Aktielänkar i fokus vecka 14-2016

Tags Posted on 10 april, 2016Categories Aktielänkar i fokus

10 thoughts on “Aktielänkar i fokus vecka 14-2016”

 1. Jag håller med Framtidsfeministen om slutsatsen (fler bör spara exponerat mot börsen). Däremot får jag lite huvudvärk av hennes usla hantering av statistik. De två största skälen till att kvinnor har lägre livslön är karriärval i form av utbildning (humaniora istället för ingenjörer), jobb i offentlig sektor och att man även efter föräldraledigheten jobbar deltid. Vill man som kvinna maximera sin livslön finns det med andra ord goda möjligheter att kontrollera sitt eget öde snarare än att bli lurad att tro att det är utanför sin egen förmåga att kontrollera sin livslön.

 2. Håller med Aktieingenjören. Att svartmåla bolag med en minoritet kvinnor i ledning/styrelser är helt absurt, ja tror själv kapitalismen är blint för kön. Att börja kvotera/subventionera för att få mer kvinnor i arbeten med högre lön är ju ren idioti. Kan hända feminister har saker att lyfta fram, men könsdiskriminering i näringslivet kan vi kanske sluta tjata om, det för oss ingenvart utan klara bevis på att det finns.

 3. Kan bara hålla med Aktieingenjören man blir bara så trött på sådant här trams som denne feminist producerar. På vilket sätt skulle en styrelse fungera bättre för att man skulle kvotera in en kvinna?

  Det kan kanske vara värt att påminna om att vid intagningen till polisskolan togs kvinnor in enbart på grund av sitt kön trots att det fanns manliga sökande som hade bättre testresultat. Polisen fick senare
  erkänna att man gjort fel, och betalade visst ut ett skadestånd vad jag vill minnas.

  Med vänlig hälsning

  lars

 4. Aktieingenjören: Ja, yrkesval spelar roll. Det är en annan diskussion hur det kommit sig att sjuksköterskor ska ha lägre lön än programmerare när det är brist på båda som vi inte behöver ta nu. Vi kan stanna vid att är man med i leken får man leken tåla. Däremot är det väl en allmän kännedom om att kvinnor generellt lägre lön för samma arbete. Du har säkert datan för det redan :-)

  Att kvinnor jobbar deltid är oftast ett problem med att dagishämtning m.m. ska få ihop och det är enligt mig för enkelt att bara säga att de inte maximerar för sig själv när man hjälper sin familj, men oftast straffas för det vid skilsmässa. Svårt dock att få det helt jämställt, om det ska vara fritt val (men ja, det är klart det ska vara ett fritt val).

  Det jag tycker dock att inlägget om att män sparar smartare som är grejen med inlägget och där är vi helt överens.

 5. Fläderblom: Du vet att den effektiva marknaden inte finns (då hade vi inte försökt med stockpicking) och att då tro att kapitalismen sköter det är en motsägelse. Det finns miljoner exempel, men generellt är vi uppfostrade med att kvinnor får det tuffare för att nå samma nivå som en man och därför märker vi det inte.

 6. Lars: Tror hon är lika trött på de som inte ens försöker förstå andra sidan. ;-) Tror ingen på allvar tror på kvotering, men ju fler olika erfarenheter leder till bättre slutresultat. Underförutsättning att folk är rationella och det kan diskuteras. Men i teorin är det därför av nytta av att få styrelser att öka andelen kvinnor, utlandsfödda och så vidare.

 7. Martin: Håller med dig där, men jag tror kapitalismen sköter vissa områden bättre än andra. Det kan bra vara en fråga om uppfostran, t.ex om man jämför företagande mellan män och kvinnor har män en tendens att inte ge upp förrän något fungerar, pga översjälvförtroende. Medan kvinnor vill gö ett ”rationellt” val och slopa idén och söka sig nån annanstans om det inte fungerar första gången.

  Fokus från aktier gick till fokus på feminism, men det är visst smällar man får ta som bloggare, hehe.

 8. Fläderblom: Ja, feminism brukar vara ett hett ämne. Min generella syn är att som vit man har jag svårt att förstå och därför gäller det att vara ödmjuk. :)

  Jag tycker ett bra exempel är på Nordnet Live när Ratos vd Susanna Campbell intervjuas jämfört med de frågor SAS vd får. Hennes frågor som hon får är angripande på ett personligt plan, medan SAS vd får övergripande lite mindre tuffa frågor. Man hade kunnat ”trycka till” honom lika hårt. Det den intervjun också visar är att det inte spelar någon roll om det är en man eller kvinna som ställer frågorna, eftersom man inte ser att det är något fel. Sedan är det inte fel i sig, utan bara det att kvinnan får det tuffare än mannen i samma situation.

 9. Jag skrev en uppsats om den bristande metodiken i lönekartläggningar när jag fick i gymnasiet. Min lärare i Samhällsvetenskap avslutade det läsåret med orden ”Ja du Aktieingenjören, det är inte hållbart i längden att du inte tar det här ämnet på större allvar. Men jag måste ändå ge dig MVG”.

  Räknar man på oförklarade löneskillnader brukar den landa på 1-6 % i de studier jag har sett. Men jag tycker att måttet är lite trubbigt eftersom oförklaringen verkar bero på att regressionsanalysen bryter samman när man tar med för många föklarande variabler.

  Det här passar även in på det faktum att många branscher där kvinnor dominerar bland de äldre även är de branscher där kvinnor har högre lön än männen när man försöker korrigera för ålder, erfarenhet och liknande (http://3.bp.blogspot.com/-2ihCzUr-kFY/U4ByrdN_G9I/AAAAAAAAZXE/0G5IFpo_TxY/s1600/loner_kvinnor_yrken_totalt.png).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *