Jag vet nästan ingenting, men jag vet att jag inte vet

Posted on 20 januari, 2016Categories Investeringsfilosofi

20 thoughts on “Jag vet nästan ingenting, men jag vet att jag inte vet”

 1. ”buy and hold-podden”, när startar du den? :-)

  Den närmsta på temat är nog den relativt nystartade #PrataPengar från UA, rekommenderas.

  Bra inlägg f ö även om jag inte kan låta bli att gissa att räntan kommer vara låg de närmaste åren :-)

 2. Jag log stort för mig själv när jag läste detta. Har ofta tänkt på hur man fram till och med högstadiet trodde att man var på väg att lära sig hur världen fungerade men att man sedan började förstå hur mycket man inte förstår. Det kan vara väldigt bra att påminna sig om att hur mycket man än lär sig och gör så finns det betydligt mer som man inte förstår.

 3. Börsen ska allt som oftast upp, ned eller rakt fram. Jag har funderat på om man borde skriva ett blogginlägg om vad man kan göra istället för att bevaka makro, tajma börsen, swingtrada och köpa eller sälja, typ sticka en halsduk eller gunga gungstol.

  En annan produktiv syssla vore att bygga en bevakningslista med kvalitetsbolag inför framtida börsras/kriser. Tänk vad mycket effektivare börsen skulle vara om all denna hjärnkapaciteten fokuserades på att verkligen förstå affärsmodellerna i de underliggande bolagen istället för allt brus som det nu fokuseras på.

 4. Fantastiskt bra inlägg. En annan konsumerar alla poddar, bloggar osv man kommer över men skulle nog egentligen vara mest betjänt av att bara… öppna en flaska vin och titta min fru djupt i ögonen en stund.

 5. Bästa inlägget i bloggosfären på flera månader. Fick lite myskänsla i kroppen. Tack.

 6. David och jag bollade med att starta en pod för evigheter sen. Ett halvår-år före Börspodden startades. Det finns till och med ett testavsnitt som aldrig kommer att se dagens ljus (bolaget ifråga är ändå inte noterat längre).

  Problemet var bara att vår konstruktion inte höll för en pod. Vår idé var att diskutera en aktie per avsnitt i fundamentala termer. Det hade blivit tidernas torraste pod med en maxpublik på 20 pers och vi hade aldrig klarat att leverera relevanta avsnitt varje vecka. Tyvärr. Så är det att inte ha säljbara grejer att säga.

  Dessutom kan jag väl inte vara ensam om att få magont av att höra min egen röst på band?

 7. Stefan och Gilmour,
  Tack för tips Stefan. Som Gilmour skriver är det nog inget vidare underhållningsvärde så att publiken skulle bli ganska begränsad, men en liten trogen skara kan man nog skaka fram.

  Och ja, det är skräckupplevelse varje gång man hör sig själv på band, för att inte tala om ser sig själv på film… :-)

  Frivid42, Pensionskryddan, Ekonomibloggen och Johan,
  Kul att ni gillade inlägget. Då var det värt det och inte så bortkastad tid trots allt :-)

  Finansnovis,
  Just nu är ”alla” överens om att det går ned i alla fall. Så mycket har jag förstått och fler och fler bolag börjar se billiga ut, så jag är nog benägen om att hålla med för tillfället ;-)

  Apropå bevakningslista så är det ju konstruktivt i brist på bättre, men risken med att bygga bevakningslista är att man eldar för kråkorna och kastar bort väldigt mycket arbete då de flesta bolagen antingen aldrig når köpkursen eller då kursen sjunker för att något väsentligt faktiskt har förändrats i bolaget (vilket man såklart alltid kollar upp ändå innan ett köp…). Men att ha en lista i bakfickan är inte så dumt, samtidigt som många bolag kommer att hittas genom mer reaktiv sökning när börsen väl börjar bli billig.

  Om börsen började fokusera på det som var viktigt skulle man helt tappa sin edge, men man kan nog vara ganska lugn på den fronten :-)

 8. Tack för ett väldigt träffsäkert inlägg. Ibland har jag själv tänkt ”blogg/poddstopp” och isolera mig med några klassiska investeringsböcker istället. Men samtidigt kommer det ut så mycket spännande här att det är svårt att låta bli!

 9. En perfekt sammanfattning av min egen syn på saken!

  Självklart är alla dessa ”talking heads” brus och ingenting annat. Likt en mal dras till en lampa om natten, befinner jag mig ändå där. Läser, betraktar och lyssnar (dock inte på de svenska poddar du nämner). Varför? Som du skriver, en blandning av underhållning och ett visst mått av information där det förra klart dominerar det senare. Det mesta är dock nonsens.

  Det som är så lustigt är att ingen påpekar att kejsaren är naken. Alla håller masken. Ingen av alla dessa åsiktsmaskiner behöver någonsin stå till svars för en helt misslyckad prognos eller en havererad köprekommendation. Det sker ingen offentlig uppföljning. De uppbär höga löner och fortsätter valsa runt i samma mediekanaler oavsett utfall.

  Lek med tanken att andra yrkeskategorier skulle uppvisa samma påvra resultat. Läkare, renhållningsarbetare, tandläkare, tidningsutbärare, advokater, kassapersonal, bibliotekarier, lärare…

  Tänk om alla dessa människor skulle begå misstag och fel i samma utsträckning som professionella förvaltare, analytiker och alla andra som uppbär feta löner i bank- och finanssektorn. Det skulle bli ett ramaskri, människor skulle få avsked på grund av bristande kompetens.

  Så icke i finanssektorn. Visst, du sitter löst om du underpresterar relativt den egna yrkeskåren. Fast håller du bara jämna steg med alla andra (även om du gör förlust) spelar dina helt felaktiga utsagor om oljepriset eller hur H&Ms försäljning blir kommande kvartal ingen som helst roll.

  Tvärtom är det ”bra” att synas i media, ”viktigt” att nå ut till klienter med välformulerade marknadsbrev osv. Du sätter din arbetsgivare på den mediala kartan, du ”syns” och ”hörs”. Kör på, ingen minns ändå vad du sade förra veckan…

  Tänk er en lärare som med en dåres envishet lär ut att jorden är platt. Helt ok om alla andra lärare hävdar precis samma sak? En tandläkare som kontinuerligt försämrar sina patienters tandhälsa genom grova missgrepp? Fullt i sin ordning, så länge alla andra tandläkare är lika usla (eller sämre)?

  Ibland är faktiskt absoluta resultat viktigare än relativa.

  Även jag trodde när jag var yngre att det var viktigt att lyssna på experterna. Det är förmodligen sant gällande medicin, juridik, ingenjörskonst och mycket annat. Det är dock (i stort sett) helt förkastligt gällande placeringsråd från människor som får betalt för sina råd, människor som tjänar på aktivitet i portföljerna och inte passivitet. (Perioden en genomsnittlig aktie hålls har sjunkit något alldeles enormt de senaste trettio, fyrtio åren)

  Warren Buffett (en expert jag mer än gärna låter mig influeras av!) har uttryckt det väl: ”The stock market is a giant distraction.”. I begreppet ”stock market” räknar jag in mediecirkusen som följer med värdepappershandel. Påståendet kan också utsträckas till att gälla andra tillgångsslag.

  Med vänlig hälsning

  Carolus

 10. Kom förresten att tänka på en fantastiskt kul serieruta jag såg hos Spartacus (tror jag, kan också ha varit någon annanstans). En nyhetsuppläsare låter meddela (ungefär) att ”The markets were closed today as everyone were satisfied with their positions.”. :-)

  En ”buy-and-hold”-blogg vore någonting, det. Nu överdriver jag, men kanske skulle det låta så här:

  Kalle: ”Vad har du gjort sedan förra veckan nu när börsen fallit fem procent och oljepriset nått 12-årslägsta?”

  Stina: ”Ingenting.”

  Kalle: ”Tack, då hörs vi nästa vecka igen!”

  ;-)

  Carolus

 11. Carolus,
  Det finns många poddar där ute men jag har fastnat för just dessa tre då det finns andra som bidrar med mer brus och mindre nytta. Dessa tre ger lagom dos underhållning, brus och nyheter och ibland också lite av värde.

  Tomma tunnor skramlar mest, heter det. Det stämmer verkligen men det är också de som syns mest. Syns man inte så finns man inte och det är ett dilemma då incitamenten många gånger blir det motsatta mot vad som är bäst för kunderna. Låg aktivitet och att inte göra någonting alls är många gånger det bästa, men istället diskuteras vad man ska göra nu för att optimera nästa veckas avkastning.

  Det är osäkert om jag är rätt person för att starta buy and hold-podden även om det vore lite kul. Om någon annan vill så bjuder jag på idén och lovar att lyssna…. ett tag ;-)

  Jonas,
  Tack för det! De spontana inläggen som jag ”slänger ihop” har en tendens att få mer respons än de mer tungrodda och genomtänkta som jag lägger mer tid på ;-)

 12. Mkt bra inlägg. Det åker i i min samlade ”toppinlägg” mapp.
  En reflexion i sammanhanget är att jag har ett innehav i aktie som nyligen har flyttat till Alternativa. Först blir man förskräckt, en aktie som handlas en gång i månaden och knappt någon likviditet. Courtaget också högt. Skrämmande. Sen sjunker det in att företaget i fråga går mkt starkt och är extremt stabilt över en lång tidsperiod och dessutom med fin utdelning. Och under januari då den hypokondriska maniska sekundbörsen går ner 12% så kan man börja njuta – så skönt med handel en gång i månaden, så skönt med aktier som folk vill behålla istället för att maxa transaktioner i och så skönt med utdelning som växer och växer:-).

 13. Jag instämmer i att det här var ett mycket läsvärt inlägg! Utöver de tre nämnda poddarna lyssnar jag också gärna på Placeras STOCKholmsbörsen. Där tycker jag att Lars Frick som under rubriken ”Egna affärer” i princip aldrig har något att redovisa ändå gör ett utmärkt jobb som poddare.

 14. Aktieingenjören,
  Kom igen nu, nåt brukar du alltid ha att komma med ;-)

  Signs,
  Tack för det! Det låter ganska skönt med det illikvida bolaget. Det finns en del intressant på Alternativa listan men det tar emot att handla där då det är dyrt och inte går att äga aktierna i ISK. Jag tror många, inklusive jag själv, skulle tjäna på (eller åtminstone tycka det var skönt) att slippa se börskursen inom säg 3 år från inköp.


  Billiga Bolag
  Tack för det och tack för tips! Eftersom jag jobbar fem dagar i veckan och bara lyssnar på tre poddar som kommer ut ungefär 5 avsnitt på två veckor har jag lite att fylla ut och i bästa fall lyssna igen :-)

 15. ”När man väl vet att man inte vet har man kommit en bra bit på vägen. Då kan man börja agera därefter. Steg två blir att lägga energin på rätt saker.”

  Tips på rätt saker att lägga energi på? Bra inlägg för övrigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *