Nasdaq IT-bubbla ? (13 feb 2014)

Tags , Posted on 3 maj, 2016Categories Krönika

2 thoughts on “Nasdaq IT-bubbla ? (13 feb 2014)”

 1. 2016-05-03
  Kommentarer om läget idag och hur jag tänker efter läst min gamla artikel.

  1. Fortfarande ett mycket relevant ämne. Bolagen har växt men vissa av dem har fortfarande stora problem med lönsamheten och har höga PE-tal eller negativa PE. Dock så har Amazon breddat sig ännu mer och gör att jag tror på dem mer och mer, FB har förbättrat sig mycket också. Linkedin är jag oinsatt i, Twitter har många problem. Netflix har en bra tjänst men det kostar att fixa bra innehåll.

  2. Jag nämner mycket värde/gamla tråkbolag. Idag så investerar jag mindre i sådana bolag eftersom de ofta är så pass dyra att man underpresterar emot index men betalar väldigt högt PE samtidigt som flera stora bolag i USA som tidigare var kända just för att aldrig ha problem (WMT,KO) osv. faktiskt haft några av sina tuffaste år i modern tid. När det gäller MCD så har även de haft det tufft men börjat lite återhämtning med sin frukost. Jag föredrar stark tillväxt med PE 20-25, tycker det är farligare med PE på 100 och uppåt fortfarande. Och när det gäller värdebolag med tillväxt under 10 %, snarare 0% så ska man inte betala över PE 15, definitivt inte PE 25 som många gör i USA för sådant.

  3. Amazon,Facebook och andra bolag bedöms inte efter PE de är immuna. Speciellt Amazon efter år av dålig lönsamhet. Det handlar om att de ska kunna spendera sig förbi de andra för att ta marknadsandelar, nästan dopning och lite trist. Så länge investerarna gillar det så kommer PE inte vara så intressant här. Utan handlar mer om vilka nyheter och användarantal m.m. andra typer av nyckeltal.

  4. När det gäller förvaltare som tar hög risk så är det ännu mer relevant än när jag skrev texten. 2015 var ett av de sämsta åren genom tiderna för många ”gurus” och då tänker jag på ett 20-tal fonder och inte bara på dem som handlade i Valeant. Det gick åt helvete i en mängd bolag som de trodde på (sol,olja m.m.) Flera fonder fick lägga ner, några fick skämmas, andra är bara som Ackman (tror han är nr 1 alltid).

 2. Bra inlägg som fortfarande är aktuellt. Kan rekommendera en video som Monish Prabai la upp vid årsskiftet på samma tema: https://www.youtube.com/watch?v=K-NXDCXzrao. Där snackar han om bolag som ”taken out and shot” och man kan se det bland annat i Twitter och LinkedIn där verkligheten kommit ikapp. Vi får se när liknande händer i de andra bolagen. Värderingarna där är ju enorma och de utgör i dagsläget bland världens största bolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *