Alla som är någorlunda väl bevandrade i aktieträsket har stött på mängder med befängda påståenden och floskler om hur man ska agera och vilka strategier som är bäst.
“Köp kvalitet, det lönar sig alltid”.
“Buy and hold tills döden skiljer oss åt är det enda rätta (better a wonderful company at a fair price)”
“Köp bara indexfonder för du kan ändå inte slå marknaden”
“Köp bara aktier om MA50 står över MA200 och månen är full”
“Ju fortare du omsätter aktieportföljen desto högre blir din avkastning”
“Värdeinvestering fungerar inte, trading är det enda rätta”
“Köp bara bolag som Graham själv hade varit stolt över att äga”
“Köp bara bolag som har ökat utdelningen minst 25 år i rad”
“Köp till sillen och sälj till kräftorna”
“En mekanisk strategi är det enda rätta för då blandar man inte in känslor”
Man skulle kunna bli knäpp för mindre. Den ena besserwissern verkar säkrare än den andra så hur ska man egentligen veta vem som egentligen har rätt när det finns tusentals strategier där ute som framförs som om de vore den ultimata strategin? Vilken strategi är egentligen bäst? Aktiefokus ger dig svaret:
Bläddra ner, nu är det spännande…
Den bästa strategin är den som passar just dig.
Om du tillämpar någon annans strategi kommer du att börja tvivla så fort det börjar att hända något oväntat som avviker från din plan. Om du hävdar att du är en långsiktig aktieägare men säljer vid minsta motgång så har du valt fel strategi. Om du är en trejder som tiltar vid motgångar så att motgångarna förstärker varandra medan kassan går mot noll så har du valt fel strategi. Om du har kopierat någon annans strategi utan att tänka själv så har du garanterat valt fel strategi.
En strategi för hur man ska agera och hantera situationer är något som man måste komma fram till själv. Tål jag att en aktie jag äger går ner mer än 50 %? Hur länge orkar jag vänta på att den eventuellt stiger igen? Hur snabbt måste jag få belöning från min investering? Har jag egentligen råd att satsa de här pengarna i aktier överhuvudtaget?
Det finns många frågor att ställa sig, men en lärdom jag har efter tio år på aktiemarknaden är att man måste gå sin egen väg som passar just en själv. Det betyder inte att man ratar andras strategier eller tycker att ens egen strategi är den bästa, utan det betyder att man har utformat sin strategi över tid till den strategin som passar just en själv.
Sedan skadar det förstås inte att det går att göra sannolikt att strategin är sund för den tidshorisont man investerar för. Här finns det fällor att gå i om man förlitar sig t.ex. på kvantitativ analys av historien genom back-testing. Strategin man tillämpar bör ha förankring både i en kvalitativ/logisk förklaring och i en kvantitativ förklaring, dvs. ett track record från liknande strategier.
Själv tillämpar jag en långsiktig värdeinvesteringsstrategi med en fokuserad portfölj av flera skäl. Ett skäl är att jag över lång tid har kommit fram till att det är något som passar mig. Ett annat skäl är att värdeinvestering är något som enligt sunt förnuft fungerar, även om det finns finansiella teorier som säger emot. Se exempelvis nedanstående figur som visar överavkastningen över lång tid från kända värdeinvesterare. Det är ingen slump att de är varianter av värdeinvesterare och den som hävdar att Walter Schloss under 50 års tid överavkastade index med en kraftigt diversifierad portfölj tack vare slumpen har hål i huvudet. Det kanske finns motsvarande figur för trejders, MA50/MA200-följare eller indexinvesterare (nej, det sista var ett skämt), men jag har inte sett den. Den som är bevandrad i andra strategier får gärna visa mig.
Värdeinvestering passar mig för att det fungerar på lång sikt, för att det passar mig och för att det inte kräver att man aktivt bevakar börsen varje dag. Det kräver att man kan stå emot när saker och ting går emot en och det kräver att man kan se sina aktier gå ned med mer än 50 % (en tumregel jag alltid har vid köp) men det ger också belöning på lång sikt i form av en god avkastning.
Men det finns även andra bra strategier. Se bara till att välja en som passar dig och akta dig för dem som hävdar att “den här strategin ska du använda”, för de har fel. Fel, fel, fel. Välj en strategi som passar dig och var ärlig mot dig själv med dina styrkor och brister så kommer du att lyckas bra med just din egen strategi.
Vilken strategi passar just dig och varför?