Genomgång av norska banker

Tags , , , Posted on 4 februari, 2015Categories Övriga bolag

16 thoughts on “Genomgång av norska banker”

 1. Jag skulle nog vara försiktig med Norska banker rent generellt nu när oljepriset har fallit så kraftigt. Borde ge ringar på vattnet på både företags och privatsidan. Högre nedskrivningar lär vänta?

 2. Ingenjorsliv,
  Oroar man sig för makro så finns det alltid något att oroa sig för. När oljan går upp igen blir det dyrt att tanka och nu är det jobbigt om man blir av med jobbet i oljesektorn. Jag tror inte att norska sparbanker med en majoritet utlåning till privatpersoner drabbas särskilt hårt mer än på pappret (nedskrivningar följda av återvinningar) om det inte spiller över till den grad att vi får se kraftiga prisfall på bostäder och fastigheter. Det skulle slå hårt mot norska sparebanker.

 3. Jag har lite svårt att se fördelarna för norska banker gentemot de danska. Prismässigt ser de ut att ligga ganska lika men det har som jag förstår det varit en hårdare genomlysning av den danska bankernas balansräkning än de norska.

  Är det främst diversifiering du ser som fördel eller har jag missat något?

 4. En fördel är väl skattereglerna för utdelning. Är det inte väldigt hög skatt på de danska aktierna?
  Jag som nybliven prenumerant skulle även tycka att det var intressant att få veta antalet prenumeranter med jämna mellanrum. Kan tänka mig att det kan bli en ganska hög upplaga om ni fortsätter i samma stil.
  Kommer ni även att analysera stabila svenska bolag (typ SHB, HM) eller blir det mer som i det första numret?

 5. Köpa bästa banken i kris låter ju tankarna vandra till Europa och i synnerhet Grekland finns det någon utbombad bank värd att äga där nu tro? :-)

 6. Aktieingenjören,
  Det tråkiga svaret vore ”läs nästa nummer” men jag ska inte vara en sådan bitch ;) De norska bankerna skiljer sig väsentligt mot de danska så det handlar inte om geografisk diversifiering. K/I-talen är betydligt lägre, kundgruppen (utlåning) ser helt annorlunda ut och sedan är såklart Norge annorlunda än Danmark överlag. Delar ut rejält med pengar gör de norska också, så det finns mycket intressant med dem.

  Halle,
  Japp, den danska källskatten är inte enorm men begränsar i alla all avkastningen från utdelningar något.

  Antalet prenumeranter kanske vi går ut med någon gång. Jag vet inte riktigt vad vi har att tjäna på att gå ut med det men vid tillfälle kanske det kommer ut en siffra!

  Vi kommer inte att begränsa oss till små bolag utan letar efter det som är billigt. Just nu är det mesta som är stort rejält dyrt (”P/E 25 är det nya P/E 10”, som Börspodden sade) men var sak har sin tid. Skulle vi inte hitta något billigt alls, eller om vi känner för det, så kan vi skriva om något som vi tycker är riktigt riktigt bra men för dyrt också.

  Aktiestolpen,
  Finns en del intressanta franska banker, skulle jag tro. Kikade lite på National Bank of Greece tidigare men fattade inte tycke riktigt. Men om det blommar ut med Grexit m.m. så lär det hända grejer och då lovar jag att hålla ögonen öppna :-)

 7. Halle,

  Som Kenny säger är vi intresserade av det som är billigt. Förmodligen kommer små bolag att vara överviktade. Dels beror det på att antalet analytiker är färre och det är mindre genomlysning. Att tävla mot the smart money tenderar att vara svårare. Sedan finns det många studier som visar att småbolag brukar överavkasta storbolag över tid. För att nå avkastningskravet på 12 % kan det därför vara klokt att snegla mot mindre bolag, särskilt i dessa frodiga börstider.

 8. Sen finns det ju småbanker som ya bank och bank norweigan. Många storbanker har svårt att bli större samtidigt som de små har mycket att bevisa.

  Av de banker du skriver om tycker jag mest om Sparbanken Möre, väldriven och opererar i ett område med bra och arbetssamma människor.
  Bodde på vestlandet i 9 år.

  Tycker det är viktigt var banken håller till. En bank i Gnosjö känns ju säkrare än en bank i Rosengård , med tanke på kreditförluster mm.

  Har själv bara aktier i ya bank.

 9. Jimmie,
  Ja visst är det viktigt, speciellt på lång sikt, och det kommer också att spegla sig i nyckeltalen bland kreditförluster och tillväxt. Dock kan det också bli så att de svajigare områdena straffas omotiverat hårt vilket det finns exempel på i Danmark.

  Ya bank skippade jag i genomgången eftersom den är noterad på en mindre lista men den är helt klart intressant också!

  Tack för din kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *