Aktiefokus har fått äran att publicera lite artiklar från Analysera Mera. Vi tar självklart emot fler inlägg/krönikor om någon annan läsare vill använda vår blogg för att skriva av sig. Bara att höra av sig på Twitter eller via kontaktformuläret.
söndagen den 22:e december 2013
Jag har tidigare studerat Nobelprisvinnarens kurser i ekonomi på Internet eftersom Yale är ovanliga med att de är otroligt frikostiga med att sprida kvalitetsinformation gratis till resten av världen som inte har råd att betala miljoner i terminsavgifter på fina elitskolor. Robert Shiller är väldigt kunnig inom finansiell ekonomi och fastighetsekonomi och har till och med flera nyckeltal uppkallade efter sig. I den här boken behandlar han bostadsbubblor, prissättning på bostäder genom tiderna, fastighetskrisen i USA i samband med den stora finanskrisen för några år sedan. Han jämför mycket med tidigare lågkonjunkturer och eventuella krascher och han jämför även med andra länder.
Enligt mig verkar det som att Shiller tycker att fastigheter endast bör följa inflationen som de gjort under flera perioder historiskt sett och att det är katastrof att människor spekulerar och gör ”bostadskarriärer”. Att det snarare är bra om fastigheter är billiga och går ner i pris så att människorna har mer pengar över till annat. Problemet är ju dock om fastigheter skulle vara billigt helt plötsligt så är det ju inte kul för alla dem som betalt otroligt mycket och sitter med feta miljonlån. Han kritiserar speciellt storstadsregionerna och deras vansinniga priser.
Han poängterar även att många andra forskare inte tar hänsyn till psykologi och mänskligt flockbeteende och annat utan sitter med sina teoretiska modeller som inte går att använda här. Han trycker även på att samhället måste ta ett större gemensamt ansvar kring ämnet eftersom det är avancerat, råder stor okunskap, det diskuteras sällan, finns få eller dåliga skyddsnät för folk som hamnar i kläm, finns folk som utnyttjar att systemet inte är i balans m.m.
Men enligt mig blir det svårare och svårare att reparera ju mer det skenar. Eftersom övergångsperioden då blir svårare, längre och mer smärtsam. Bankerna nämns inte så mycket i boken men de är ju också en viktig aktör som kan gynnas på kort sikt av mer och mer låneintäkter men sedan förlora om bubblor spricker. Skulle inte bankerna behöva ta av sina egna pengar så blir det samhällets dvs. skattebetalarnas pengar som används för att rensa upp i kriser. Så girighet är bara bra kortsiktigt sedan kan det smälla och då blir räkningen stor.
Boken når verkligen inte i mål. Det är en ren besvikelse. Shiller är en stor forskare, lärare och otroligt kunnig. En av de största genom tiderna inom sina forskningsämnen men hans bok lyckas inte gå på djupet tillräckligt, lyckas inte rangordna problemen tillräckligt noga m.m. Jag blev inte mer klok efter att jag läst boken. Jag fick inga idéer om hur vanliga människor på något sätt kan påverka något och så länge man inte tillhör eliten inom politik eller har stora mängder pengar/kunskap/inflytande så känns det som att man sitter i kläm. Mitt enda råd är att använda sunt förnuft. Köp inte dyra hus med gigantiska lån om ni skulle förlora arbetet/skilja er eller bli sjuka m.m. Köp sådant ni har råd med oavsett om något skulle hända.
Den här perioden med skenande bostadspriser är helt unik om man tittar i ett längre perspektiv. Ju mer priserna stiger desto riskablare blir det…
Shiller har en mängd förslag både på kort och längre sikt för att stabilisera och förbättra marknaden för bostäder men det är inget han kan uträtta själv. Han nämner förslag på flera nya myndigheter, lagändringar, utbildning av allmänheten, bättre informationsspridning på enkelt sätt till alla, att det ska finnas möjligheter på börsen att agera på andra sidan i vågskålen så att det finns alternativ för skeptiska personer att kunna göra något mer än att bara sälja sitt hus om de tycker priserna blivit för höga. Däremot är ju olika typer av finansiella derivat och ”go short” eller annat avancerat och delvis riskabelt också. Han talar även om andra typer av hus och inkomstförsäkringar m.m.
Jag ser en mängd problem med hans idéer. Fler myndigheter=mer byråkrati, Var ska man hitta alla dessa superkunniga personer som ska bygga alla perfekta informationsdatabaser ? Vem har sagt att det inte skapas nya företag och personer som ser möjligheter att fiffla eller tjäna pengar på omställningsfaser eller som ändå lyckas tjäna pengar på obalans på marknaden m.m. (se alla dåliga jobbcoacher eller pensionsrådgivare m.m.)
Det är även svårt för ”vanliga” privatpersoner utan längre forskning i ämnet att bedöma Shillers åsikter eftersom han har ett stort kunskapsövertag.
Det är dock intressant att politikerna på 30-talet gjorde mer, och att det hände en mängd förbättringar för USA efter den ekonomiska baksmällan. Så det kan komma bra saker ur kriser. Synd att det måste gå så långt istället för att ständigt jobba förebyggande.
Men girigheten och att folk bara ser en kurva som pekar uppåt och tror att den alltid ska fortsätta är ett problem som inga forskare eller teorier kan reda ut. Det är inte som i kemi/fysik/biologi eftersom det inte går att upprepa försöken med samma resultat då flera sidofaktorer ständigt ändras som är svåra att förutse hur de påverkar totalen.
Ansvarsfördelning/ekonomi/praktisk tillämpning är alltid ett stort problem när stora problem ska lösas.
Det är dock intressant att få reda på vilka problem som skett historiskt sett och vilka lösningar som fungerat bäst, vilka ekonomer och politiker som haft mer rätt och vilka som misslyckats totalt trots att de varit envisa att hävda att de haft rätt och varit mest allmänbildade inom området.
Här kommer en artikel på samma tema också.
http://www.stockholmsfria.se/artikel/123025