Mitt råd : Skit i dig själv ! Följ mängden !

Tags , Posted on 17 maj, 2016Categories Krönika

5 thoughts on “Mitt råd : Skit i dig själv ! Följ mängden !”

 1. Tusen miljarders miljoner. Just i det här fallet ska det väl vara 1,4 miljarder kineser?

 2. 21 Century Fox, Disney och Time Warner mot Netflix. Så långt är jag med.

  Unilever mot… sin egen glass? Var är jämförelsen. Unilever har varit snälla mot min portfölj, lite nyfiken på vad jag borde ha tagit istället?

 3. Oj, vad sant detta är. Torskade både på Kopparbergs och Disney. Med det sista tänkte jag; jag älskar Star Wars, ungarna älskar Star Wars …hela världen måste älska Star Wars. Och Frost. Aktien har krupit sen köpet oktober 2015.

 4. Adamski, du har alltså c:a 5 månader kvar till du haft investeringen i 1 år? Jag tror inte att Lynch menade daytrading precis när han sa att man skulle köpa bolag vars produkter man personligen gillade/använde.

 5. Förtydliganden och svar på frågor
  James> Det bodde 1,357 miljarder kineser i landet enligt Wikipedia. Har nog bara försvunnit ett , när skickade texten eller när den kom in på bloggen.

  Tom> Unilever har jag inte granskat i detalj vad det gäller glassen. Poängen är som Peter Lynch skriver att i väldigt stora företag så krävs det väldigt stora saker för att det ska slå på sista raden i resultatet. Som konsument älskar folk Unilever och P&G men de varumärken de själva konsumerar behöver inte vara störst varken i omsättning eller vinst. Företagen har inte heller krav på att avslöja detaljer i precis allting så det är svåranalyserat ju större bolaget blir. Unilever är dessutom ofta dyrt. Man betalar för mycket i relation till låg tillväxt och iblan 0-tillväxt. DVS. man tror att stabilitet ska vara värt PE på 20-25 för vissa företag när det mer borde vara värt 10-15. Inget ont om Unilever annars. Många fina produkter! Men inget jag vill äga som aktie. Har dock gjort det förr !

  Adamski> Jag tror du har missförstått lite. Du har för kort perspektiv. Kopparbergs har varit en av Sveriges bästa aktier och enligt mig ett av Sveriges bästa bolag. Här är poängen att de som inte själva dricker cider tror att det är bättre med kanske whiskey, gin, vodka, läsk eller öl eller andra branscher. Men här påpekar jag att sanningen är att väldigt många (både tjejer och killar) är tokiga i drycken. Jag har varit mycket i UK (det landet jag kan bäst efter Sverige) så jag drog helt enkelt ett exempel om att Börspodden utgick ifrån sig själva eller ett område på några m2. Inga människor kan göra riktiga fältstudier , utan man måste kombinera det med läsa årsredovisningar och lite andra metoder. Om du behåller dina aktier kan jag nästan lova dig att det blir.

  Och blir det inte det så är en liten tröst för dig att jag som sa det åtminstone får stryk (mitt största innehav, jag har analyserat bolaget längre än de flesta andra på Internet, men trots det har jag grundregler som jag håller mig till vad gäller % i portfölj ej ska överstiga 10 % per aktie och det beror på att inget företag är skyddat för något. Jag har sett IBM, jag har sett Dell, sett Blackberry, jag har sett Facit och även företag i andra branscher som helt tappat stinget eller drabbats av katastrofer (BP). Inga är skyddade.

  Jag vet väldigt mycket om risker i bryggeribranschen också då jag är en försiktig person, därför skulle det aldrig få ta hela min portfölj. Disney som du nämner är lättanalyserat i förhållande till storleken men eftersom TV-delen är så viktig och man inte bor i USA och det är stor konkurrens där så är det svårt att veta, parkerna är fina men hur dyrt ska det bli att besöka dem ? Star Wars är troligtvis en bra affär oavsett vad aktiekursen är just nu. Disney är i grunden ett fint bolag som man kan ha i en portfölj. Jag har dock valt att fokusera på Sverige/Danmark och försöker minimera mina USA-innehav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *