Analys av Axonkids

Tags , , Posted on 25 maj, 2014Categories Axkid

28 thoughts on “Analys av Axonkids”

 1. Ett bolag som kanske överdriver sin marknadsposition, har svaga finanser och där ägarna vägrar gå ned under 50 % vilket gör aktien illikvid. Jag uppskattar analysen eftersom det gör att jag sover gott när jag inte tecknar =).

 2. Aktieingenjören: Jag är inte förvånad att du inte tecknar ;) Bolaget i sig är så pass litet att det är svårt att få aktien likvid även om 100 % av dem var ute på marknaden. Sedan tror jag att finanserna ser värre ut än vad de faktiskt är i och med deras beställningsprocedur, men visst, det är mycket som lyser rött.

 3. Kul att du kollade på det här bolaget. Jag tittade själv på det för ett par dagar sedan och kom för min egen del fram till att jag skulle hålla mig borta, bl a av de anledningar du listar i din analys. Q1-rapporten för 2014 gav ju ett positivt resultat, men det var inte mycket att hänga i julgranen, tycker jag. En ganska lång väg för att uppnå deras uttalade mål och jag tror att de är alldeles för förhoppningsfulla om resultatet för hela 2014. Jag skulle inte kalla min genomgång av bolaget för en analys (i alla fall inte i din klass), men några punkter har jag hittat i alla fall.

  http://mangoldx.blogspot.se/2014/05/axon-kids-ab-nyemission-pa-aktietorget.html

  Jag kommer att hålla mig bort, men följa bolaget och se hur kursen är efter Q2-rapporten. Det positiva är att man inte behöver ta in så mycket pengar (6 Mkr) vilket borde gå att få fatt i med tanke på hur dagens börsklimat är.

 4. Mangoldx: Instämmer med allt du säger och skrivit om dem. Jag hoppas jag varit tydlig nog i analysen av bolaget med riskerna. Det jag ser som postivt är att man verkligen kan skala ned kostnaderna i det här bolaget om det blir lågkonjunktur, så jag tror inte man behöver göra en nyemission i ett dåligt börsklimat.

  Axon var väldigt nöjda med sin Q1a som blev bättre än planerat för att de lyckades få en kund att köpa direkt från fabriken och därmed slapp de mellanlagra stolarna innan de skeppades ut. Det jag ser som den absolut största risken är självklart om stolarna återigen sabbas i ett krocktest. Nu har man redan gått på den niten en gång så dels vet man hur man hanterar ett sådant test samt att man nog inte återupprepar det. Jag förstår dock ditt resonemang om att vänta till Q2an och ja, det minskar risken för ett dåligt köp.

 5. Att avvakta Q2-rapporten kan ju också innebära att man helt missar uppgången….om det nu blir någon uppgång.
  Personligen tror jag att företaget i Q2 gör ett resultat något bättre än Q1. Då har man ganska mycket som måste klaffa under Q3-Q4 för att man ska klara sitt uttalade resultatmål. Jag satsar på att Q2-rapporten blir en besvikelse och att kursen då går ned. Beroende på hur den rapporten ser ut och vad kursen står i då får vi se vad jag gör.
  Eller också har jag tokfel och Q2-rapporten är fantastisk och kursen dubblas.

 6. Mangoldx: Tror inte det är en rusning till aktien. Iaf inte med bra omsättning ;-)

  Q2an kommer drabbas av noteringskostnader så den kommer inte se ut som Q1:an. Tror dock Q3an kan bli bra i och med att man i Juni kan lägga sin order på stolarna och få ut dem till slutet på augusti. Sedan kan det nog ta riktig fart i Q4:an och förhoppningsvis kan man gå in fler marknader när man kan förse marknaden med produkter.

  Hela tesen/caset är ju att man har problem med produktionen p.g.a. likviditeten. Om det inte är fallet är det här bara en dyr aktie.

 7. Jag anser att det blir nog svårt att utmana Britax när det gäller bilbarnstolar. Bra med alternativ men är det något märke relaterat till barn (utom Nestle) som sitter på näthinnan efter åtta år med barn så är det just Britax.

 8. Inflationsteknikern: Även bara 2 % av Europeiska marknaden är stort nog för att värderingen ska anses som jätte-jättebillig. Dock är långt ifrån den än. Skulle aldrig säga att de här kommer bli större än Britax och om de själva hade sagt det hade jag trott de var galna :)

 9. Martin, jag håller helt med dig angående likviditeten. Så har jag sett hela deras tänk, dvs att de måste få in mer kapital för att klara sin produktion och expansion.
  Bra tänkt med noteringskostnader för Q2. Det hade jag själv (skam att säga) inte tänkt på. I och med det tror jag tyvärr att deras mål på 4,5 Mkr för 2014 är mer eller mindre snömos. Om bolaget sätter mål som inte är trovärdiga faller tyvärr mitt förtroende för ledningen och i sådana här små bolag är det väldigt, väldigt, väldigt stor del av hela värderingen, Tycker i alla fall jag.

  Hoppas att jag har fel.

 10. Mangoldx: Instämmer att ledningen är viktig och förtroendet för dem. I det här fallet är uttalandet positivt och ledningen har ju grov majoritet av bolaget så de vill att det här ska lyckas. Sedan är det väl nästan alla tillväxtbolag i den här fasen tror att det går att växa snabbare och snabbare. Ganska vanligt att överskatta vad du kan göra på ett år men underskatta vad du kan nå på tio och samma effekt är det här så räkna med ett nollresultat för 2014 skulle jag säga och årets prognos på nästa år. Då är man ordentligt försiktig och det ser okej ut då med.

 11. Lundaluppen får nog krampanfall när han läser om dina köp-men det gäller att hitta sin egen nisch.

 12. Ernesto: Ja, absolut får han det. Jag kommer troligtvis bränna mig fler gånger också. Dock har jag minskat på antalet riskfyllda placeringar så vem vet, när jag är lika gammal kanske jag inte tittar på dessa typer av bolag. I det här fallet tycker jag mig se en begränsad nedsida samt starkt ägande och det är punkter jag med tiden värderat allt högre!

 13. Ja man blir mer riskavert med åldern-det kan jag som nygammal nybörjare intyga. Sensommaren 1987 vid späda 9 år köpte jag 5 st (courtage 200 kr tror jag)Hasselblad(deras kameror var ju med till månen)varje morgon innan skolan tittade jag på kursen i dn och därefter på det fina aktiebrevet. Men så en höstdag föll kursen kratftigt och det blev tungt att gå till skolan. Vissa morgnar grät över de små sifferraderna. Till slut kände jag mig tvungen att sälja-vad hade jag gett mig in på? Sen tog det 22 år innan jag tänkte på aktier igen.Snipsnappslut.

 14. De fick en del kritik från råd&rön i höstas. De åtgärdade felen, som nog inte var så allvarliga som det verkade, men det gjorde mig skeptisk. Det gav mycket dålig publicitet

 15. Marcus: Definitivt. Det är deras största risk – att inte ta säkerheten på fullaste allvar. På företagspresentationen som jag var på hos Aktietorget fick jag intrycket av att man förstår det (nu). Om det sker en gång till så kommer man nog ha minst ett helt förlorat år tillväxtmässigt.

 16. Tror du Protector kommer klara av att leverera ett resultat på 600 miljoner i år?

 17. Hej, bra genomgång som jag ännu bara hunnit skumma men tänkte läsa igenom noggrannare vid tillfälle.

  Vill dock ge några kommentarer direkt.

  De verkar ha hittat väldigt bra och drivna distributörer, vilket jag tror är nyckeln för att växa. Jag tycker det är spännande att de säljer och väntas växa kraftigt i Kina, där jag aldrig har sett ett barn i en bilbarnstol tror jag :-), men nu kommer det regler om att barn ska sitta i någon form av bilbarnstol.

  Jag har svårt att tro att de skulle överdriva sina marknadsandelar i Sverige (och varför), de måste väl(?) ha koll på hur mycket som säljs. Hursomhelst enligt Axonkids är sverige-marknaden på ca 100 mkr och de säljer för 10 mkr. Inget jag har kollat närmare på, bara tagit för givet att det stämmer ungefär.

  Britax är inte så domineande i sverige som man kanske kan tro, siffor (enligt axonkids):
  Britax 31%, Akta 22%, Maxi Cosi 15%, Besafe 14%, Axonkids 10% Brio 6%, Cybex 4%

  Däremot i Europa så är Britax och Maxi Cosi tydligen dominerande. Men då på framtåvända stolar eftersom det är det som säljs mest. Och det är här jag tänker att Axonkids förhoppningsvis har ett fönster nu att slå sig in iochmed de nya reglerna. ”Vi kan bakåtvänt, våra produkter är utvecklade i Sverige där vi alltid åkt bakåtvänt osv”. Jag menar inte att de skulle bli större än Britax, men med bra distributörer varför inte en marknadsandel på 5%-10% på sikt…?

  Upphämtningen i Q1 efter ”katastroftestet” under hösten 2013 är ändå ganska imponerande. Q4 landade omsättningen på runt 2 mkr (pga testet) och q1-14 är den åter över 6 mkr. Då har, som jag förstått det, Duofix som är efterföljaren till stolen som fallerade i testet förra året bara sålts i drygt en månad.

  Enligt bolaget begränsas försäljningen till stor del idag av rörelsekapitalbrist.

  Citat från bolaget: ”Vi tackar idag nej till större kedjor i framförallt Tyskland för att vi inte kan garantera leveranser i den utsträckning som behövs för att ta en sådan stor kund. I Sverige så skulle vi också kunna öka försäljningen då bristen på stolar gör att vi får portionera ut stolar till butikerna.”

  Direktleverans av containrar från produktionen i Kina till de större distributörerna har påbörjats under q1 och ska enligt Axonkids vara mycket postivit för kapitalbindningen.

  Men gott om osäkerheter finns det förstås

  Det är en aggressiv budget de har för 2014, 34 mkr i omsättningen och 4.5 mkr i resultat efter skatt. Klarar de det så tror jag aktien kommer handlas långt över de 6 kronor den kostar i emissionen, men det är ju inte direkt ont om exempel på bolag som noterats med vidlyftiga prognoser som inte hållts. Den som lever får se!

 18. Libertarian,
  Nej. Jag är nöjd om de kommer upp i 300 miljoner och det tror jag att de kan fixa. Q1 var fint, men betänk att Q1 är deras bästa kvartal. Det går inte att bygga helårsprognosen på Q1, för det blir ungefär som att bygga Skistars helårsprognos på ett vinterkvartal.

  Men fixar de 600 miljoner är jag inte den som klagar. Jag försöker dock vara försiktig i mina antaganden så att även bakslag inte ska ta kål på mitt innehav :-)

 19. Tack Jimmie! Bra kommentarer och jag instämmer. Tar de 5% i Europa är det bara att tacka och ta emot! Lång väg dit och fler säkerhetstabbar har de inte råd med!

 20. Nu har jag hunnit läsa ditt inlägg lite noggrannare, mycket bra skrivet!

  En positiv sak, som också bör tyda på att huvudägarna/grundarna verkligen tror på detta och ser det som ett långsiktigt case, är att de har skrivit på ett 3-årigt lock-up avtal. De får inte sälja mer än 10% per år av sina respektive aktier under dessa tre år.

  Lock-up avtalet gäller de tre största ägarna, Tony Broberg, Tony Qvist och Andreas Finke, som tillsammans har 73% av aktierna efter den aktuella emissionen (om den blir fulltecknad).

  Jag tycker Axonkids känns bra mycket intressantare än många andra av Aktietorgetbolag. De har färdigutvecklade produkter som redan säljer ”bra”, och hade det inte varit för katastroftestet förra året så hade de sannolikt visat vinst redan 2013.

  De verkar hittat en nisch och de har en, enligt mig, trovärdig expansionsplan där nya regler/lagar i EU och Kina kan driva intresset och försäljningstillväxten. Omsättningen begränsas fn av utbudet snarare än efterfrågan (om man vågar lite på bolagets uttalande).

  Visst, jag hade gärna sett att värderingen varit 10 mkr lägre i emissionen, men om de kommer i närheten av den budget de kommunicerat så kommer det inte spela stor roll om några år. Risken är väl att emissionen inte blir fulltecknad och det vore lite synd. Jag kommer antagligen överväga köpa mer om q2, q3 visar att man är på rätt spår och aktien handlas under emm-kursen.

  Vi köpte vår senaste bakåtvända bilbarnstol för 4 år sedan, det var en Britax (dock inte en toppmodell). Den hade funnits i sortimentet i ett antal år redan då, kändes lite omodern på något sätt och samma Britax stol verkar säljas fortarande, så att produkterna kan säljas under lång tid verkar absolut stämma.

  Jag upplever ändå att Axonkids huvudprodukter, Minikid och Duofix (har dock bara tittat på dem, inte använt dem), är lite mer genomtänkta med självjusterande nackstöd, längre stödben och den där vick-funktionen för att slipa böja sig dubbelvikt för att försöka spänna fast stolen ordentligt. (Hur det fungerar i praktiken vet jag alltså ännu inte, men det låter i alla fall bra i mina öron :-)

  Vi har haft stolar (Akta) där stödbenet varit för kort för montering på annat ställe än mittplats i baksätet, och jag hade klart uppskattat ifall olika stora barn lätt hade kunnat byta plats i bilen utan att krångla med att behöva höja/sänka bältet/nackstödet eller flytta stolen.

  Vi ska komma ihåg att även om Britax mfl är oerhört mycket större på stolar så är de kanske inte så extremt mycket större på bakåtvänt, då bakåtvänt för större barn i princip bara sålts i Norden.

  Axonlids är inte heller ensamma om att ha råkat ut för bakslag i tester, även om det förstås är extra känsligt för en liten aktör som dessutom ska stå för och sälja på säkerhet.

  I ett test från 2007 så blev Akta Cosmic och Akta Duo XTP underkända på ett liknande sätt som Axkid.
  http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article15446.ece

  Jag såg att BeSafe fick återkalla några stolar där bältet inte låste sig ordentligt, och Britax några babyskydd där handtaget kunde lossna och man kunde tappa stolen med babyn.

  Men som du skriver, ytterligare ett testresultat liknande det från oktober får bara inte ske. Nu säger Axonkids att de har testat efterföljaren, Duofix, på ett sätt som motsvarar de krafter i det testet där Kidzofix fallerade i höstas. Jag räknar förstås också med att Axonkids tar ytterligare hänsyn till säkerheten vid utbyte av komponenter eller utveckling av nya stolar framöver.

 21. Så tecknade några aktier? Och om du gjorde det, hur mycket fick du tilldelat?

 22. Mangoldx: Det har inte presenterats än så jag vet inte än, men jag har absolut tecknat. (Blir bra när ni kan följa mig direkt på Shareville…)

 23. Emissionen tecknad till drygt 140%
  http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=69957

  Det var väl inte så illa med tanke på alla emissioner av småbolag som är för närvarande och att inga teckningsförbindelser fanns!

  Nu får de de pengar de har efterfrågat och kan nu visa att de menade allvar med att försäljningen främst begränsades av kapitalbrist :-)

 24. Jag var in en kortis i den lokala babybutiken idag och kollade efter någon Axkid-stol. En av kanske 30 stolar som stod framme hittade jag till slut och jag kan inte förstå varför man skulle välja den framför någon av de 15 Britax-stolarna :-)

 25. Hehe, exakt, den fanns i alla fall där på hyllan ;-) Hann tyvärr inte snacka med dem i butiken men nån gång har jag nog tänkt göra det också.

 26. Kursen har gått upp direkt efter noteringen i alla fall. Kul för er som tecknade. Grattis!

  Jag fortsätter att hålla i hörnflaggan och titta på och invänta q2-rapporten. 28 augusti blir en spännande dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *