Fortum i Ryssland del 3: OAO Fortums olönsamma fossilkraftverk och kapacitetsersättningen

Tags , , , Posted on 17 april, 2012Categories Fortum

6 thoughts on “Fortum i Ryssland del 3: OAO Fortums olönsamma fossilkraftverk och kapacitetsersättningen”

 1. Hej,

  Tack för en fin och intressant blogserie! Faktiskt aningen oroväckande med hela Rysslands satsningen. Ledningen borde eventuellt ännu en gång ha repeterat innebörden av begreppet ”lönsam/olönsam tillväxt”.

  ”Tabellen ovan visar att med dessa förutsättningar så ökar intäkterna i €/MWh med ca 33 % från 2011.”

  Om jag förstod rätt så kommer denna beräknade ökning mer eller mindre helt från subventioner till ny kapacitet, eller?

 2. Tomahawk;
  Ja du förstod rätt. Hela ökningen kommer från subventioner och det är oroväckande nog en förutsättning för lönsamhet. På en gynnsam marknad kan man möjligen öka marginalerna på själva elförsäljningen något (om inte annat för att de fasta kostnaderna minskar i andel av totala kostnaderna vid ökande elpriser) men det vet jag inte om man ska hoppas för mycket på. Det är ungefär samma situation som för vindkraften här i Sverige som baserar sin lönsamhet på elcertifikatsystemet, som dock verkar mycket stabilare än det ryska subventionsssystemet med kapacitetsersättning.Elcertifikatsystemet bekostas ju av oss elkunder och ska finnas kvar till minst 2030. Om det ryska systemet visar sig bli för dyrt kanske man drar ner på eller skrotar kapacitetsersättningarna. Syftet med kapacitetsersättningarna var att locka investerare och 2014 är investeringarna genomförda vilket lite cyniskt sett medför att syftet att fortsätta betala ut kapacitetsersättning inte längre finns.

 3. Tusen tack för serien om Fortums ryska investeringar Kenny!!

  Vilket jobb du gjort, det är verkligen uppskattat. Har funderat på att investera i Fortum, men har inte fått grepp på Rysslandsdelen av företaget och ogillar mut- och korruptionsrisk som föreligger i samband med politiska beslut. Utifrån dina utläggningar och beräkningar känns Fortum betydligt mindre intressant.

  Detta eftersom tillväxten troligen fortsatt kommer att vara stagnerad samtidigt som lånen ökar kraftigt, utdelningen kan tvingas sänkas och politiska samt miljömässiga risker ökar.

  Finns troligtvis bättre aktier inom detta segment, någon med förslag får gärna dela med sig? Har kikat lite på E.ON och RWE.

  Tack återigen och ha en fortsatt bra vecka!

  Mvh
  Eddie

 4. Eddie;
  Kul att du gillar inläggen :-)

  Allt jag har skrivit om Fortum på sistone har blivit av typen ”kill your darlings” men det beror på att det inte har kommit några goda nyheter för bolaget de senaste åren och Rysslandssatsningen är inget undantag. Det finns i princip inga positiva triggers för bolaget utan allt oväntat som kan ske är risker. Som du säger så är tillväxten på elmarknaden stagnerad. Fortum själva tror att den nordiska marknaden växer ca 1 % per år, vilket inte är något att tala om.

  Därmed inte sagt att Fortum är ett dåligt bolag, men man ska nog vara medveten om riskerna och inte betala för mycket. Upp till 13-15 EUR kan jag nog tänka mig är rimligt baserat på en uppskattad normalintjäning om 1,5 EUR/aktie och en låg tillväxt.

  De andra kraftbolagen har jag bara tittat översiktligt på (det finns några jämförelser här på bloggen) men de kan vara värda en närmare titt. Problemet med RWE som jag minns det är en svag finansiell ställning och de gjorde eller planerade nyemission nyligen. EON innebär i princip en investering i kol och gas. Min lista över intressanta bolag att titta närmare på är tyvärr allt för lång men jag ska nog knåpa ihop något mer i framtiden :-)

 5. Tack för dina förtydliganden, bekräftar bilden jag fick från dina analyser :)

  Fortum till 13-14€ kanske inte är helt omöjligt om vi får en negativ trend på marknaden och just Fortums inte särskilt imponerande Rysslandsinvesteringar blir uppmärksammade.

  Tack för infon! Ser fram emot kommande analyser när du har tid :)

 6. Eddie;
  Förhoppningsvis så sjunker kursen dit :-) Fortum har trots allt en riktigt fin verksamhet i Norden med mycket vattenkraft och kärnkraft. De tyska bolagen (och Vattenfall) har ju drabbats hårt av den tyska kärnkraftens nedläggning, något som Fortum inte alls märker av (utan snarare gynnas av…).

  Den tidigare jämförelsen mellan kraftbolag visade att tjeckiska CEZ också såg attraktivt ut. Det finns säkert amerikanska bolag som är värda att titta på också (typ Exelon).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *