Japan Tobacco: årsbokslut 2013/2014

Tags , , Posted on 12 november, 2014Categories Japan Tobacco

3 thoughts on “Japan Tobacco: årsbokslut 2013/2014”

 1. Tidmässigt beror det väl på vad som är relevant?

  Om rapporten är som förväntad behövs det inte så mycket. Det jag skulle kunna se som intressant är om ett segment eller en region förändras p.g.a. faktorer som kan påverka andra marknader.

  Just tobak sysslar jag inte med men det är den punkt som jag ofta försöker övervaka när jag läser rapporter.

 2. Aktieingenjören: Absolut vad som är relevant. Inser man att man inte förstår varför ska man lämna bolaget. Sedan är det ju alltid frågan om det påverkar gigantiska bolag eller inte. För just tobak är det statliga regleringar på större marknader som spelar roll. Om en liten marknad som Sverige, låt oss säga förbjuder cigg på utomhusserveringar, så spelar det ingen som helst roll. Däremot i USA skulle kunna vara värre. Stora bolag har oftast resurserna (om man valt ett bolag med bra balansräkning) att rätta till problemen, men inte ett mindre bolag. Däremot är riskerna lättare att överblicka på ett litet bolag.

  Btw så sålde jag Miris för en månad sedan. Du hade rätt :-) Förlusten blev ca 2 %.

 3. Trist att jag hade rätt men skönt med en så liten förlust :).

  Min tanke är att man på segmentsnivå kan analysera trender tidigt. Det australiska varumärkesförbudet är t.ex dåligt för premiumvarumärken men kanske inte sprids då effekten på folkhälsan inte verkar vara.den man hoppades (folk köper billigare cigaretter inte färre).

  Krogförbudet var.däremot en succé som spred sig från små marknader till stora även om omsättningsminskningen varit mycket långsam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *