Analys av Sláturfélag Suðurlands

Tags , Posted on 1 maj, 2014Categories Övriga bolag

13 thoughts on “Analys av Sláturfélag Suðurlands”

 1. Lundaluppen,
  De har några finansiella sammanfattningar på engelska men i övrigt är allt på isländska så det har varit en del google translate och lite kommunikation med bolaget inblandat för att förstå tillräckligt.

 2. Haha, nu snackar vi om att vända på stenar! Vilken obskyr liten sak. Man börjar ju undra varför ett sånt här bolag ska vara börsnoterat. And the nomination of the weirdest company found in the bloggosphere goes toooo… KENNY AT AKTIEFOKUS!!! Kul att du delade med dig! :)

 3. Mycket underhållande! Synd att det inte var något bättre som doldes i de isländska årsredovisningarna. Två bolag jag skulle kika på om vi pratar Island är hb grandi (fiske) och Iceland air. Men tusan ditt inlägg tar priset och tänk om det hade varit en pärla? 99% svenskägt och dubblad kurs inom 2 månader? :-)

  Tack för ett mycket bra inlägg!

 4. Aktien känns väl illikvid för att ens tiita på. Bättre du använder tiden till din Vardiaanalys som vi
  så otåkigt väntar på… Keep up the good work Kenny.

  Mvh

 5. Finansnovis,
  Jag ska försöka vända på lite mindre obskyra stenar framöver även om det hade varit grymt häftigt om B-aktien var en vanlig aktie som jag trodde från början :-)

  Gustav,
  Hehe, de 500 000 aktierna för ca 40 000 kr (över 0,1 % av bolaget!) som ligger ute till försäljning hade nog gått åt i ett nafs i alla fall.

  Fiske och flyg är inga favoritbranscher, men HB Grandi borde gå att jämföras granska bra med norska fiskbolag som någon blogg skrev om ganska nyligen. Undrar hur många flygbolag utöver Icelandair som flyger till Island utan syfte att mellanlanda? :-)

  A:Borg
  Likviditetsfrågan har jag aldrig orkat skriva ordentligt om men här om dagen kom följande inlägg vars syn jag delar:
  http://alphavulture.com/2014/05/01/some-thoughts-about-illiquidity/

  Likviditet blir egentligen bara ett problem om man måste bli av med ett innehav, vilket antagligen beror på kortsiktighet, belåning eller att man har en fond var andelsägare säljer. Jag har inte de problemen och tar gärna emot en extra rabatt bara för att handeln inte är enorm i aktien. Hade B-aktien varit en vanlig aktie hade jag inte haft några problem att köpa till P/E 1 även om jag kanske inte blir av med aktierna igen på ett par år.

  Vardia kommer tids nog, efter jag har gjort sådant som är roligare. Håll ut :-)

 6. Tack för en intressant och udda läsning! :)

  Ang. B-aktierna. Kan de inte makulera sina 10% för att sedan återköpa mer? Har fått för mig att när såna regler finns så får de inte äga mer än x % men om de makulerar innehavet så äger de ju 0 % igen.

  Hatten av för bra grävarbete. Guldspaden 2014 kanske går till mr Granath!

 7. Jonas,
  Guldspaden vore något, men jag har inga jätteförhoppningar ;-)

  Jag undrar också varför de inte makulerar aktierna och suger upp allt de kan via marknaden. Inför framtiden kan det vara intressant att veta om det finns någon speciell isländsk regel som säger att det inte är möjligt, så jag ska gräva lite och återkommer förhoppningsvis!

 8. Hehe, rolig läsning Kenny. Du hittar alltid spännande bolag :) Hur investerar man i Island? Är det inte mer spännande att leta bolag på de börserna man slipper gå in via telefon? Eller handlar du med så stora poster att courtaget blir lågt ändå?
  Tack för en fantastisk blogg!

 9. Privatspararen,
  Skandiabanken (telefonorder) och Handelsbanken (besök på fysiskt kontor). :-) Skandiabanken är det billigare alternativet med 299 kr mincourtage om jag minns rätt. Jag har en psykologisk gräns på att courtaget får utgöra max 1 % av köpet. Om man hittar ett riktigt billigt bolag där värdet uppenbart är mycket högre än det nuvarande börsvärdet är 1 % egentligen en ganska löjlig summa. Det spelar ju egentligen ingen roll om börskursen stiger med 1 % eller om man lägger 1 % på courtage istället för 0,1 % men courtaget känns ändå psykologiskt svårare att betala.

  Så telefonorder ser jag inte som något hinder. I vissa fall är det snarare en möjlighet om bolaget i fråga handlas på någon obskyr marknad, så som den isländska!

 10. Jonas,
  Jag hörde med VD hur det står till med makulering av aktier. Tydligen försökte sig bolaget på detta för två år sedan men det krävs majoritet från både A- och B-aktieägarna. Av någon anledning motsatte sig B-aktieägarna detta och förslaget föll. Oklart varför, men så blev det, och nu driver bolaget inte frågan om makulering längre.

 11. Har haft denna aktie på min att-analysera lista… och satt precis och läste de första finansiella rapporterna för att lista ut varför värderingen var knas… tack för att du besparade mig en massa tid =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *