Analys av Bulten

Tags , , Posted on 30 januari, 2015Categories Bulten
Bolaget som inte har en skruv lös, Bulten!

5 thoughts on “Analys av Bulten”

 1. Det var spännande läsning. Kul att du hade noterat min analys, jag tycker infallsvinklarna kompletterar varandra. Det var några kloka formuleringar i det du skrev som väckte tankar.

  1. Jag noterade att det var ett ganska svårt bolag att analysera med fakta från flera håll
  Du har lyckats bra med det! Bl.a. med konkurrenterna och ägarfrågorna. Jag kollade lite på Volito men blev inte klok på om det är en bevisad bra ägare.

  2. Jag gillade verkligen funderingarna kring vad ”normaliserade” siffror kan vara i detta cykliska bolag. Helt avgörande. Därtill ger Bultens koncept med fsp många fördelar men det leder även till en svår bedömning i alla prognoser. Tillväxt och kontraktion tar trappsteg snarare än rör sig löpande. Väldigt svårt att bedöma om bolaget vinner ett bilmärke till och om Bulten kan vinna märken utanför Europa. Det jag noterade var att nuvarande försäljning och marginaler nog ökar lite när inkörningskostnader för den senaste fsp:n är tagna.

  En egen fundering i din modell – är det tillväxten eller stabiliteten som brister? Jag lutar åt det senare. Om Bulten behåller nuvarande kunder några år och säljer 5 procent mer i takt med bilförsäljningen (det finns väl inga planer på att sluta med skruvar i bilar?), så ser det väl en blygsam men ok tillväxt. Förlorar de Ford eller Volvo däremot, då läggs nog bolaget ned. Inte riktigt kanske men nästan.

  3. Funderade själv på men är lite skeptisk till att använda andra underleverantörer i bilindustrin som jämförelseobjekt. Autoliv har helt annan förädling. Jag är nog inne på att de bästa bolagen att jämföra med är nedifrån räknat Bufab och räknat uppåt Nolato, Trelleborg och Hexpol. Lite stöd hittade jag för att noterade fästelementbolag brukar ligga på rörelsemarginaler (EBIT) på 5-10 procent med stjärnorna en bit över. P/S tyckte jag var ett nästan bättre nyckeltal än p/e. För det var enklare att modellera lite olika scenarier för försäljning och sedan ta p/s-multipel från nämnda bolag.

  4. Den finansiella ställningen är just nu direkt konstig. Det håller jag med om. Vi får se vad som framkommer vid rapporten. Det var också en sak jag gillade formuleringarna kring. Det finns många fördelar med att låta bolaget bekänna färg i rapporten innan man bestämmer sig.

  5. Jag vet inte det där med 56 kronor eller intjäningstillväxt (jag tyckte dock det var en riktigt smart formulering av villkor). Det är något med resonemanget som jag inte riktigt landar i. Om Bulten går ned till det priset, så har ju något hänt. Det är ingen automatisk köpsignal. Intjäningstillväxten kommer du få närmaste kvartalen när den senaste helkunden fasas in. De risker du skriver om kommer nog vara kvar ändå.

  I ett så cykliskt bolag är det svårt att veta om det då är köpvärt baserat på pris eller (kortsiktig) tillväxt..Jag landade mer i att med nuvarande kundbas kunde jag förstå en värdering på runt 80. På lite sikt gör jag mer bedömningen att de är troligare med nya än förlorade kunder. Inte så intellektuellt kanske :)

  Som sagt intressant läsning.

 2. Gottodix: Tack för så utförliga kommentarer!

  2) Jo, tillväxten är absolut beroende på om man kommer in som en fsp. Det blir en väldig gissningslek om man ska tro att de tar något nytt kontrakt eller inte. Jag håller även med dig om att marginalerna bör öka när man ”blivit varm i kläderna”.

  Sedan risken med att förlora kontrakt, den finns absolut där. Det man undrar över är hur mycket som är löpande, respektive fasta kostnader. Det skulle absolut inte förvåna mig om man förlorar Volvo genom att ägarna är kinesiska.

  När det gäller modellen så finns det absolut en omsättningstillväxt. Det är bara förunderligt att den inte trillar ned på sista raden. Nya kontrakt kostar självklart att komma in i, men det borde se bättre ut.

  5) 56 kr är snålt, absolut! Jag (och Kenny) gillar inte att köpa bolag som anses värderas högt. Det finns en bolagsrisk och då finns det en prisrisk. Den sistnämnda kan du kontrollera själv. I oktoberraset föll dock aktien ned till 56, så är bara Mr Market rädd, så ska man vara girig. Sedan ska det självklart inte ha hänt något :-)

 3. Hej!

  Jag tittade igenom din gamla beräkning på Bulten i detta gamla inlägg.

  Kan du förklara hur uträkningen för NOPAT är gjort?

  Enligt formlerna i ditt kalkylark har du tagit EBIT + Skatten för att få fram NOPAT.

  Är det inte EBIT – Skatt- minoritetsintressens som ger NOPAT?

  Tack på förhand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *