kommer att reda ut det. Krävs dock att man kan minska återförsäkringsgraden för att kunna få upp lönsamheten. Innebär en viss risk, och kräver mer kapital. Frågan är hur mycket kapital som finns att tillgå i andra halvan av 2016,… Till dagens kurs lär det inte gå att ta in några större pengar via fler nyemissioner…

 7. Så länge Vardia vänder till vinst kommer kursen att gå upp så småningom. Om det tar 3 eller 5 år spelar inte så stor roll. Det viktiga är att vinsten kommer och då kommer uppvärderingen komma. Om vinsten inte kommer blir det istället något annat som inträffar och då är det tillgångsvärderingen som finns som nedsideskydd.

  Hur mycket kapital som finns på marknaden i nuläget, när det går upp och ned som ett bungyjump, är väl svårt att säga. Med panik på marknaden får Vardia nog inga mer pengar.

 8. Zen,
  Tack för uppdateringen! Ja, uppenbarligen får man köpa aktier nu eftersom IR kan det och man kan undra varför inte fler köper. Stora köp från insiders vore ju en väldigt intressant signal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *