Det tog bara en dag efter mitt uppdateringsinlägg om Insr (f.d. Vardia), som resonerade om att balansräkningen var för klen, innan nyemissionen kom. Mycket av den skepsis som jag lyfte fram i inlägget byggde på att det behövdes ännu mer pengar och det som nu har hänt måste ses som positivt för Insr.
Nyemission igen
Insr trycker 18 miljoner nya aktier för 7 NOK per aktie vilket ger 126 MNOK i kassan. Till skillnad mot tidigare nyemissioner med stora rabatter blev nu priset 2 % högre än stängningskursen dagen innan. Nyemission till premie händer inte allt för ofta, utom när Öresund är med i bilden, och har visst signalvärde. Insr ska även ge ut ytterligare 4 miljoner aktier till befintliga ägare för 7 NOK per aktie vilket inbringar ytterligare 28 MNOK. Totalt får man, före emissionskostnader, in 154 MNOK vilket efter emissionskostnader landar på 145-150 MNOK.
Innan nyemissionen hade bolaget ett solvenskapital på ungefär 195 MNOK jämfört med kravet på ca 130 MNOK och efter emissionen kommer man att landa på säg 340 MNOK. God marginal till kravet, med andra ord men man planerar att använda pengarna…
Efter nyemissionen planerar man att minska återförsäkringen vilket, om skadorna hålls på en rimlig nivå, ökar lönsamheten. En hög återförsäkring ger en låg hävstång på skadeutfallet och därmed innebär en minskning det omvända; en högre hävstång på skadeutfallet. Om skadeutfallet artar sig framöver bidrar detta alltså positivt till resultatet.
Samtidigt verkar det också med hävstång på solvenskravet. Insr har i nuläget 75 % återförsäkring och med det nya kapitalet kan man väldigt grovt, om man går break even från och med nu, gå ned till 50 % återförsäkring. Det skulle innebära en dubbling av solvenskravet till 260 MNOK och givet målet på 130 % solvenstäckning räcker pengarna precis till det. Var Insr lägger sig återstår att se, men troligen i intervallet 50-60 % återförsäkring.
I och med nyemissionen ökar antalet aktier i Insr från 45 miljoner till 67 miljoner och börsvärdet vid kurs 7,15 NOK är därmed 480 MNOK. Försäkringsportföljens värde är 719 MNOK vilket innebär att marknaden värderar portföljen till 2/3 av dess omsättning. De stora försäkringsbolagen värderas till åtminstone 2-3 gånger omsättningen men med lönsammare portföljer.
Eget kapital var vid Q3 ungefär 120 MNOK (varav 80 MNOK goodwill) och vid Q4 har man tappat åtminstone 30 MNOK av detta. 90 MNOK plus nyemissionen på 145 MNOK ger ett eget kapital på 235 MNOK. Bolaget värderas alltså till det dubbla egna kapitalet jämfört med de stora bolagen som värderas till 3-4 gånger eget kapital. Om man rensar för goodwill (vars värde i Insr:s fall borde vara svårt att försvara) är värderingen 3 x eget kapital vilket är i linje med Gjensidige och Protector.
Värderingen mot försäkringsportföljen ser alltså fortsatt låg ut medan värderingen av det egna kapitalet är i linje med de större och lönsammare konkurrenterna.
Öresund ny storägare och stora insiderköp
Så till det mest intressanta, nämligen att Öresund går in som tydlig huvudägare i Insr. Öresund tog 6 miljoner av aktierna och går således in med 42 MNOK vilket motsvarar ungefär 0,7 % av deras totala substansvärde på 5700 MSEK. Nu äger Öresund 10,1 miljoner aktier värda 77 MNOK vilket är ungefär 1,4 % av Öresunds portfölj. Det kan jämföras med innehavet i MQ värt drygt 200 MSEK eller Nordax, Scandi Standard och Catena Media värda ca 300 MSEK. Nu äger Öresund 16 % av Vardia och är därmed en tydlig storägare. Man har fått tillstånd från Finanstilsynet att äga upp till 19,9 %.
Innehavet är med andra ord inte försumbart för Öresund, men det är ett litet innehav. Det är inget Bilia eller Fabege. Däremot har vi tidigare sett nyemission i Bilia för tio år sedan med premie mot marknadsvärdet och det slutade ju bra den gången…
Även andra insiders deltar i nyemissionen och de flesta försvarar eller ökar sin ägarandel, se tabell nedan.
Som framgår av tabellen är det bara styrelseordförande Åge Korsvold som inte försvarar ägarandelen. Antal aktier ökar med 40-50 % beroende på om den andra kompletterande nyemissionen på 4 miljoner aktier genomförs eller inte. Alla utom Korsvold ökar sitt ägande med mer än 50 % men det verkligt signifikanta från tabellen är naturligtvis Öresunds stora köp. Även vd Espen Husstads köp är hyggligt stort medan man t.ex. inte ska dra på för stora växlar att Ragnhild Wiborg köper aktier för 200 000 kr.
Hur ska man då tolka allt detta?
Sammantaget är det svårt att tolka allt detta på ett annat sätt än att det är positivt för Insr. Insiders som redan vet hur Q4 och stor del av Q1 har gått tror uppenbarligen på bolaget.
Q4 kommer knappast att bli bra eftersom nyemissionen behövs och då man har tappat 30 MNOK i solvenskapital under kvartalet. Däremot är det möjligt att Q1 blir bättre om de stora kostnadsbesparingarna börjar synas i resultatet (stängning av 3 av 4 kontor) samtidigt som rensningen av dåliga risker samt prishöjningar börjar slå igenom bland intäkterna vilket ska synas i en förbättrad skadeprocent. I kombination med minskad återförsäkring skulle det i så fall ge ytterligare en skjuts för resultatet.
Ungefär så borde åtminstone insiders och Öresund se på caset nu. Om Insr lyckas återstår att se. Ännu har Insr/Vardia inte gått med vinst på kvartalsbasis (om man bortser från kvartalet med avyttringen av den svenska delen av bolaget) men ska man tro Qviberg och gänget i Öresund och Insr:s insiders så kommer vändningen nu. Själv vet jag inte riktigt vad jag tror. Jag tycker att den nya ledningen inte har kommit särskilt långt på 1,5 år, men kanske är det helt enkelt så lång tid det tar att vända och laga ett sjunkande skepp. Jag är betydligt mer positiv nu än för några dagar sedan då balansräkningen spökade och tycker det är fortsatt väldigt intressant att följa utvecklingen i Insr för att se var den här sagan kommer att sluta.