Haren och sköldpaddan i trafiken – att lyfta blicken

Tags , Posted on 1 januari, 2017Categories Investeringsfilosofi

9 thoughts on “Haren och sköldpaddan i trafiken – att lyfta blicken”

 1. Jösses, vad präktiga och förutsägbara dina liknelser är. Jo absolut, man ska vara värde förvaltare och långsiktig.

  Men hur tror du känns att sitta med 10.000 Sandvik, Volvo, Securitas och se dem hamras ned 10, 20, 30, 35 % och två månader in på det nya året i bearmarket nere på femårslägsta (förutom Securitas).

  Jo, jag vet att när de anonyma hamrar stocks månad efter månad så är det bra köplägen. Men då är man så trött och sliten att spyhinkarna har kommit fram och man är illamående. När det sedan kommer ett relief rally så lättar man på positionerna för att man orkar inte mer.

  Det är lätt i efterhand att säga vad man borde gjort. Att vara medlem i backtrackers united. Men det är mitt nyårslöfte. Att inte vara så dum och feg utan att vara smartare nästa år. Att inse att när man är illamående efter 35-40 % nedgång så är det rätt bra köplägen.

 2. Welsh corgi,
  Ja kanske kan det bli lite präktigt och onyanserat med sagor och analogier men man får ta det för vad det är. Det finns en massa strategier som fungerar bra och här fick du nidbilden av allt utom äkta Grahamsk värdeinvestering.

  Det känns jobbigt i ett sådant läge som du beskriver men man bör förbereda sig på att det händer då och då, även om det är sällan, och inte göra något panikartat.

 3. Hej Kenny,

  Tack för svar och det är sant som du skriver att det händer med jämna mellanrum. Har varit med om fyra bearmarkets under mina år 26 år i finanssektorn.

  Alla har varit långa och tunga och inget man vill uppleva igen varför jag lättade på mycket i februari/mars. Men denna är den mildaste och kortaste vilket får mig att undra om dessa 15 månader och nedgång från 1750 till 1250 var något slags hybrid och förspel inför något större.

  Jag vet inte och känner mig naturligtvis rätt dum efter att ha sålt av en hel del runt 1250. Men man skojar inte bort 50 % ned efter att ha åkt ned hissen några gånger.

  Jag är fundamental analytiker och vet att det finns ingen plats att gömma sig när tåget kommer annat än taktisk allokering. Den här gången allokerade jag fel utifrån rädsla och det gör ont nu.

  Måste göra något åt min rädsla därför att det går inte att tjäna pengar utan att ta risk. Samtidigt är det så oerhört svårt när det är styrt av makro, politik, olja och basmetaller snarare än företagshändelser. Insikten att mina slutsatser spelar ingen roll om det blir en risk off situation och internationella institutioner/hedgefonder allokerar om.

 4. Det är inget fel på enkla och förutsägbara liknelser. Denna är väl precis så sedelärande som en historia ska vara. Långsiktighet på aktiemarknaden har blivit en anakronism; det verkar höra till en svunnen tid. Förutsägbarheten till trots: fler behöver ta till sig sensmoralen i denna berättelse…

  Kenny, jag noterar att du nämner belåning som ett av Adams verktyg. Ska jag tolka detta som att du svängt i frågan (minns våra diskussioner om belåning hos Lundaluppen för några år sedan)? ;-)

  Önskar dig ett Gott Nytt År!

  Welsh corgi,

  Vadan denna rädsla? Vad tjänar så lång erfarenhet till (jag har varit ungefär samma tid på aktiemarknaden) om man inte drar lärdomar av den? Vi får stödja varandra när det vänder rejält neråt!

  Vänliga hälsningar

  Carolus

 5. Welsh Corgi,
  Oavsett antal år av erfarenhet gäller det att agera utifrån sin strategi. Om man tror att man kan tajma marknaden och undvika nedgångarna så ska man göra det. Jag har inga sådana förhoppningar, även om jag i någon mån är lite mer försiktig nu än för några år sedan.

  När marknadens humör ändras från mani till depression går allt ned, det är jag väl medveten om. Att i ett sådant läge ligga i högt värderade bolag adderar ytterligare fallhöjd. Att ligga i lågt värderade bolag som ändå faller gör att det åtminstone blir lättare att sova om natten.

  ==========================================================

  Carolus,
  Jag förbereder mig fortfarande så smått mentalt på att ta diskussionen med frugan om att belåna huset till taknocken när börsen har gått ned 50 %. Jag har periodvis använt mig av en liten hävstång, som jag nog tidigare har nämnt, men på senare tid har jag istället byggt upp en liten kassa. Över tid eller i rätt lägen tror jag en modest belåning är bra, men en för kraftig belåning som jag tänker mig att Adam kör kan sluta illa.

  Den här bilden tycker jag är ganska intressant, som visar belåningen på USA:s aktiemarknad:
  https://pbs.twimg.com/media/C0_TppLXUAAuHWN.jpg:large
  Kombinationen av att jag har lite svårt att hitta fantastiska case för tillfället (med mina mått mätt) och den allmänt haussiga stämningen som inte liknar något jag har upplevt tidigare gör att jag är ganska försiktig just nu.

  God fortsättning!

 6. En bild säger mer än tusen ord… ;-)

  Klokt att vara försiktig. Förmodligen bättre (snarare: det minst onda av två onda ting) att låna mot ett hus än mot en aktieportfölj för att köpa aktier. I det förra fallet tvingas du ju inte agera om börsen skulle gå ner eftersom portföljen inte står som garant för lånet; inga ”margin calls” att vänta från banken således.

  Men visst, om både aktie- och bostadsmarknaden kraschar blir det knivigt oavsett hur belåningen lagts upp…

  Mvh

  Carolus

 7. Carolus,
  Ja, den dagen den sorgen. Det är inte säkert att det är möjligt när det väl händer om bostadsmarknaden samtidigt havererar och i så fall får jag helt enkelt strunta i det. Det är inte hela världen det heller. Men om möjligheten visar sig kommer jag nog att utnyttja den, jag tycker det vore en ganska bra möjlighet. Att belåna aktier i sådana lägen när belåningsvärden på aktier sjunker fortare än kurserna sjunker kommer bli ödesdigert. Om man belånar aktier ska det vara mycket modesta belåningsgrader.

  Försiktighet är bäst, men det utesluter inte lån. Jag tror väldigt få sitter utan lån på sina bostäder, har sådana marginaler att man klarar två samtidiga sjukdomar, dödsfall, arbetslösheter etc. Man får lägga upp riskhanteringen på en lagom nivå som passar ens egna förutsättningar :-) Just nu är jag nybliven husägare och jag ska/vill/bör nog amortera några år innan det ska lånas mer pengar, så jag hoppas den stora börskraschen väntar 10-20 år till. Och det gör den säkert. Folk ska hinna glömma att det kan gå riktigt illa innan det går riktigt illa igen :-)

 8. Efter att precis ha missat Upplands värsta masskrock på länge har jag uppdaterat med en mer situationsanpassad liknelse på min blogg. Får se om den faller Welsh Corgi mer i smaken (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2017/01/trafikanalogier-och-reflektioner-efter.html).

  I övrigt håller jag med Carolus, jag hoppas vi kan stötta varandra i motgång vilket vi kan testa så fort jag blivit klar med den jävla årsrapporten av portföljen…

 9. Aktieingenjören,
  Ja som alla sagor innehåller min saga förenklingar. Din liknelse påminner dock mer om en rejäl börskrasch när alla råkar illa ut oavsett vem man är. I min saga råkar man bara illa ut om man beter sig illa :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *