Därför fastnade jag för värdeinvestering och trista värdeaktier – om självkännedom och personlighetstyper

Tags , Posted on 1 november, 2017Categories Investeringsfilosofi

7 thoughts on “Därför fastnade jag för värdeinvestering och trista värdeaktier – om självkännedom och personlighetstyper”

 1. Det är sjukt kul om du kommer tillbaka till bloggosfären och just personlighetstypen är nog en viktig del av min glädje. Jag håller nämligen inte riktigt med dig om din positiva syn på olika personlighetstyper som aktieinvesterare.

  Mer specifikt oroar jag mig för att flyktiga och nonchalanta ”motivators” nu drar sig till aktiesparande och personlig ekonomi. Jag vet att Lundaluppen också har reagerat på dagstidningars val av experter som bara har några månaders erfarenhet av investeringar vilket jag missat. Däremot får jag lite ont i magen när en seriös aktör som EFN valde att intervjua en expert som bidrog med en analys som verkar ha bestått i att hon lyssnat på introreklamen till Börspodden: https://twitter.com/LendifySE/statuses/915482574671278080

  Som jag ser det bidrar sådana individer till en farlig hausse då de är djärva nog att kasta sig in i något som ser attraktivt ut och även drar med sig andra. Att de förstör sitt eget rykte bryr jag mig inte så mycket om men jag tycker det är synd om de personer som dras med i haussen och antagligen kommer att förlora rejält med pengar när de säljer i nästa nedgång.

 2. Håller med i allt!
  Det var någonstans här, när man vart medveten om detta, som man insåg hur meningslöst det är att rekommendera bolag till individer, man inte har en mycket ingående kunskap om!

  Rätt bolag för en är helt fel för en annan!

 3. Tack för din kommentar kalle, det var länge sen sist nu! :-)

  Javisst. Det är såklart intressant att utbyta tankar med olika typer av människor och vidga sina vyer. Samtidigt kanske det är bra att fokusera och snäva in sig ordentligt i sin nisch!

 4. Hej Aktieingenjören!

  Hehe, just denna gång var jag inte ute efter att provocera och kanske var jag onödigt diplomatisk ;-) Skämt åsido, det finns även bra strategier och dåliga strategier. Det farligaste är att tro att man har en bra strategi som i själva verket innebär extrem risk. Ungefär som Lendify som du beskriver, det kommer med hög sannolikhet att sluta med tårar för de som investerar eller lånar ut sina surt förvärvade.

  Jag håller med om att haussen är ganska långt gången och att det är vissa faktorer som måste finnas för att det ska vara intressant för den stora massan som springer fort åt samma håll medan andra sköldpaddor som vi sakta gnetar framåt. Alla måste vi lära oss den hårda vägen och det har både du och jag gjort för att förhoppningsvis bli bättre och tänka oss för ännu mer noga nästa gång det beger sig…

  Vi får se vilken aktivitetsnivå jag hamnar på efter årsskiftet! På återseende :-)

 5. Riktigt bra inlägg, gick precis i tankarna om att skriva om olika investerartyper och detta var guld för det. Själv har jag länge haft svårt med tillväxtinvestering trots att jag länge försökt mig på att förstå detta. Men också för att jag sett hur dåliga resultat bolag med höga P/E-tal och hur tillväxt oftast återgår till medelvärdet.

  Trots det finns det uppenbarligen personer som lyckas med att identifiera bolag som lyckas växa explosivt, bland annat Evolution Gaming som Martin skrev om här på Aktiefokus idag. Jag har svårt allmänt att se hur man kan räkna hem en sådan investering, där ett P/E på 40 förutsätter en tillväxt på 20 % per år kommande tio år utifrån en simpel DCF modell (något som ett fåtal bolag lyckas med). Men är man insatt och snabbfotad så kanske det är en investering man lätt kan räkna hem. Men som du säger, det kräver en viss sorts personlighet.

  Man får inse sina begränsningar och vad man passar för. Även som kvantitativ investerare gäller det att hitta en strategi som man är nöjd med och investerar i bolag man annars skulle investerat i. Kan nämnas att många av bolagen som jag har i min portfölj är bolag jag skulle valt utifrån aktiv stock-picking, i alla fall efter att läst all den litteraturen som jag gjort. Stor del av de bolag jag valde när jag investerade ”aktivt” var utifrån samma princip.

 6. Bra inlägg! Jag håller helt med så när som på ett tillägg. I att känna sig själv (helt rätt att det är oerhört viktigt) tror jag också ligger att kunna förstå fördelen med andras perspektiv. I frågan om investeringar kan det till exempel handla om att som defensiv värdeinvesterare kunna förstå hur, säg, en entreprenör eller en trader tänker. Så jag skulle vilja lägga till värdet av att även försöka förstå och ta på allvar hur andra tänker till din lista. Själv hamnar jag för övrigt längst ner i hörnet på producerrutan när jag arbetslivet gjort testet ovan några gånger.

 7. Tack för ett bra tillägg Gottodix! Jag försöker tänka i de banorna ibland och inser att jag har missat många lägen för att jag inte har tänkt så.

  Med tanke på den mängd material du producerar, till den kvalitet du åstadkommer, förstår jag att du hör hemma där nere i det röda hörnet ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *