Elpriset i Sverige efter zonindelningen: en månad senare

Tags , , Posted on 26 november, 2011Categories Elmarknaden

4 thoughts on “Elpriset i Sverige efter zonindelningen: en månad senare”

 1. Svensk Energi har hållit ett seminarium om elprisområdena en månad efter att de införts.
  http://svenskenergi.se/sv/Aktuellt/Nyheter/Ny-elproduktion-och-nya-nat-kraver-snabbare-tillstandshantering/

  Magnus Stephanson SvK:
  – Elområdena kommer att ligga kvar som de är i dagsläget, däremot kan vi påverka prisskillnaderna mellan områdena. Vi behöver bygga ny produktion där konsumtionen är hög och vi behöver bygga bort flaskhalsarna i nätet. Bland annat kommer den påbörjade sydvästlänken leda till en ökad överföringskapacitet till syd vilket kommer minska prisskillnaderna mellan elområdena.

  Thommy Johansson, Energimarknadsinspektionen:
  – Det är viktigt att föra fram att man som konsument har möjlighet att spara pengar genom att vara en aktiv kund på elmarknaden. Skillnaderna i pris mellan det dyraste och billigaste elhandelsföretaget är nämligen större än prisskillnaderna mellan elområdena.

 2. Mattias;
  Intressant. Skillnaden är ju som de konstaterar hittills inte gigantisk, men vi har fortfarande vintern framför oss och det ska bli spännande att se hur situationen ser ut om det blir riktigt kallt! Just nu ser det i och för sig lovande ut med en hyfsat fungerande kärnkraft som gör att det inte lär bli några jätte-prisspikar.

  Apropå att vara aktiv konsument så gäller det väl i princip överallt att man kan välja ett billigare alternativ, men att man av någon anledning ändå inte gör det (orkar inte? bryr sig inte?). Det lär det inte bli ändring på, men det är väl bra att man i alla fall har möjligheten!

 3. Men om man inte orkar bry sig tillräckligt mycket för att utöva sin konsumentmakt så bör man inte heller gnälla för mycket på att elpriserna stiger

 4. Instämmer, men det är enklare att lätta lite på trycket via en liten klagosång än att faktiskt göra något! Inget unikt för just denna fråga :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *