Anchoring bias applicerat på fotbollslandslag

Tags , Posted on 30 juni, 2016Categories Krönika

5 thoughts on “Anchoring bias applicerat på fotbollslandslag”

 1. Ni skriver : Hans Rosling brukar tjata om att vi ser på världen som den såg ut för femtio år sedan men att världen har förändrats! Förändringar i omvärlden går fort, men folk tar tid på sig att få det att sjunka in, om det ens någonsin sjunker in i de generationer som redan lever i den gamla bilden.

  Det är faktiskt min starkaste sida som investerare! Jag är uppdaterad… Väldigt bra att ni tar upp det ! Ett angeläget problem för många.

 2. Analysera mera,
  Se där, det kom med nåt vettigt bland allt pladder ;-)
  Ja det är svårt att hålla balansen mellan att vara uppdaterad och att springa på alla bollar. Det gäller att se verkligheten nyktert utan att gå bort sig på brus. Exempelvis Betssons dåliga kvartal nu: beror det på att Betsson har gjort något dåligt som bara påverkar dem på kort sikt eller har de gjort något sämre än alla konkurrenter (sälj Betsson). Eller är det så att den politiska risken faller ut så att guldåldern med oreglerade marknader börjar försvinna (alla spelbolag får problem)? Vilken information ska man titta på och vilken är oväsentlig? Det gäller att hänga med :-)

 3. Ah, sommaren 1994… En otrolig sommar för mig på många sätt. Nostalgi!

  Bra svenskt lag eller acceptabelt lag, men VM var fantastiskt. Jag pluggade franska en månad i Frankrike under sommaren. Gruppspelsmatcherna såg jag hemma i Sverige förutom den tredje mot Brasilien. Satt då på nattåget ner till kontinenten; i Basel klev några svenskar på och kunde berätta att Sverige tagit sig vidare efter 1-1 mot självaste Brasilien… Vilket mål Kennet Andersson gjorde!

  Slutspelsmatcherna följde jag i Frankrike med franska kommentatorer. De var relativt imponerade av Sveriges lag. Lite kul också att läsa om laget i sporttidningen L’Equipe. Artikeln inför åttondelen mot Saudiarabien hade ”La neige contre le sable” (”Snön mot sanden”) som titel har jag för mig. Inte alls stereotypt… :-)

  Även VM 2002 och EM i Portugal 2004 har ett visst skimmer över sig, möjligen på grund av de goda resultaten. Om Anders Svenssons skott efter helikoptersnurren gått någon cm längre in hade vi gått till kvartsfinal mot Turkiet 2002. Orkar inte googla nu, men visst hade vi goda resultat mot dem i kvalspelet till VM (vi var väl i samma kvalgrupp?)? En semifinal var helt klart inom räckhåll…

  Vi hade tre spelare i världsklass 2004 (Ljungberg, Larsson och Zlatan). Zlatans klackspark mot Italien såg jag på ett café med storbildsskärm (det var någon slags filmduk) i Italien med min flickvän (numera hustru). Det var en ganska otäck upplevelse faktiskt; stämningen var mycket hätsk. Italien spelade ut oss fullständigt, men publiken var extremt missnöjd även när Italien ledde matchen. Invektiven haglade matchen igenom…

  Vi var de enda på cafét som höll på Sverige. Min flickvän viskade till mig att om Sverige gjorde mål fick jag inte jubla. När Zlatan nätade höll jag nog på att bryta några ben i handen på henne, så hårt som jag kramade den… Inte ett pip kom över våra läppar… :-)

  Efter matchen intervjuades Marcus Allbäck och förolämpningarna flög genom luften. När Italiens coach Trapattoni dök upp på skärmen kastades föremål mot den (det var en duk som tur var). Det sägs att fotboll är religion i Italien; efter den erfarenheten är jag benägen att hålla med.

  Jag är ett Tipsextrabarn och tror kanske som engelsmännen att de är bland de bästa lagen i världen. Fast nog är väl Premier League numera en av de bättre ligorna (?). Många utländska toppspelare huserar ju där (och så har det väl varit ett tag nu).

  Nu ser jag fram mot att valspäck och mjöd sopar isflaket med camembert och vin! :-)

  Carolus

 4. En rolig observation gällande Italienare och fotboll var hur de reagerade på det egna lagets filmningar i VM 2014 mot Uruguay (observerat från den enda puben med sydamerikanskt tema i Bari). De reste sig upp och skrek varje gång en Italienare föll i backen, därefter skakade på axlarna och satte sig ned efter att ha sett filmningen på reprisen.

 5. Carolus,
  Tack för dina upplevelser :-) Javisst var det en härlig sommar. Själv var jag tre veckor på Cypern och såg Brasilien-matchen på nån storbildsskärm mitt i natten med grekisk kommentator bland svenska turister. Tydligen ska jag ha pratat i sömnen om Kamerun.

  I morgon plockar jag fram min isländska whisky och håller tummarna!

  ————-

  Aktieingenjören,
  Nu är italienarna inte längre ensamma om att filma men de är fortfarande mästare i ämnet åtminstone som lag ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *