Svenskt eller koreanskt stål? SSAB vs. POSCO

Tags , , , Posted on 6 oktober, 2013Categories SSAB

11 thoughts on “Svenskt eller koreanskt stål? SSAB vs. POSCO”

 1. HTT,
  Ja visst är det. jag vet inte om jag skrev det, men du känner säkert till att Warren Buffett köpte en del POSCO för ganska många år sedan (kring 2006 har jag för mig?). Sedan dess har det inte hänt sådär supermycket med börskursen men bolaget har ökat omsättningen och stärkt sina positioner rejält. Marknaden verkar dock vara livrädd för att Kina brakar ihop och jag är också lite skeptisk.

  Det lär komma en separat analys av POSCO under året, för jag tycker också att det är högintressant! Branschen blöder men POSCO klarar sig bättre än de flesta vilket tyder på konkurrensfördelar jämfört med konkurrenterna. Bolag med konkurrensfördelar i krisbranscher, som handlas till nedtryckta priser är mina favoritbolag!

 2. Jag har en brutalt icke-PK liknelse med paralympics som jag inte riktigt vågar kommentera med.

  Men för mig är problemet med POSCO att de vinner i en gren som inte är särskilt lönsam att vara bäst i. Eller rättare sagt, POSCO tjänar pengar trots att branschen inte är lönsam för andra men kan vid en lågkonjunktur trilla dit rejält själva också.

 3. Aktieingenjören,
  Ja det handlar inte bara om att vara bäst i klassen, utan att vara bra jämfört med de andra klasserna också.

  De senaste fem åren har det inte direkt varit samma högkonjunktur, eller låt mig säga ”positiva stämning” som när hybrisen senast rådde, fram till ca 2007. Detta har stålbolag runt hela världen känt av. SSAB visar förluster, ArcelorMittal stänger stålverk osv. POSCO däremot har utnyttjat krisen till att förvärva och expandera på en svag marknad. Detta trots vikande marginaler då POSCO trots inte alls verkar på någon isolerad ö, utan exporterar stål till bilindustrin som skeppar till EU och USA i kris.

  Det kan säkert bli dystrare stämning även borta i Asien, men över tid förväntar jag mig högre marginaler än i nuläget. Alternativt har jag köpt till P/E 13 vilket inte är något fynd men värderingen innehåller inte heller några H&M-förväntningar vid 280 kr.

  Om konjunkturen försämras ytterligare lär vi få se en massdöd av stålbolag, men POSCO blir knappast ett av dem utan kan istället gå stärkta ur krisen.

 4. Jag drar i princip samma slutsats som du. Posco är bästa köpet inom branschen. Jag ser Posco som en typ av ”köp solhattar på hösten” köp. Det är ju höst för stålindustrin, på samma sätt som t.ex. var/är/på väg att bli för rederier, gruvutrustning, kväveindustri m.fl. Rederierna verkar ju på bättringsvägen nu vilket bl.a.märks på Baltic Dry Index samt Wilh. Wilhelmses höjda värdering. Gruvutrustningsindustrin ser minskad orderingång och kväveindsutrin förväntas tjäna mindre pengar för säsongen som kommer.

  Som en amatör och hobbyinvesterare med begränsad tillgång på både tid och kapital får man dock välja sina ”strider”. Det går ju inte köpa i allt. Jag har avstått från köp till förmån till annat, men visst hade jag kunnat tänka mig Posco i portföljen.

 5. Intressanta tankar. Har själv följt SSAB ett antal år nu och visst är stålbadet en utdragen historia som aldrig tycks sluta.

  Den anledningen som gör att jag köper SSAB är just risken i Kina. Framförallt är de politiska risken betydligt högre där. Dock tycker jag POSCO är ett bra köp efter din analys här.

  Skrev faktiskt nyss ett inlägg om SSAB http://investerarens.se/reflektioner-kring-ssab/

  Mvh
  Investeraren

 6. Kenny,
  Exakt! Detta känns som ett typexempel där marknaden överreagerar. ROEn som vacklar de senaste par åren ger oss ett fint köpe-tillfälle i ett företag med tydliga vallgravar. Jag tycker detta är ett lysande case där vi måste hålla oss objektiva och lita till vår bedömning av det enskilda företaget. Vi företagsekonomer kan ju inte ta med världskonjunkturen i våra analyser, eller hur? :) Jag har i alla fall tryckt på köpknappen..

 7. Spartacus,
  Det är bara att instämma! Jag har inte satt mig in i detalj i något av de bolag du har valt, men visst är det vid en snabb anblick lätt att se att det är liknande typer av fall där det är konjunkturberoende bolag. Det är lika lätt att konstatera att vi inte är på toppen av konjunkturen, men hur nära botten är desto knepigare att veta. Någon gång vänder det däremot…

  Investeraren,
  Även om stålmarknaden till viss del är lokal så kommer ju SSAB också att drabbas om/när det krisar i Kina i och med att stålpriset dyker. Men visst är SSAB mer beroende av Europa, något som idag talar mot SSAB men som när vändningen kommer kan bli en fördel. På sikt är det dock i Kina och Asien som den stora efterfrågan kommer att finnas på grund av den stora befolkningsökningen och urbaniseringen. SSAB gör också sitt bästa för att öka fokus mot Asien, men minns jag rätt från årsredovisningen har de väl 5-6 % av sin omsättning i Asien i nuläget.

  Jag säger ju för övrigt inte att SSAB är ett dåligt köp, men jag ser större kvalitéer i POSCO och med likvärdig värdering skippar jag SSAB :-)

  HTT,
  Ja, antingen överreagerar marknaden eller så har marknaden rätt men med en för kort tidshorisont! Eller så har vi fel…

  Som tumregel antar jag att det borde ljusna inom 3-5 år och i sådana fall är det ett mycket bra köpläge nu! Jag har också tryckt på köpknappen och utlovar därmed ett utförligare inlägg om bolaget så småningom.

  Jag har ju för övrigt läst hela 3 högskolepoäng ”företagsekonomi för civilingenjörer”, så jag tackar för benämningen ”företagsekonom” ;-) Men visst, min uppfattning är också att man inte kan blanda in för mycket makro i det hela, utan man måste se till företagsspecifika faktorer. Om världsekonomin skulle totalhaverera är det det inte bara stålbolag som får problem…

 8. Lite trist att man sålde ut treasury shares häromveckan till dessa priser. Möjligen hintar det om att man kan komma att sälja ut ytterligare aktier vad det lider ifall konjunkturen inte vänder på ett tag än. Man har ju fortfarande en hel del nyinvesteringar att plöja in mer pengar i framöver och det blir ju förstås större över att odishaprojektet nu faktiskt verkar komma igång i början av nästa år.

  Credit ratingen är förstås viktig, men tröskeln för vilken lönsamhet som krävs på nya projekt för att det ska vara värt att späda ut aktieägarna för att finansiera dem känns oöverstigligt hög.

  Nu föreställde jag mig aldrig att Posco skulle vara perfekta kapitalallokerare på något sätt men det hindrar ju inte att det irriterar att man ger utdelning samtidigt som man säljer av treasury shares till väldigt låga priser (en ren skatteförlust för ägarna) och sedan satsar dessa pengarna på nya projekt som det är föga troligt ger samma typ av avkastning som den egna aktien till nuvarande nivåer.

 9. gilmour,
  Det hade jag inte koll på, men det låter inte optimalt. Det kan verka enkelt för en lekman att hävda att något i följande stil är klokt: återköp och makulera aktier om P/B<1, annars dela ut pengar. Det verkar inte vara lika självklart för många bolag och Posco gör alltså tvärt om. Irriterande, men så länge det inte trycks nya aktier (till för låga priser) så är det åtminstone ingen katastrof och om det är rätt eller fel drag att nyinvestera kraftigt nu återstår väl att se. Men som du säger är det föga troligt att det ger bättre avkastning än att köpa den egna aktien.

  Fördelen med SSAB jämfört med Posco är väl för övrigt att ägarbilden är mycket bättre i SSAB. Kanske hade SSAB inte gjort en liknande manöver, fast då gör SSAB vettvilliga förvärv istället...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *