H&M-analys enligt Grahams defensiva kriterier

Tags , , Posted on 5 april, 2017Categories Bolag

7 thoughts on “H&M-analys enligt Grahams defensiva kriterier”

 1. Hej Kenny! Uppfriskande att läsa en välgenomförd analys som bygger på en tydlig analysram. H&M har verkligen varit på tapeten den senaste tiden. Kan meddela att nästan 11% av aktiebloggarnas inlägg handlade om H&M i mars (läs gärna mitt inlägg här: http://www.stockblogs.se/stockblogs-se/topp-20-bolag-i-mars/ ).

  Som du antyder råder det delade meningar i aktiebloggarvärlden kring huruvida H&M ska dumpas eller fyndköpas. Det blir lätt en hel del tyckande och ”känsla”, speciellt kring en folkaktie som denna. Gott då att släppa Graham lös på bolaget!

  Ser fram emot fler analyser!

 2. ”De gamla gudar leva än bland skålar och pokaler, bland skålar och pokaler!”

  Jag diskuterade så sent som igår med Gustav om hur svårt det är att ställa om i en värdering rent mentalt. Förra gången köpte jag H&M för omkring 216 kr och jag var mer övertygad vid köpet än försäljningen vid 280-290 kr. Men det har flutit en hel del blod på gatorna sedan dess och jag tycker inte alls det är samma trygga hamn som för några år sedan och har egentligen ingen övertygelse om det kommer gå bra eller dåligt ännu. Men förtroendet som H&M byggt upp verkar finnas kvar hos många andra.

 3. Själv begriper jag inte varför denne Graham skall släppas lös? Han bryr sig inte ett dugg om immatriella tillgångar. Han hade inte köpt Coke eller HM. Ledningen och varumärket betyder inget. Själv tycker jag inte någon investerare behöver fundera på Lundaluppens eventuella rävaktighet, eller analysera Magnus Anderssons mycket stora självförtroende.

  Själv köpte jag HM under 250kr. Jag hade tidigare gjort ett försök runt 300kr. Har fått sälja därför att den kollektiva begåvningen visade mig något annat. Jag hade fel.

  Intressant och bra skrivit annars.

  Med vänlig hälsning

  Lars

 4. Henrik,
  Kul att det uppskattas! Flockbeteende är inte ovanligt och denna gång är det banka på H&M som är inne, samtidigt som snabbväxande finansbolag och gamblingbolag är i ropet. Fyndköp blir det bara i nuläget om H&M gör en ganska stor turnaround, så ”fyndköpa” är väldigt relativt.

  ===============================================================

  Aktieingenjören,
  Jag känner likadant och kan konstatera att H&M åtminstone inte talar till aktiemarknaden på aktiemarknadens vis, vilket ur mitt perspektiv stärker förtroendet för bolaget. Däremot är konkurrensen stenhård och jag är inte säker på att den gigantiska logistikmaskinen H&M kommer att vända 180 grader och växa kraftigt härifrån. Man kommer säkert fortsätta växa omsättningen och visa vinster men att man ska bära upp sin värdering är inte lika givet.

  ==============================================================

  Lars,
  Nej man ska inte vara bokstavstrogen Grahams nästan 100 år gamla ord men andemeningen gäller än idag. Att immateriella tillgångar är viktigare nu än då vet de flesta om, men att vinster är mindre viktiga idag än för 100 år sedan är ett ganska magstarkt påstående om man inte är orädd om sina pengar. Och aktiemarknadens värdering av H&M:s vinster är hög. Varför man ska betala 20 x vinsten för ett bolag utsatt för stenhård konkurrens när man kan köpa ett bolag som Topdanmark för 10 x vinsten på en oligopolmarknad förstår jag inte riktigt. De uppfyller heller inte Grahams kriterier eftersom de inte delar ut pengar (än) men när aktiemarknaden har låtit tiden gå 6-18 månader (så långt näsan räcker) ser det nog annorlunda ut där. Det kan bli tvärt om i H&M om de sänker utdelningen eller börjar dela ut mer än vinsten.

 5. Kenny,

  För HM pengarna blev det inköp av Topdanmark, Leo Vegas och Nibe man vill ju känna sig lite modern. Jag menar hänga med.
  Skall besöka en av de större shoppingladorna idag, och skaffa en sommarkavaj. Skall gå in på HM och kolla läget.

  Ha det bäst

  Lars

 6. Lite sent på detta, men håller med om att H&M är lite osäkert framöver. Tar tid att vända ett så stort bolag, och inte säkert att de lyckas. Jag gillar dock köp i osäkra tider, men skulle inte rekommendera det generellt. Kollade hastigt på Topdanmark. Jag handlar en del med försäkringsbolag i USA. Då är värderingen främst knuten till p/b. Topdanmark har ett p/b på 3,94 vilket är högt för ett försäkringsbolag, men det kanske är motiverat om de har oligopol osv. Lycka till. Mvh Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *