Vestfyns bank och Svendborg sparekasse fusionerar till Fynske bank

Tags , , Posted on 14 september, 2013Categories Den danska bankmarknaden

4 thoughts on “Vestfyns bank och Svendborg sparekasse fusionerar till Fynske bank”

 1. Jag vet inte om danska ekonomitidningar har gjort samma val som di.se och undviker att publicera riktiga nyheter på nätet. Men jag hittade en intressant notis när jag var i Köpenhamn förra veckan.
  *******************
  Banker kämpar för selvständigheten
  No er danske bankkrak rkket längere väk men en räkke banker er i stedet tvunget til att overveie muligheden for att göre staten till medejer, skriver Jyllands-Posten. Inden for det kommende år skal bankerne tage stilling til, om de vil indfri de såkaldte hybridlån, det täller med i bankernes solvens, men koster mere end 10 pct i rente.

  Derfor vil bankerne gerne af med de statslige lån, men flere banker har på nuvarande tidpunkt ikke kapital nok til at kunne indfri lånene, heribland Danske Andelskassers Bank og Vestjysk Bank.

  Hos Vestjyst overvejer man defor att konvertere det statslige lån – eller dele af det . til aktier, hvilket den tidligere har gjort. Staten ejer allerede 50 pct. af banken idag. Ud over Vestjysk Bank er staten på nuvarande tidspunkt medejer af Basisbank, Vordingborg Bank, Sparekassen Himmerland og Lollands bank.
  *****************
  Jag blev lite förvånad över att hitta Lollands bank och Vordingborg bank på den listan. Har du någon mer info om hur danska staten blev delägare i bankerna?

 2. Aktieingenjören,
  Vordingborg har haft det tufft och har, liksom de flesta danska banker, lånat en del hybridkapital av danska staten. Om de har konverterat aktier så att staten är ägare har jag inte koll på.

  Lollands bank har däremot inte lånat hybridkapital, så där förstår jag inte artikeln om inte staten var ägare sedan tidigare. Ägarbilden klargörs mig veterligen ingenstans utom att den är spretig (ingen eller få ägare med mer än 5 % av aktierna).

  Se exempelvis balansräkningen eller riskrapporten för klargörande om noll hybridkapital: http://www.lollandsbank.dk/huset/Risikorapport.pdf

  Några banker måste säkert konvertera hybridkapitalet till aktier medan andra söker fusion för att slippa, som Vordingborg. Om fusionen Vor bank går igenom måste de göra sig av med hybridkapitalet så småningom, men det fixar de med hjälp av Lollands starka finanser.

  När det gäller kvalitet på danska nättidningar är det nog som di.se förresten; det mesta kostar dessutom pengar om man vill läsa hela artiklar. :-)

 3. Jag hittade följande lista där det står att staten äger 2 % av Lollands bank och 14 % av Vordingborg bank.:

  http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2012/11/5/Saamegetejerstatenafdinbank.htm

  ”Årsagen til statens ejerskab er primært Bankpakke I, hvor man skød et sikkerhedsnet ind under de almindelige kunder indskud i banker og sparekasser. Finanssektoren betalte over to år over 35 mia. kr. til statens selskab »Det Private Beredskab«. Denne betaling kunne ske i form af aktier og garantbeviser.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *