Fortum: delårsrapport Q3 2011

Tags , , Posted on 22 oktober, 2011Categories Fortum

4 thoughts on “Fortum: delårsrapport Q3 2011”

 1. Hej igen Kenny. Tack för ännu en bra analys.

  Jag undrar hur de resonerar när de väljer att satsa på vindkraft i norra Sverige. I södra Sverige kan man framöver få mer betalt för elen, uppskattningsvis 10 öre/kWh (åtminstone nästa år). Antingen så har de svårt att hitta bra vindkraftsprojekt i söder eller så är det planerade projektet helt enkelt så bra så att det lönar sig ändå.

  Har du hittat någon argumentation kring detta i bolagets rapporter eller pressmeddelanden?

  http://svenskenergi.se/upload/Statistik/Statistik%20i%20bilder/marknadspriser.pdf (s.17)

 2. Hej igen Mattias! Jag har inte läst något alls om varför de föredrar norra framför södra Sverige. Planeringen av själva projektet (såvitt jag kan förstå innan Fortum köpte in sig) började 2005.

  Enligt vad som står på partnern Skellefteå Krafts hemsida så är vindläget bra och motståndet mot projektet litet (inga närboende). Det är möjligt att båda är större problem i södra Sverige. Dessutom ligger anläggningarna nära befintlig vattenkraft vilket gör att det är lätt och kostnadseffektivt att ansluta till kraftnätet. Eftersom det blir en av de största landbaserade vindkraftsparkerna i Europa så har man säkert fått ett hyfsat pris på vindkraftverken också.

  Det blir intressant att se om zonuppdelningen påverkar framtida investeringar!

 3. Du vill säga att det är positivt igen i 2013-2014. Jag håller med dig om det är olyckliga ..! Om det är det. Det kommer att bli intressant att se den nya investeraren och verkan framtida investerare.

 4. Tolliver;
  Ja precis, det borde se bra ut igen fram mot 2013-2014. Det ska bli spännande att se hur mycket Fortum väljer att dela ut i år. Förhoppningsvis sänker de utdelningen till åtminstone 0,75 €/aktie. Jag skulle gärna se att de sänkte ännu mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *