Är börsen högt värderad enligt Graham?

Tags , Posted on 1 oktober, 2015Categories Investeringsfilosofi

20 thoughts on “Är börsen högt värderad enligt Graham?”

 1. Mycket bra inlägg! (Dags att läsa Intelligent Investor som jag köpte för några månader sedan…)

 2. Jag håller med om allt inklusive rekommendationen av Lundaluppens inlägg. Jag tittade på preferensaktier och kom fram till exakt samma sak. Man kan hitta bolag men risken för sättning är stor om man köper bolag som är högvärderade.

 3. Roger,
  Kul att du gillar bloggen!

  Aktieingenjören,
  Jag läste ditt inlägg. Preffar skulle jag aldrig ta i med tång av lite olika skäl. Förhoppningsvis kan vi få se en börsnedgång nu. Det skulle göra saker och ting så mycket enklare ;-)

 4. Bra tips! Jag började med Lundaluppens inlägg för några månader sedan, men bestämde mig för att skaffa boken istället. Kom dock aldrig igång ordentligt. Ska plocka upp den igen!

 5. Som vanligt bra inlägg Kenny!

  Du bör se över funktionen om visar när inläggen är postade på hemsidan. Alla inlägg på förstasidan enligt mig är daterade till 2 oktober.

  Trevlig helg!

 6. Philip,
  Gör så! Men som sagt tror jag att Luppens inlägg ger mer. De är värda att läsa flera gånger. Jag ska nog ge mig på dem själv igen också. Det finns mer djup i dem än man först inser.

  JH,
  Vi bytte tema precis och vissa inlägg verkar ha fått sitt datum urflippat. Tack för uppmärksammandet och Martin ordnar säkert till det ;-)

 7. Hej Kenny,

  Jag ser att du har missuppfattat din punkt fyra. Buying on margin, innebär att man köper värdepapper via belåning. Man slantar upp en mindre summa och lånar resterande del av en mäklare eller banken.

  Med vänlig hälsning

  J

 8. Det som de refererar till i boken är förmodligen att spekulationen ökar/är hög med lånade pengar. Att det är ett tecken på en övervärderad börs.

  med vänlig hälsning

  J

 9. Med vänlig hälsning J,
  Tack för påpekandet! ”Much speculation on margin” står det i boken och ja, det är en missuppfattning av mig anno 2012 som jag bara förde vidare till detta inlägg. Aktiespekulationerna med lånade pengar är väl också på topp nu, så det förändrar inte slutsatsen :-)

 10. Jag uppdaterade inlägget. Utan att hitta någon bra referens vid en snabb googling så har jag åtminstone sett flera grafer det senaste året som visar på den höga belåningen på börsen. Märkligt egentligen att folk lånar när det är som vildast. Om jag själv ska tillämpa någon väsentlig belåning så är det under en börskrasch.

 11. @Kenny

  ”Rätt” slutsats på felaktiga grunder är inte att underskatta. :)
  Det får mig att tänka på A random walk down wallstreet då Malkiel berättar om sina ”unga” dagar i branschen. En senior analytiker hade i sitt investeringsantagande av misstag lagt en decimal fel gällande earnings. Det var inte 50 cent utan 5 cent som var korrekt. Han åtgärdade inte felet då prospektet blev sämre… Hence why you shouldn´t trust the evil fundmanagers ;)

  med vänlig hälsning
  J

 12. Hej Kenny,

  Tack för en bra blogg och ett väldigt intressant inlägg. Har precis köpt boken och ska snart gå igenom den tillsammans med din rekommendation LL. Kapitel 8 går jag hit för att förstå på ett bra bra sätt. Tack!

  Allt gott
  /DanielWikstrom

 13. Använder någon av er på aktiefokus sig av Evernote? Jag undrar för att jag försöker att komma in i det mer och mer men det är något som gör att det kunde klickar fullt ut så jag söker inspiration i hur det använda av andra=)

 14. Draken: Evernote är ett underbart program när man väl fått fart på det. Jag har sett ett antal guider och alla hanterar Evernote olika. Jag har lite olika syften kring det. Dels gillar jag att samla in mina källor i Evernote så att det finns bevis på det jag skrivit. Jag har då en notebook per bolag och öser in artiklar via webclippern. Det brukar fungera väldigt bra. Sedan privat använder jag evernote till att spara ned manualer, avtal, lönebesked och annat sådant man får digitalt idag. Det jag delar med mig av till andra är generellt min receptsamling, när kollegor och vänner vill ha lite inspiration till matlådorna. :)

 15. Tack, ja det är få fart på det som tar lite tid. Känns ju bra att spara massa men om man ångrar strukturen är det ett helvete att börja om=p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *