Analys av Bonheur och Ganger Rolf

Tags , , Posted on 20 december, 2015Categories Bonheur

27 thoughts on “Analys av Bonheur och Ganger Rolf”

 1. Det jag inte förstår är om värderingen av vindkraften går att räkna hem till dagens elpriser eller om kraftverken kräver försäljning till överpris/högre elpris för att bära verksamheten i ett omstöpt Bonheur. Har du några insikter där?

 2. Aktieingenjören,
  Om du tar dagens el- och elcertifikatpriser i Norden och antar att de består för evigt så kan du definitivt inte räkna hem vindkraften med en DCF-värdering. Så, nu kan du sluta fundera ;-)

  Ändå säljs vindkraftverk hela tiden till dessa priser och Bonheur har mycket vindkraft på gång just nu. Fler affärer där man säljer 49 % och behåller resten + förvaltar är nog inte omöjliga. Men några jämna och fina kassaflöden är långt borta i nuläget.

  Sedan har ju en höjning av kvotplikten klubbats i riksdagen, så redan där ökar intäkterna för åtminstone svenska och norska vindkraftsägare framöver. Vad som händer med elpriset vete gudarna men jag skulle påstå att det inte är troligt att det blir mycket lägre än vad det har varit i år eftersom i princip alla faktorer som påverkar elpriset har tryckt på åt samma håll. Mycket regn, varmt, inga problem med kärnkraft osv.

 3. Robert,
  Nej, inte vad jag har kunnat läsa mig till. Det vore en märklig konstruktion då en tanke med att ha ett gäng dotterbolag är att de ska stå för sig själva om något går illa utan att dra med sig hela koncernen nedför stupet. Bonheur/Ganger Rolf äger ju ”bara” 51 % också, det hade varit något annat om de ägde 100 %.

  Glenn,
  De finns i tidningen. Han vill inte husera på nätet längre, därav stängd blogg, och därför tog jag inte med det på bloggen.

 4. Synd, precis som i fotboll föredrar jag att spela mot öppet mål och om man ens med skamligt låg diskonteringsränta hade kunnat räkna hem vindkraftsdelen skulle jag ha räknat det som öppet mål. Men det är sällan så enkelt på aktiemarknaden.

 5. Norge räknar nog inte med att i första hand sälja överskottet till Norge och Sverige som redan idag har ”för mycket el”. Istället kommer man förstärka upp med nya kablar mot kontinenten och Storbritannien.

  Gillar Bons satsning mot vindkraft men fortfarande står de med andra benet djupt ner i oljebrunnen. Kommer ta lång tid och antagligen kosta aktieägarna stora pengar innan de lyckas byta inriktning.
  Dagens rabatt värderar fortfarande deras oljeexponering allt för högt enligt min smak.

 6. Aktieingenjören,
  Jag kanske uttryckte mig lite slarvigt. Det är klart att man med någon kalkylränta kan räkna hem vindkraft i nuläget. Om du investerar skuldfritt i vindkraftverk så får du till nuvarande marknadspriser kanske 2 % avkastning på investerat kapital. Räkna med att elcertifikaten stiger på grund av den höjda kvotplikten så har du lite till. Om alternativet är att investera till nollränta är 3 säkra procent kanske inte så illa ändå.

  Linus Valdemarsson,
  Ja, Norden sammankopplas allt mer med kontinenten och det kommer inte att leda till lägre elpriser här hemma det heller, eftersom priserna jämnas ut.

  Vi får väl se om BON stoppar in mer pengar i FOE. Skulle det krävas mer pengar i FOE kan man hoppas att BON släpper taget istället, eller att det inte behövs så mycket pengar. FOE sitter ganska trångt till, men om inget oväntat inträffar härifrån så kommer de grovt räknat att kunna betala av sina skulder eftersom kassaflödena är starka, men resultaten kommande år kommer att vara katastrofala med stora förluster.

 7. Ja, kikat runt lite nu och du har säkert rätt där. Letade upp där jag tänkte att det stått (Q3-rapporten 2015), men det var inte FOE de lånat ut till utan de hade lånat vidare hälften av sina lån till Ganger Rolf: ”Ganger Rolf ASA has borrowed NOK 350 million and NOK 150 million, respectively, of the proceeds from the bond issues from Bonheur ASA at identical terms.”

 8. Robert,
  Javisst, inaveln mellan Bonheur och Ganger Rolf är ju enorm. Som jag skrev i analysen garanterar Ganger Rolf även Bonheurs skulder vilket jag tolkar som att om allt går åt fanders kommer Ganger Rolf att råka mer illa ut än Bonheur.

 9. Kenny, den sista tolkningen vet jag inte riktigt om jag är med på. Att GR garanterar Bonheurs skulder tänker blir mer som att dom har tagit lånet tillsammans och är solidariskt betalninsskyldiga. Konkar GR måste Bonheur betala hela skulden, konkar Bonheur måste GR betala. Exakt hur det skulle funka i en företagsrekonstruktion vet jag inte men i det fallet så är ändå börsvärdet ganska nära noll så det scenariot blir dåligt oavsett exakta detaljer.

 10. Robert,
  Det är möjligt att jag har misstolkat men det spelar som du säger inte så stor roll. Det är samma konglomerat och i princip samma bolag. Faller den ena faller den andra. Det är en helt annan sak om något av dotterbolagen faller, då går det att släppa taget på ett annat sätt (i teorin).

 11. ”FORTUM CORPORATION PRESS RELEASE 23 December 2015

  Fortum is starting a wind farm project in Ulyanovsk, Russia with a total capacity of 35 MW. The value of the investment is approximately EUR 65 million. The wind farm is expected to start production in 2017, serving the city of Ulyanovsk, which is located 680 km south-east of Moscow and has 620,000 residents.”

  Ja, lite intressant info i alla fall.

 12. Ganger Rolf sin likviditet er berydelig bedre enn de bokførte tallene i konsernregnskapet. Fred Olsen Capital har milliard i cash. 50 % eid av Ganger Rolf. I tillegg betydelig cash i Fred Olsen Renewables etter salg av 49 % av et datterselskap i sommer. Ikke konsolidert inn i GRO.

 13. Magne,
  Tack för din kommentar. Då låter det som att min oro är överdriven och att vi lär få se utdelning även i år från BON och GRO även om den lär minska avsevärt.

 14. Tack för intressant länk! Nu är det väl dags för Bonheur att avyttra cruise-verksamheten när det går bra? :-)

 15. Olsen begynner endelig å ta grep for håndtere undervurderingen. 15.02.16 får vi se forslag til fusjon mellom Bonheur og Ganger Rolf jamfør dagens annonsering. Er vi heldige blir det en multippel ekspansjon til mer normale nivå.

 16. Uansett får verdianalyse endelig litt avkastning i den forstand at Bonheur var et bedre kjøp enn Ganger Rolf. ValueT

 17. Valuet,
  Jag såg nyheten idag! Goda nyheter. Jag har inte hunnit gå igenom villkoren för fusionen ännu men av din kommentar att döma verkar det som att Bonheur drar det längsta stråt på bekostnad av Ganger Rolf och det är ju precis vad min analys kom fram till – välj BON före GRO, så det är roligt om det faller väl ut!

  Positivt att värdena i bolaget kan börja synas tydligare framöver.

 18. Takk for god analyse. Kunne du forklart hvordan du regner deg fram til at TRIG-transaksjonen prises til 22mNOK/MW? Ble det ikke betalt 3100m NOK for 49% av 433MW, eller altså nærmere 14mNOK/MW? Går jeg glipp av noe her?

 19. Hej!

  Finns möjlighet att göra om analysen nu efter Q2-rapporten 2016, som kommer den 20 juli? Mycket har hänt sen sist, bland annat har ju Bonheur och Ganger Rolf slagits samman till ett bolag (Bonheur ASA) nu vilket borde synliggöra en hel del värden?

  Jag är väldigt intresserad av Bonheur då jag tycker att bolaget ser ut att vara oerhört undervärderat på dagens aktiekurs om ca 50 NOK.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *