Brexit, brus och förbannat fredagssvammel

Tags , , Posted on 17 juni, 2016Categories Investeringsfilosofi

17 thoughts on “Brexit, brus och förbannat fredagssvammel”

 1. Jag kommer ihåg förra sommaren. Då kändes det också hopplöst men visade sig vara en bra tid för small cap att investera vilket gjorde det lite olyckligt att jag inte konverterade Inission från noteringsspekulation till riktigt innehav.

  Men i år tror jag att jag lyckats stänga ute oron mer effektivt. Jag har precis ökat i Judges Scientific enligt plan och vi får se om jag får in ytterligare ett bolag i portföljen inom kort.

 2. Alltid är det något som är osäkert. Det kan man vara säker på, men hösten 2011 tyckte jag faktiskt var lite mer kittlande än nu. Finanskrisken var nära i minne och skuldkrisen skulle slå till i Europa med full kraft… Det är ju också ett vanligt psykologiskt dilemma – att närtida händelser påverkar omvärldsuppfattningen mer än avlägsna.

 3. I det här fallet beror det nog på att England är 1 av Europas stormakter tillsammans med Tyskland och Frankrike. Det är känsligt om de plötsligt vill lämna. Hade det varit ett fattigt problemland hade ingen brytt sig eller oroat sig. Detta sänder liksom ett signalvärde. Det är lite som ”Vi har varit en stormakt en gång i tiden, vi klarar oss själva”. Lite som att gå tillbaka i tiden. EU var ju till för att förenkla handel, jobb och studier utomlands, fredsbevarande syfte och en mängd andra saker. Det är ungefär som om någon av de tyngsta staterna i Nato skulle vilja lämna.

  Däremot håller jag med om att de är svårt om inte omöjligt att veta hur det kommer och påverka både företag i England som exporterar och andra som exporterar till England. Det allra bästa för att få lugn och ro fram till presidentvalet i USA vore givetvis om de stannar kvar. Blir det inte så , kommer det bli en seg lång utdragen process för att se hur en exit ska vara. Vi får se. Generellt över tid har ju ofta affärer varit starkare än politik. Så jag tror att britterna inte ska oroa sig för cidern. Den kommer de nog få dricka ändå. Och blankning med Kopparbergs vore inte roligt. Ungefär lika dumt som att tippa att Erik Selin ska få dålig privatekonomi…

 4. Kenny,

  Jag kan bara hålla med i allt du skriver. Har visserligen bänkat dig i min bloggelva, men jag vet samtidigt att du är en man för de stora arenorna. Har tagit upp dessa tankar tidigare. Det finns alltid något att oroa sig för. Blir det en Bremain så väntar den amerikanska presidentvalskampanjen. Oron över en Trump seger antar pyramidala mått. Svenska journalister älskar ju dessa kampanjer i USA som stora barn. Finns tysk inrikes politik överhuvudtaget? Landet är väl vår största handelspartner.

  Minns någon vilket katastrof det skulle bli om vi inte gick med i EMU? Grekexit? Jag hoppas på en Brexit. Processen kommer att ta år att genomföra, det kommer att sätta press på EU byråkratin. Press på en rättvisare fördelning av ansvar inom regionen.

  Veckans kaka måste dock gå till Katrine Marcal Aftonbladets Londonbaserade kröniker som beskriver de som beskriver förespråkarna för en Brexit som ”en lös allians av nyimperialister, marknadsfundamentalister och rasister”. Märk väl på slutet kom det rasister.

  Ha det bäst

  Lars

 5. Prenumererade med fel mejladress.

  Gällande Brexit tycker jag det är talande att Putin, Donald Trump och the Sun alla är rörande överens om att en Brexit är bäst. Däremot tror jag inte på att det blir någon finansiell härdsmälta om de lämnar utan oroar mig mer för långsiktiga strukturella effekter då Frankrike och Tyskland blir mer dominerande.

 6. @Aktieingenjören

  Ja då är man väl Putinist då. Kanske till och med nyimperialist, fundamentalistisk marknadsekonom vem vet kanske rasist också. Jag tycker det är fantastiskt att en person som presenterar sig som Londonbaserad krönikör kan beskriva halva befolkningen i Storbritannien i termer av rasist och nyimperialist.

  @Analysera Mera

  Där kom det. Presidentvalet i USA. Jag bryr mig inte ett dugg om detta val tror att amerikanarna kan klara det på ett alldeles utmärkt sätt själva. För den svensk som vill oroa sig över sakernas tillstånd går det bra att börja i Sverige. En regering som inte regerar. En opposition som inte opponerar. Sist jag såg en nyhetssändning pågick en diskussion om vem som skulle gå i pride paraden, och vem som gjorde klokast i att stanna hemma.

  Med vänlig hälsning

  Lars

 7. Bra skrivet Kenny och även jag håller med i det mesta du skriver.

  Den här typen av händelser är positiva för alla oss som investerar långsiktigt eftersom det skapar så mycket oro = många vill sälja för att bli av med osäkerheten. Då dyker det också upp köptillfällen och så länge man kan behålla inställningen och den mentala inställningen som du skriver om är chanserna goda att bli en vinnare när allt blåst över. För blåsa över, ja det kommer det att göra.

  Min gissning är att nästa vecka kan komma att bjuda på många spännande köptillfällen. Jag kommer definitivt att vara redo för ytterligare köp.

 8. @Lars

  Donald Trump, Vladimir Putin och The Sun är knappast Putinister är knappast överens om något av de epiteten du just använde. Så det är en milt sagt överdriven reaktion.

  Däremot uppmuntrar alla tre gärna till kränkta känslostormar hellre än intellektuell debatt. Så det är kanske det som är den minsta gemensamma nämnaren för Brexitförespråkare. Personligen är jag milt sagt skeptisk mot hur EU sköts och tillåts expandera på nationernas bekostnad. Men det bästa sättet att bekämpa det är att Storbritannien tar på sig ledartröjan i kampen för en öppen marknad med minimal byråkrati som EUs huvudmål.

 9. Aktieingenjören,
  Ja kanske är det till och med läge att gå in i brittiska aktier. Oroa sig behöver man dock inte göra. I alla fall inte mer än normalt. Alltid finns det nåt att oroa sig för och det man borde bekymra sig mest över är det man inte har en aning om. Plötsligt händer nåt som man inte ser komma och då blir man tagen med brallorna nere. Det blir man inte av en Brexit.

  ====================================================

  Spartacus,
  Ja, se kommentaren till Aktieingenjören ovan. Troligen bekymrar man sig över fel saker.

  ===========================================================

  Analysera mera,
  Jovars jag är med på tankegångarna, signalvärdet etc. men jag är inte övertygad för en sekund att det skulle bli katastrof även om en Brexit skulle ske och fler länder skulle följa efter. Att EU är så fantastiskt för handel, tillväxt och allt vad man påstår är närmast en dogm som inte ifrågasätts, förutom nu av Storbritannien och i framtiden troligen av fler länder. Att backa bandet och göra något åt problem istället för att gräva en djupare grop tror jag gör gott på sikt.

  Storbritannien kommer inte att isolera sig utan vid Brexit kör man nåt fiffigt avtal och handlar sedan på som vanligt. Jorden kommer fortsätta snurra som den har gjort de senaste fem miljarderna åren.

  ====================================================================

  Lars,
  Tack för det, jag kanske kan hoppa in i 80:e minuten?

  Jag tror inte heller en Brexit eller ett omtag i EU skulle vara negativt. EU-byråkratin är vansinnig och med rationella ögon är det omöjligt att förstå sig på det monster som har skapats. En Brexit skulle vara startskottet till något gott, vilket är ännu ett skäl till att inte oroa sig för Brexit.

  =================================================

  Vägen till frihet,
  Ja blir det rejäla överreaktioner kommer även jag att slå till även om jag min vana trogen sitter fullinvesterad. Jag har kanske blivit avtrubbad men det här med Brexit rör mig inte i ryggen överhuvudtaget och jag ser det närmast som komiskt att investerarkollektivet håller på och oroar sig. Det finns andra, viktigare, saker att bekymra sig över och risken är att de glöms bort på bekostnad av bruset.

 10. Nu känner jag mig som en lämmel på väg till kramkalaset, men ett klockrent inlägg. Instämmer till 100 procent!

  Däremot har jag svårt att förstå många bloggares EM-startelvor, men så kan jag nästan ingenting om fotboll heller… ;-)

  Med vänlig hälsning

  Carolus

 11. Avslutningsvis: Jag tror det är viktigt att göra klart för sig att sysslar man med aktier finns det alltid något att oroa sig för. Bilden är aldrig klar. Brexit, Bremain, och för den delen en Trump seger. Hur kommer ett dollarfall att påverka mina utdelningar från JNJ ett bolag som många i bloggosfären gillar. Att handla med aktier är ju att handla med framtida värden. Det måste alltså alltid finnas ett stort mått av osäkerhet.

  Fast saker och ting ändras inte. Nu går Avanza ut och meddelar att spararna känner av Brexitoron. Man säljer Sverige och Europafonder. Man säljer när det verkligen skall finnas ett intresse att investera. Vi kan ju ta HM som ett exempel. Handlas kring 245kr en direktavkastning på 4%. En förväntningsbild som börjar närma sig noll. Varje gång bolaget presenterar en försäljningssiffra så är det dags för lite HM bashing. Har blivit som rökelsen i templet. Mitt råd: Visa intresse för investeringar i veckan som kommer.

  Soliga Hälsningar

  Lars

 12. Lars,

  Många i bloggosfären visar intresse för H&M (som jag skrev hos Spartacus). Aktien är inte iskall bland Avanzakollektivet, tvärtom. För övrigt gäller ju det triviala påståendet (som alltid): det köps precis lika många aktier som det säljs… Någon fiskar alltid upp H&M oavsett vad aktien står i.

  Det jag läser om ”Brexit/Bremain”, läser jag enbart på grund av ett allmänt ekonomiskt-politiskt intresse. Inte för att försöka lista ut hur det påverkar företagsvärderingar eller min portfölj. Så tror jag de flesta som varit med på marknaden ett tag tänker/agerar (?).

  När man är yngre kanske man dels har den ambitionsnivån, dels tror det är viktigt. Efter att i några år ha dränkts av den strida ström av geopolitiska händelser som alltid sköljer över oss, inser förmodligen de flesta att det är meningslöst brus. Inte ”meningslöst” i betydelsen att det saknar mening eller är oviktigt för människors vardag, men som omöjligt att korrekt ta hänsyn till och få någon slags fördel av i sina investeringsbeslut.

  Hålla kursen är vad som gäller.

  Med vänlig hälsning

  Carolus

 13. Carolus,

  Kan bara hålla med dig. Var visst Jack Bogle som myntade uttrycket Stay the course. Det var det viktigaste investeringsrådet han kunde ge kunderna på Vanguard. Månadssparar man i en fond fortsätt då med det, och bry dig inte om Brexit. Alla tycks ju faktiskt vara i grunden eniga med Kenny.

  Ha det bäst

  Lars

 14. ”Alla tycks ju faktiskt vara i grunden eniga med Kenny.”

  Inte Gottodix… ;-)

  Med vänlig hälsning

  Carolus

 15. Nu röstade britterna ja till Brexit. Då återstår bara de övriga punkterna i listan. Osäkerheten är fortfarande stor. Hittills verkar marknaden ha fått lite blött i brallan och med stort säljtryck från nervösa investerare som ger stora flöden ut från fonder kan det bli ganska skakigt på kort eller medellång sikt. På lång sikt är det naturligtvis fortfarande totalt oväsentligt och jag är skeptisk till att ett ja till Brexit verkligen innebär att Storbritannien lämnar, men man vet aldrig. Den som lever får se och om inte annat är det intressant att betrakta spektaklet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *