
Aktiefokus har fått äran att publicera ytterligare en krönika från Analysera Mera. Vi tar självklart emot fler inlägg/krönikor om någon annan läsare vill använda vår blogg för att skriva av sig. Bara att höra av sig på Twitter eller via kontaktformuläret.
Det finns en mängd olika anledningar till varför jag tycker att man endast bör ha en liten del av sin portfölj i USA (eller ingen alls). Den svenska aktiemarknaden är den bästa genom tiderna enligt viss statistik och i annan statistik förekommer den åtminstone väldigt högt upp (ofta bättre än USA).
Den svenska aktiemarknaden är lättare av flera anledningar. Det finns färre bolag. Årsredovisningarna är betydligt roligare och lättare att läsa än de i USA. Det beror främst på utformningen och mindre på språket. De amerikanska innehåller oerhört mycket text och det ser ut som texten kom ifrån 1989 eller något sådant. Inga fina teckensnitt, få bilder, ingen personlig känsla o.s.v. Det är oerhört trist att ta sig igenom en sådan. Det ger dessutom otroligt lite.
USA redovisar ofta siffrorna på två sätt vilket ger två olika resultat när man mäter vinst per aktie och liknande. Otroligt förvirrande. Speciellt när det är stora skillnader. GAAP VS Non-GAAP. Företagen vill ju alltid framhäva det bättre resultatet och hänvisar ofta till specialkostnader eller engångsposter av olika slag. Tyvärr så återkommer det hela tiden kostnader av den här typen så att det inte längre finns något normalläge. Vissa har även väldigt stora program där de trycker nya aktier eller det finns olika aktieslag och liknande. Så det är oerhört svårt att ha full koll.
Ledning och styrelse i USA är oftast urtrista och helt meningslösa att lyssna till. Det är alltid ett lysande kvartal om vinsterna ökar med 2 % eller om de ökar med 5 % trots att de ökade med 20 % året innan.
Som svensk är största skillnaden till positiv avkastning över index att man har en viss del av sina investeringar i små eller väldigt små bolag. Det här är mycket svårare i USA än i Sverige. Det geografiska avståndet och att man inte bor i landet ger en nackdelar speciellt när det gäller bolag på de mindre listorna.
Det finns även en risk med valutan om man investerar i USD och dessutom landet har affärer i andra valutor. Då kan det bli dubbeldåligt om först relationen mellan USD/SEK går fel och sedan dessutom verksamhetens valutor VS USD. Där snackar vi motvind X2. Avgifter för valutaväxling och courtage minskar och minskar så det är inte den främsta anledningen att man ska vara försiktig längre men kan ju ändå nämna det.
Vad som händer med utländska investerare när det gäller skatter på utdelningar och aktieinnehavande i stort kan man aldrig helt veta då USA ibland har fört en politik som mer ska gynna hemlandet.
Varför investerar folk i USA? Jag tror det beror på att flera bloggare skrivit upp landet till skyarna p.g.a. utdelningar och utdelningshöjningar. Det är nästan falsk marknadsföring. Bolagen har minimal tillväxt, ibland negativ tillväxt, men trots det så prioriterar de att följa utdelningspolitik så det ska se bra ut i statistiken. Förlorarna är de som investerar i aktier och tror att utdelningen som stiger några % är bra. Det kan dessutom vara ifrån låga nivåer och så länge verksamheten inte växer så blir höjningarna inte så stora.
En annan anledning är förmodligen att USA har flera av världens framgångsrikaste företag inom flera konsumentvaror vilket gör att folk tycker det är roligare att investera i Apple, McDonalds, Starbucks, Nike och Microsoft än att investera i svensk industri som mest säljer till andra industrier. I vissa fall är det befogat och okej att investera i USA. Apples resa har varit fantastisk på alla vis, samma sak med Starbucks och förr var det likadant med Walmart och en hel del andra kända företag. Men tiderna förändras ju. Det gäller att inse att vinnarna i USA idag är teknik, bioteknik, IT o.s.v. Att investera i konsumentprylar som klädkedjor, varuhus inom annat, olja, rökning, råvaror m.m. som tidigare varit säkert är inte alls säkert längre.
Det går inte att bara behålla aktier i företag som påminner om Telia för utdelningen. Utdelning är alltid en bra komponent i ett bolag men det ska aldrig vara det enda. Utdelningen ska komma för att verksamheten går bra, inte för att dölja att det inte går bra.
Sammanfattning: Det har aldrig funnits fler bolag än nu på de svenska listorna så bara där är det svårt att hänga med! Alltså finns det ingen anledning att lägga ännu mer krut på att leta bland 5000-7000 bolag i USA. Det är inte lättare att hitta guld i ett annat land. Man är alltid bäst på sin hemmamarknad. Svenska företag är dessutom experter på internationell expansion.
Ofta med start i England, Tyskland, Danmark, Norge et.c. för att sedan gå vidare till mer exotiska platser. Att sitta med screeners och leta bolag baserat på nyckeltal i världens mest genomanalyserade marknad är bara slöseri med tid. Dessutom är det skönt att inte behöva tänka på aktier på kvällarna också! Nyhetsflödet i USA är enormt och det är mycket svårare att veta vad som är sant, vilket genomslag det ska få i kurserna och dessutom är handelsmönstren
avancerade p.g.a. otroligt många aktörer.
Håll er till Sverige! Blir det trist så är mitt råd Danmark och Norge istället för det stora häftiga USA!
Av: Analysera Mera 2016-05-26