Den Bästa Strategin

Tags Posted on 29 mars, 2015Categories Investeringsfilosofi

11 thoughts on “Den Bästa Strategin”

 1. Det luriga tycker jag som nybörjare är att man har svårt att göra vettiga analyser själv. Jag har inte kunskapen att plocka isär en årsredovisning och vrida och vända på siffrorna. I nuläget handlar min strategi (om man får säga så) att följa olika bloggar och dess inlägg/diskussioner och därefter försöka ta ett beslut. Alla ”gurus” tycker man ska skapa sig en egen uppfattning men min uppfattning bygger i sin tur på andras uppfattningar vilket får fungera i nuläget. En dag kanske man vågar stappla fram på helt egna ben. Tack för en bra blogg!

 2. Polle,
  Tack för din kommentar!
  Ja, det är lurigt. Alla ska vi börja någonstans och oavsett var man börjar ifrån måste man inspireras av någon eller några och det är oundvikligt att göra snedsteg på vägen. Men det är också enda sättet att lära sig. Man kan inte torrsimma när det gäller aktier utan man måste, tyvärr, förlora riktiga pengar :-)

 3. Kloka ord, men det finns en hake.

  Hur vet man att vilken strategi som passar just mig?
  Det mest fundamentala är då självkännedom, vilket många saknar.
  Därefter måste man kunna värdera sina egen kunskap, erfarenhet och kompetens inom aktieinvesteringar.
  Sen måste man veta sina begränsningar i egen ”intellektuella kapacitet” och gränsen för sitt tålamod. Inte lätt.
  Sen måste man också veta vilka resurser man kan och vill använda, Det gäller både egen tid, ”tekniska hjälpmedel” och att använda andras tid, kunskap och erfarenheter. Kan man verkligen använda alla de resurser som behövs?
  Till sist måste man kunna värdera sina informationskällor, vad är sant och vad är falskt? Oerhört svårt.
  ”Det är inte lätt att investera i aktier….” eller?

  Besser

 4. Besser,
  Jag håller med dig, haken är att det inte är lätt. Det tar tid och man kommer att göra misstag på vägen. Ingen hamnar rätt på första försöket, utan man måste prova sig fram och göra misstag själv samt försöka lära av andra så gott det går.

  Det är lite av poängen att man måste hitta sin egen strategi. Ingen annan har samma förutsättningar som just du och därför måste just du hitta precis din strategi. Jag tror att alltför många försöker att t.ex. kopiera Buffett eller någon annan strategi för att därefter gå på en nit.

  Det är inte lätt, utan förbannat svårt. Tack för din kommentar :-)

 5. Bra inlägg.

  Värdeinvestering fungerar bäst för mig av den enkla anledningen att det rimmar med min filosofi i livet; arbetsmoral, tålamod och ett stort mått av stoicism. Ju snabbare allting går i livet, medier, börsen etc desto mer vill jag dra i bromsen. Inte nödvändigtvis för alla andra men för mig själv. Det kräver såklart ett visst mått självständighet. Detta skapar förutsättningar för en stabil investerare men hjälper ingen med att analysera bolag och värderingar. Här måste man såklart studera andra, mer erfarna för att hitta metoder som ger resonans hos en själv.

  Jag har såklart tittat mycket på Graham, Buffett och även en del på Markels investeringsfilosofi; i sina rapporter skriver dom något liknande;

  ”As long-term readers of this report will know, we follow a four part discipline when it comes to making our equity investments. First we seek profitable businesses with good returns on total capital that don’t use too much leverage. Second, we look for management teams with equal measures of talent and integrity. Third, we look for businesses that can reinvest their earnings and compound their value or that practice sound capital management techniques such as good acquisitions, dividends, and share repurchases. Fourth, we seek these attributes at fair and reasonable prices.”

  Dessa fyra punkter känns helt klart som vettiga pelare i en analys, men det måste vara upp till var och en att finna ut man vill analysera dom.

  Det är även intressant att se hur olika duktiga värdeinvesterare och bloggare värderar vissa bolag. Någon har en viss metod som säger att HM är ett fantastiskt bolag köpvärt under 320kr, en annan kommer fram till samma sak men ser det som köpvärt under 250kr. Reaktionen hos en ny investerare kan vara att den senare är mer av en värdeinvesterare och verkar klokare och mer disciplinerad. Men man ska vara på det klara med att två kompetenta analysera har gjorts, lika kompetenta värderingar likaså. Någonstans har två människor gjort ett antagande om framtiden, och ingen expert i världen kan veta vad som är korrekt. Den första kan köpa på sig en del aktier, men får kanske lite lägre avkastning på sitt kapital i framtiden. Den andra kommer få högra avkastning totalt, om hen nu överhuvudtaget får chansen att köpa bolaget.

  Vet inte riktigt vad jag skrivit om här egentligen. :) Bara att det kan vara klurigt att vara ny.

 6. Tror många missuppfatta Buffett’s ”strategi”. Om man läser ”Snowball” ska man förstå att Buffett är efter lägsta risk i grunden. Att han har ”The Fort Knox of Capital” betyder att när det blir kris är han som bäst, han gör nästan overkliga deals t.ex 15% preferensaktier, optioner, arbitrage på obligationer då nästan alla sved under kreditkrisen. Om han kan göra sådana affärer kanske han behöver sälja lite i en bear market men det han köper definitivt kompenserar. Så mitt råd är inte bara buy and hold som Buffett, men försöker inte lura dig själv…..Som han säger i Snowball ”Be greedy when others are fearful, and fearful when others are greedy, but don’t think you can outsmart the market.”

  För min egen del testar jag olika strategier, lite kortsiktiga/långsiktiga delar En av strategierna som är screenerbaserad och inte med känslor inblandad har presterat 26,5% exkl utdelningar sedan Dec 2014 mot sixprx 17% men vi får se hur det blir. Åtminstone är det en liten del av min portfölj så det blir mer troligt att jag fortsätter med det även i dåliga tider.

 7. Det vore intressant med ett test där man fick svara på ett antal frågor om hur man är som person och därefter fick förslag på vilken typ av strategi som passar. Typ om man har valt 1 på flest frågor så är man en typisk X-investetare etc.

  Någon som sett något liknande? Eller bara en lista med olika strategier?

  Personligen har jag svårt att ta en större nedgång men har inget emot att kolla kurser 30 gånger om dagen .

 8. Själv så verkar jag enbart investera i bolag jag själv kan tänka mig att vara kund i, alternativt produkter jag själv vill köpa. Senaste jag kollar på är Chipotle. Bolaget har en helt otrolig tillväxt och Burritos tror jag kan expandera till Europa så småningom och kommer bli glödhett. Walt Disney, Investor, Inditex. Jag vet att många är kritiska till den här metoden, det är lite Blondinbella över den dvs. Lexingtons kuddar är fina vilket innebär att jag måste köpa en del av bolaget. Det är oerhört känslomässig investering. Jag tar inte heller hänsyn till värdering. Jag är medveten om mina brister som investerare och att jag inte har en chans att överavkasta index så enda anledningen till att jag investerar i aktier är för att det är intellektuellt stimulerande. Så fort jag får fullt upp efter studierna så övergår mitt sparande till regelbundna insättningar i billiga indexfonder med hög differentiering. Jag upplever indexsparing som betydligt mer sexigt än High Dividend-stocks eller portfölj bestående av finska verkstadsbolag. Och om det är ändamålet som helgar medlen så har jag ännu att bevittna en studie som visar att man kan överträffa marknaden i det långa loppet.

 9. @Carl B,
  Titta noga på bilden i inlägget så har du den studien framför dig även om jag förstår att du inte riktigt greppade det vid första titten.
  Med vänlig hälsning

 10. @aktiestolpen Jag tror inte det går att jämföra avkastningen hos exempelvis Soros och Buffett då de driver olika linjer än småsparare. De alla dem har gemensamt är att de sitter på ofantligt mycket makt och har en helt annan utgångspunkt än vi småsparare. Berkshire är ju ett investmentbolag som tillför management i sina investeringar medan Soros opererar i miljöer med mycket politik risk. När vi tom har problem att få inbjudningar till bolagsstämmor, hur kan man då rättfärdiga jämförelsen avkastning mellan legendarer som åtnjöt en marknad med mycket arbitrage, och oss själva? Mvh :)

 11. Christopher,
  Tack för din kommentar! Filosofi är en sak och värdering är möjligen en annan sak, eller en sida av myntet i filosofin. Det är också förbannat svårt. :)

  GD,
  Ja Buffett är missförstådd och framförallt kan man inte försöka kopiera Buffett då man med all sannolikhet inte är lika vass som honom…

  Mekaniska strategier fungerar troligtvis bra, så länge man håller fast vid dem i vått och torrt och inte börjar avvika för mycket från reglerna, för då gör man det troligen i fel riktning!

  Petter P,
  Kul idé! Har tyvärr inte sett något sådant test :) Det låter som att du åtminstone inte ska ha samma strategi som jag har. Hoppas du hittar din strategi och lyckas väl med den!

  Carl B och Aktiestolpen,
  Buffett och Soros är bara två i listan. Jag tog upp Walter Schloss av en anledning. Han utövade såvitt jag vet aldrig någon makt i bolag utan han körde med en diversifierad portfölj av bolag med låga P/B-tal och net-nets. Typiskt 50 bolag i portföljen eller nåt i den stilen. Slog index över 50 års tid. Det finns många andra i listan också.

  Men Peter Lynch låter som något för dig, Carl. Han gillade ju också bolag vars produkter han eller hans döttrar gillade :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *