På Aktiefokus har jag skrivit en del om net-nets under åren som har gått. Net-nets är bolag som handlas extremt billigt, under nettoomsättningstillgångarna (NCAV). Nettoomsättningstillgångar innebär att man tar ett bolags alla omsättningstillgångar (kassa, fordringar och andra likvida saker där varulager är av lägst kvalitet) minus alla skulder. Nettoomsättningstillgångar kallas även för slaktvärde eller likvidationsvärde, eftersom det är det värde man borde få ut för ett bolag om man skulle likvidera det här och nu. I praktiken skulle det försvinna en del kostnader på vägen om bolaget verkligen likvideras, men likvidationer inträffar väldigt sällan.
Bolag som är net-nets är det allt som oftast fel på. Antingen bränner de pengar så det står härliga till eller så handlar det om bedrägeri. Ett bolag jag har bränt mig på är Empire som värderades långt under NCAV. Bolaget förlorade (och förlorar) pengar och brände halva balansomslutningen under ett år som jag ägde aktien. Jag har aldrig sett något liknande och då har jag ändå gått på andra nitar också under de snart åtta år som bloggen har varit igång. Den enorma avbränningen av pengar medförde nyemissioner som totalt utraderar aktieägarnas insatser om de inte stoppar in mer pengar i ett sjunkande skepp.
Ett annat bolag som det just nu svider lite att äga är G Willi-Food, ett israeliskt kosher-matföretag där det verkar som att ledningen har försökt vilseleda aktieägarna i någon slags bedrägeri. En utredning pågår och aktien har sjunkit sedan jag köpte in den.
De ovanstående två sätten är i princip de sätt som man kan förlora pengar på när man investerar i net-nets:
- Stora förluster som leder till nyemission
- Bedrägeri
Om man hittar ett bolag som inte förlorar pengar och där ledningen är ärlig och till råga på allt har ett stort aktieägande och det dessutom värderas som en net-net är det dags att höja på ögonbrynen. Den här typen av case har jag sett i praktiken endast en gång tidigare och det var i den lilla pool- och värmepumpsförsäljaren Gullberg & Jansson som då stod omkring 2 kr och som nu står omkring 6 kr. Nu har det dykt upp ett nytt case där kombinationen av kvalitativt bolag och net-net har gjort sig gällande; nämligen i Hargreaves Services (LON:HSP).
Kort om Hargreaves
Hargreaves Services är ett bolag som huvudsakligen verkar inom den brittiska kolbranschen och driver gruvor, handlar med kol samt tillhandahåller olika tjänster relaterade till kol. Love (Finansnovis) analyserade Hargreaves i ett Värdepappret-nummer under hösten och konstaterade att branschen visserligen har det riktigt tufft men att ledningen med Gordon Banham i spetsen har tagit bolaget till riktigt fina resultat och att han dessutom har lyckats transformera bolaget tidigare genom en mycket god kapitalallokering.
Gordon Banham är vd och storägare i Hargreaves.
Orsaken till att Hargreaves har värderats ned kraftigt är såklart fallande vinster och även förluster under senaste kvartalet men vad man kan konstatera är att det inte är bolaget som det är fel på, utan det är fel på branschen. Vissa menar att kol är på väg att dö ut helt och det bidrar säkerligen till bolagets impopularitet. Klart är att kol är impopulärt och att man försöker fasa ut det i västvärlden, men ännu är det långt till en kolfri värld och sett över hela världen växer kolanvändningen för energiproduktion stadigt. I Storbritannien har gruvor stängt på löpande band och last man standing är just Hargreaves.
Hargreaves har dessutom en del andra tillgångar i form av mark som är på gång att användas för lite olika projekt som vindkraft och avfallsanläggningar.
Investeringscase
Hargreaves är ett fint bolag som leds av en kompetent och ärlig ledning som dessutom är storägare i bolaget. Historiken av kapitalallokering är mycket god. Det är inget fel på bolaget och risken att förlora pengar som följd av nyemissioner eller bedrägeri får anses vara mycket låg. Därför är aktiemarknadens värdering av bolaget – net-net – obegriplig. NCAV per aktie är 196 pence och börskursen just nu är 195 pence. Får man tag i aktien under NCAV är det ett rejält fynd och så här bra case hittar man inte ofta i tillgångsbolag. Jag har tagit en position på 7 % av min aktieportfölj i Hargreaves vilket är min största position hittills i en net-net.
Ser man Hargreaves som ett skräpbolag genom net-net-glasögon där man “kastar tärning” för att i genomsnitt få en god avkastning om man tar 30 positioner i en diversifierad portfölj tror jag att man gör ett misstag. Hargreaves är nämligen ett riktigt kvalitetsbolag, dock i en tuff bransch, med en alldeles för låg värdering som tar höjd för nyemissioner och bedrägerier vilket jag helt enkelt inte ser på kartan. Därför är Hargreaves den attraktivaste och säkraste net-neten sedan Gullberg & Jansson.
Aktien handlas på Londonbörsen och går att handla via telefonorder hos Avanza men tyvärr inte hos Nordnet.