Det händer inte mycket i ett bolag som AQ och därför är det definitivt positivt att det varit ganska tyst om dem. Vi har dock lite att komma med då det gått ett halvår sedan sist samt att vi deltog på årsstämman. Vi kan därför ge er lite information som inte står lika tydligt i rapporterna.
Kvartal fyra, 2014.
AQ avslutade 2014 mycket starkt och kunde därför överraska ordentligt. I kvartal tres rapport hade man förutspått att 2014 skulle bli som 2013. Det här överlevererade man kraftigt på. Det var dock inte utan bekymmer, när man tittade noggrant.
Den organiska tillväxten var obefintlig och den backande några procent. Det var istället inköpen som gav tillväxt. Det här är ett dyrt och osäkert sätt att växa. AQ behöver hitta billiga bolag att förvärva och göra det exponentiellt (eller köpa större bolag än vad man historiskt gjort). Det här är inget nytt och än så länge fungerar det för dem.
AQ skrev också att de måste varsla 55 av 167 personer i AQ Enclosure Systems AB, eftersom man inte lyckas få till lönsamheten. Det är uppenbarligen svårt att driva ett bolag i Sverige, på en hårt konkurrensutsatt marknad. Det som blir kvar ska göra automatisk plåtslagning, medan det som kräver mer manuellt arbete kommer att hamna i Östeuropa. Som aktieägare är jag självklart nöjd med att de aktivt försöker förbättra lönsamheten, men jag tycker det är tråkigt att vi i Sverige inte klarar av konkurrensen med de lönenivåer vi har.
Övrig kommunikation var om ett stort kontrakt med Bombardier, om att man levererar transformatorer och induktorer till majoriteten av alla nya tunnelbanesystem i Kina. Det här är självklart en prestigeorder, eftersom man nog slår ut kinesiska konkurrenter. Det är nämligen ytterst sällan som AQ skickar ut ett pressmedelande om att man tagit en order. Ordern är värd ca 130 MSEK, jämfört med AQs omsättning på 2,6 mSEK och det är alltså signalvärdet som man belyser.
Kvartal ett, 2015
Omsättningen, exklusive valutaeffekter och förvärv, var 5 % och med dem 13 %. Det är självklart en effekt av kronförsvagningen, men att se efter kvartal fyra att de växer organiskt igen är betryggande. Om man tittar på sista raden är valutan och engångseffekter 6,5 miljoner, men vinsten ökade från 30 till 56. Det är tydligt att man lyckats ha en bra marginal (7,8 % emot 4,8 %). Om man är lagd åt det negativa hållet så verkar det vara högkonjunktur för dem och att det här är nivåer som inte kommer kvarstå länge till.
Rapport från årsstämman
Kenny och jag var på AQs stämma för några år sedan och jag kommer inte dra det lika noga som förra gången. Kan dock säga att vi letade tecken på hur det egentligen går för dem. Pastasalladen var utbytt mot en massproducerad baguette och vatten eller lättöl. På det stora hela var det samma budget på maten som då. Det som skiljde sig var glädjande nog att antalet aktieägare hade fördubblats och vi var säkerligen över 100 personer. Själva huvudpunkterna på stämman gick så snabbt att det nästan var fånigt, men grundarna har över 50 % av rösterna & aktierna.
Sedan började VD Clas presentera bolaget och på det stora hela så går det bra för AQ. Man blir större, men varje dotterbolag får fortsatt sköta sig själva. Man kommunicerade, precis som 2012, en lång mållista från året innan och den hade till stora delar blivit uppfylld. De enda riktiga misslyckandena var att vända verksamheterna i Indien och Mexiko till att visa vinst. Det målet flyttades fram så att det ska ske 2015. Indien hade en plan som verkade rimlig, men Mexikobolaget lät som ett riktigt råttbo. Jag tror de behöver lägga mycket fokus på Mexiko om det ens ska gå.
AQ har historiskt jobbat med många råttbon och man förvärvar gärna konkursbon m.m. Det kallar man för långsiktiga investeringar och historiskt har det visat sig att det går att få bra lönsamhet på. Jag tog upp den eviga frågan om att man delar ut för snålt, har för hög soliditet och att jag inte tycker att bolaget ska förvalta överskottslikviditet. Det gör man bättre som aktieägare. Efter många om och men berättade VD-Claes att man vill förvärva lite större bolag än man historiskt gjort och man var ganska säker på att 2015 är året så sker. Som aktieägare tycker jag dock att nyemission på två miljoner aktier, med dagens överdrivet höga kurs, är bättre än att kontanterna i bolaget används. De vill jag sätta i bättre arbete än 3 % ränta i Kina som de nu var placerade i.
Jag ställde nog flest frågor av samtliga i rummet, eftersom jag tror ledningen behöver uppmuntran, mål och få nya infallsvinklar. En fråga jag undrade över var att AQ inte har optionsprogram åt sina anställda. Styrelseordföranden P-O svarade att personalomsättningshastigheten är låg och man riskerar inte att förlora nyckelpersoner.
En av punkterna som AQ ville förbättra i år var på ekonomisidan. Jag jobbar på en ekonomiavdelning och i den fasen som de är i så har de inte kommit underfund med att de behöver bygga upp sin ekonomiavdelning ännu mer. De säger sig dock att de kommer att öka internkontrollen (minska risken för fel i bokföringen och riskerna att någon försnillar pengar) och se över treasury (vilket innebär att hantera kassan bättre än 3 % ränta i Kina). Vid frågor om internkontrollen blev svaret att alla lokala dotterbolag reviderade och det finns en grundläggande kontroll. Spontant är min åsikt att det är rätt prioriterat att affärsverksamheten har fått gå före. Däremot måste pengar i bolaget hanteras bra och en treasuryavdelning kan göra underverk.
Ytterligare två frågor kom upp från mötet som kändes relevanta. Den ena är varför man i senaste kvartalsrapporten slutar ge guidning av resultatet. Styrelseordföranden P-O svarade nog som det var, att de har ingen aning om hur det kommer att bli. Han hävdar att det går så pass fort från beställning till leverans att det svänger för mycket. Personligen tror jag det är för att man mellan kvartal tre och fyra förra året samt för detta kvartal, helt misslyckats med sina prognoser. Jag tror man som investerare helt enkelt ska ha koll på fordonsindustrin och hur den går. Det är idag deras största segment och därför det som är lättast att titta på.
Något som också berättades var att AQ märker att fler och fler av deras kunder vill att man ska vara med och bygga produkterna. Det här påminner väldigt mycket om Bulten som jag skrev om i januari. Personligen hoppas jag verkligen att det är något som man kan fortsätta göra, eftersom det bör leda till stabilare intäkter och minskad konkurrens.
Sista frågan var, naturligtvis, listbytet. Målet är slutet av 2016, eftersom man idag har för mycket som krävs att man genomför innan dess. Personligen är jag ganska skeptisk till att ändra saker där jag inte ser vad det ger för värde. Jag tror nämligen att jag som nettoköpare vill ha en så låg kurs som möjligt. Aktietorget kostar mindre och är man långsiktig så vill man hellre ha en bra utdelning. Kursen får även för mig gärna vara låg för att jag ska kunna köpa fler aktier och få bättre ränta på dem. På Midcap kommer nog kursen stiga och det utan att leverera något annorlunda.
Värdering av aktien
Enligt tidigare uträkningar har jag konstaterat att jag inte vill betala över P/E 14 för AQ. Det här står jag fast vid, även om räntan gått ned och konjunkturen känns som att den närmar sin topp.
Jag tittar på ett rullande tre till fem år. Jag tycker fem år tar effekten av finanskrisen för hårt och ger inget bra värde. För de senaste fem åren är snittvinsten 5,95. Senaste tre åren är snittvinsten 6,9. Mellantinget är runt 6,5 och därför är min normala intjäningsnivå på just 6,5.
Köpkursen för mig blir alltså 91 kr (14×6,5), men kursen är just nu norr om 120. Aktien är alltså normalvärderad och jag kommer inte öka. Sälja börjar jag nog tänka på runt 160.
Tack för att du delar med dig av erfarenheterna från stämman! Fint bolag, din värderingsmetod verkar klok (själv ser jag dock gärna på långsiktig ROE och P/B). Även P/S och långsiktigt rimliga marginaler kan vara en värderingmetod som jämnar ut konjunktursvängningar.
Låter intressant med större förvärv, får bara hoppas att de inte tar sig vatten över huvudet. Om de kan bli mer involverade i kundernas produktion är det ju väldigt bra, något som bygger konkurrensfördelar.
Stort tack för informationen! Information och analyser om detta bolag är knapphändiga. Jag har köpt in mig för några månader sedan och betraktar mig som en väldigt långsiktig ägare och vill gärna veta allt om bolagen jag äger. Tack för att du gör det här!
Kul att du var på stämman! Kommer ihåg att det var någon investerare på scen under Avanza Forum 2011 som tipsade om AQ. Då hade det väl P/E 8 och kostade runt 50-60 kr om jag minns rätt. Då minns jag att marknaden ifrågasatte listan man var noterade på och att de inte hade några konkurrensfördelar utan var en ”simpel” underleverantör. Men bolaget är välskött och värden liksom kurs har tuffat på sen dess. Dessvärre köpte jag själv aldrig aktien :)
Tack, Aq är alltid värt att höra mer om.
Mycket läsvärt! Tack!
Tänkte på två detaljer från min inläsning av bolaget i julas. Det ena är känsligheten för industriproduktionen (även om AQ brukar klara nedsidan riktigt bra). Den andra var att det som verkade vara bolagets verkliga specialitet – kvalitetsstyrning – inte berördes så mycket av ledningen (i din genomgång). Vore intressant att veta om deras mycket goda rykte håller i sig även när en hel del outsourcas. Både Indien och Kina verkar inte helt enkla att hålla produktionen på svenska bolags kvalitetskrav.
Gottodix: De pratade om att kvalitén hade ökat under året och hade utvidgat sitt sätt att jobba med det. En anställd (ung, svensk ingenjör) berättade kort om hur de jobbade med det och det verkade spontant som att man börjar ha en bra process med det.
Är det verkligen bra att AQ skall ha en treasury avdelning? Skall de ha en kille som försöker hitta nägra % större avkastning på kassan? Jag tycker det är bättre om den nya finanschefan tar hand om detta…
Marcus: Nu underskattar du vad en Treasury-avdelning kan åstadkomma! De kommer se till att valutaflödena in täcker valutaflöden ut, sätta upp en bra bankstruktur med cashpooler så att man slipper växla mellan bolagen, minska risken i större kontrakt genom valutasäkringar (beroende på vilken policy man sätter) och så vidare. Den nya CFO verkar vara en driftig kvinna (gillade hennes driv på årsstämman och hon tog plats i positiva ordalag) men jag tror att hon har alldeles för mycket att göra som det är. Hon kommer självklart vara den som godkänner deras finansiella policies. Så jag tror Treasury-avdelningen kommer att spara åtskilliga miljoner och tjänat in sig själva efter två månader :-)