Omnämnda i Affärsvärlden i artikel om marknadsmanipulation

Tags Posted on 5 april, 2015Categories Allmänt

16 thoughts on “Omnämnda i Affärsvärlden i artikel om marknadsmanipulation”

 1. Det slutade med att jag själv också skrev ett blogginlägg haha…
  Det är ett intressant ämne där jag håller med dig och Aktieingenjören. Kursmanipulationer uppstår när det enbart finns en liten men stark skara av opinionsledare som dominerar. Vad många av bloggarna gör är att de breddar denna skara av opinionsledare, vilket borde vara positivt. Det ni gör är att ni förmedlar kunskap – vilket förmodligen är motsatsen till kursmanipulation.

  Glad påsk!
  Aktieutveckling
  http://www.aktieutveckling.blogspot.se

 2. Den artikel du refererar till liksom ditt ditt inlägg berör ett viktigt ämne. Däremot tycker jag att du kunde ha utvecklat och problematiserat mer. Inlägget ger mig mer en känsla av att du försöker att framhålla din egen/värdepapperets oklanderliga vandel/uppsåt, snarare än att lyfta fram de risker/problem som finns.

  För mig handlar det tex om grundläggande saker som att de mycket väl kan vara så att syftet med bloggen precis som du skriver inledningsvis var att lära sig mer om aktier, men att du tex inte uttalar något om att du i slutändan kanske hade en förhoppning om att på så sätt göra bättre affärer/tjäna mer pengar. Ett annat område du nämner är att ni är öppna med vilka innehav ni har samtidigt som iaf jag inte ser att det finns någon oberoende kontroll av att ”reglerna” efterlevs, att information kan vara vilseledande även om uppsåt inte finns, osv, osv.

  Listan går att göra längre än så och märk väl, jag ifrågasätter inte på något sätt din seriositet eller ditt uppsåt, men jag tycker att när det gäller den här typen av frågor så tänker jag att man antingen försöker gå på djupet och problematisera eller att man helt enkelt låter bli att diskutera dom.

 3. Jag tro du (ni i Värdepappret ) är lite för ängsliga, att påverka marknaden är inte så lätt.

  Även om jag bara köper bolag som inte påverkas av rykten eller kursmanipulationer så tror jag att de flesta värdeinvesterare inte har ”förhoppningsbolag” i sin aktieportfölj. Själv köper jag aktier typ H&M, Lundbergs och Investor och då spela varken media, bloggare eller redeye.se någon större roll

  Om man är VD i Eniro så kan man kanske trixa med försäljningssiffrorna, men jag skulle aldrig köpa Eniro även om bolaget rekommenderades av ”Aktiefokus”, vilket jag inte tror att du gör.. :)
  (Vore kul att veta, skulle en FA av Eniro rekommendera köp baserat på finansiella data?)

  Bilden på Berlusconi lättade verkligen upp stämningen och visar kanske också vilken typ av bolag man inte bör köpa. :)

  Besser

 4. Aktieutveckling,
  Jag såg ditt inlägg! Och tack för kommentaren. Det är ett intressant ämne. Ungefär så som du beskriver det skulle jag också vilja se på saken. Kunskap och fakta skadar inte.

  Stavros,
  Tack för din kommentar.

  Risken är ju uppenbar – att man manipulerar och utnyttjar läget – men det är ju den risken som vi försöker att undvika.

  Det är klart att man kan problematisera mera men här säger jag vad jag/vi har kommit fram till och vad vi gör. Vi har haft en del diskussioner inför starten av Värdepappret kring det här och kommit fram till att det vi gör är mer transparent än vad någon annan tidning gör. Det tycker jag det är värt att slå sig på bröstet för. Många bloggar mfl. sköter det här riktigt snyggt men vissa aktörer sköter det inte snyggt.

  Som sagt, det är en viktig fråga och ett viktigt statement att göra. Ja, jag vill framhäva att vi vill sköta det här snyggt.

  På en punkt du nämner har du fel, du missade troligen ett stycke i inlägget. Jag nämner i inlägget att jag/vi insåg chansen till att tjäna pengar. Det är inget att hymla om att vi vill tjäna pengar, men vi ska tjäna pengar genom att ha prenumeranter som vill teckna och förnya sina prenumerationer för att vi levererar en bra produkt. Vi ska inte tjäna pengar på fiffel.

  Att göra bättre affärer hänger ju ihop med att lära sig mer så det hör naturligtvis ihop med själva grundsyftet.

  Nej det finns ingen oberoende kontroll av att reglerna efterlevs. Det är knappast rimligt att lägga ned tid och pengar på det för oss. Om någon annan betalar, så visst. Skulle motsvarande Shareville finnas för Avanza skulle jag säkert kunna blotta portföljen där, men nu är det Nordnet som kör det och jag använder Avanza :)

  Information kan och kommer att bli fel ibland, det tror jag de flesta förstår och om inte så är det något vi försöker påpeka genom den (sällan lästa?) disclaimern men det är aldrig avsikten att leverera felaktig eller vilseledande information, dvs. inget uppsåt finns. Ingen kan någonsin garantera att aldrig leverera felaktig information, så det tycker jag är näst intill en nonsensfråga. Man gör så gott man kan och vi rimlighetskontrollerar/stickprovar varandras analyser så vad mer kan man begära?

 5. Besser,
  Tack för din kommentar!

  Det är möjligt att vi är för ängsliga men ingen av oss vill trampa i klaveret och framförallt kan vi ju inte bryta mot någon lag…

  Påverkan kan bli större ju mindre bolag man letar bland och vi tenderar att leta just bland mindre bolag eftersom de är sämre bevakade och därmed i vissa fall skevt prissatta. Vi utesluter naturligtvis inte stora bolag men i nuläget är det inget kul på svenska Large Cap…

  Eniro… Man ska man aldrig säga aldrig ;) Men nej, det är mycket som talar mot Eniro, framförallt den döende affärsmodellen som de troligen kommer att försöka diversifiera sig bort ifrån vilket kan sluta hur som helst. I kombination med hög skuldsättning blir det ju ett big no no. Skulle man ta bort skulderna vore det kanske lite intressant, för de har ganska stadiga kassaflöden, som i och för sig minskar lika stadigt som omsättningen. Så det blir nog ingen Eniro-rek på Aktiefokus.

  Kul att du gillar Berlusconi-bilden. Det är en personlig favorit som jag försöker trycka in i lite olika sammanhang där det passar ;-)

 6. Det var detta jag refererade till ”Bloggens syfte har ända sedan starten varit att vi som driver bloggen ska lära oss mer om aktier och aktieanalyser.” och inte värdepapperet där du är helt öppen med att iden är att tjäna pengar.

 7. Stavros,
  OK! Ja, det stämmer. Syftet när jag och Martin startade bloggen 2009 var inte att tjäna pengar på bloggen utan det skulle vi göra på det vi skulle lära oss från bloggen. Så har det också blivit. Vi testade reklam under en kort period men det gav alldeles för lite för att vara värt det. Sedan kom VP som blev en spinoff.

  Nu är väl skiljelinjen mellan Aktiefokus och VP ganska suddig i nuläget då jag sitter på två stolar, men den som bara vill följa Aktiefokus betalar inte en spänn för det och det ger mig inte mig ett öre heller. Så kommer det att förbli :-)

 8. Jag kan bara hålla med om att skiljelinjen mellan bloggen, respektive blogg och vp är minst sagt suddig.

 9. Jag har svårt att inte se skillnaden på bloggen och Värdepappret.

  Är det publicerat i tidningen Värdepappret så är det information i tidningen Värdepappret och är det publicerat på bloggen så är det en fråga som Kenny tycker passar bättre där.

  Vilken idiot som helst kan hitta på ursäkter för att krångla till det men det krävs ofta ett geni för att bringa ordning i kaos. Så för oss vanliga dödliga bör vi undvika att skapa kaos genom att hålla det enkelt.

 10. @aktieingenjören Jag har extremt svårt att se att det är så enkelt som att skiljelinjen linjen mellan bloggen, de andra bloggarna och vp går där det är publicerat. Det skulle i så fall förutsätta att i princip all forskning jag känner till om mänskligt beteende och mänsklig interaktion är grundläggande fel.

 11. Uppsnackningarna om Vardia på diverse bloggar är ett intressant exempel som vi inte får glömma i detta…Eniro, Fingerprint är andra intressanta ämnen där det helt klart finns koppling mellan eget innehav och önskad kurs… Bra diskussion men man måste alltid själv ifrågasätta varför någon skriver om ämnet….finns alltid en agenda

 12. Aktieingenjören och Stavros,
  Ja, ungefär där går gränsen. Sedan är ju Aktiefokus ett skyltfönster för Värdepappret i och med att samma person, alltså jag, skriver på båda ställena men i övrigt är det två olika saker.

  Kefer,
  Du är välkommen att kommentera mina inlägg om Vardia och speciellt peka på punkter som du tycker är ”uppsnackning”.

 13. Affärsvärlden skriver: ”Enligt Pontus Hamilton kan frågan komma att prövas i domstol inom en inte alltför avlägsen framtid.” Är det någon bloggare eller twittrare som stämts? Om en bloggare utnyttjar blogginlägg till att göra förtjänster på börsen, t.ex. genom att köpa och sälja vid taktiska tidspunkter före och efter blogginläggs offentliggörande, kan det nog vara otillåten marknadsmanipulation i åtminstone vissa fall. Sedan verkar en del vara lite korkade och agerar utan att tänka sig för. Ta t.ex. detta: http://blogg.avanza.se/hemberg/2015/03/31/kopa-1-kronor-for-12-spann/

 14. Anonym,
  Jag känner inte till något fall men inom en inte allt för avlägsen framtid kanske vi får se!

  Aspiro var en märklig historia och något ruttet låg säkert bakom där…

 15. Intressant inlägg! Kanske off-topic men kan verkligen rekommendera Privata Affärer men framförallt Plaveringsguiden. Transparens och handelsregler med innehav redovisade. Placeringsguiden är ju julaftonen varje gång det kommer.

  Off-topic två, har känt mig som en udda fågel från bloggosfären med mina innehav. Nu har jag typ tio läsare (vilket är helt ok för mig :) ) så kurspåverkan har jag knappast, men det vore kul att se någon annan plocka upp exempelvis Nike eller Visa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *